Βρετανικός Tύπος: Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου – Σχολεία κλειστά «έως το Πάσχα» για τα παιδιά μιας «χαμένης γενιάς»

Βρετανία - Λονδίνο
Πηγή: Eurokinissi

Φαίνεται πολύ πιθανό στην Αγγλία “να έχουν πολλές ακόμη εβδομάδες με κατ ‘οίκον εκπαίδευση”, λέει η Guardian, αφού η κυβέρνηση “αρνήθηκε να δεσμευτεί” να ανοίξει ξανά τα σχολεία “ακόμη και μετά τις διακοπές του Πάσχα”, αν και οι υπουργοί διερευνούν μια σειρά επιλογών για να επιστρέψουν τα παιδιά στις αίθουσες διδασκαλίας. Ο βουλευτής του κόμματος των Tories, Robert Halfon λέει στην εφημερίδα ότι το κράτος “πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν” για να τα ξανανοίξει μετά το εξάμηνο του Φεβρουαρίου, ακόμη και “αν αυτό σημαίνει προτεραιότητα σε εμβολιασμούς” για το προσωπικό.

Η Daily Telegraph αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει εξέγερση στην προοπτική τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά μέχρι το Πάσχα, καθώς δώδεκα βουλευτές των Συντηρητικών έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεσή τους να αντιταχθούν στο συνεχιζόμενο κλείσιμο των σχολείων. Οι  βουλευτές υποστηρίζουν τις εκκλήσεις των γονέων να ανοίξουν ξανά τα σχολεία για να βοηθήσουν τα «ξεχασμένα θύματα» της πανδημίας. Λένε ότι το κλείσιμο έχει καταστήσει την εκπαίδευση ένα «επιπλέον προαιρετικό», ότι η ανισότητα μεταξύ των μαθητών αυξάνεται «μέρα με τη μέρα» και ότι η πίεση στους γονείς, είναι απλά πάρα πολλή.

Με τη φωτογραφία με παιδιά που χρησιμοποιούν τσάντες αγορών ως έλκηθρα χαιρετά τους αναγνώστες της Metro. Η εφημερίδα γράφει το ίδιο θέμα για τα σχολεία, τα οποία, δανειζόμενη ένα στίχο της δεκαετίας του 1970, αναφέρει ότι είναι “κλειστά” μέχρι το Πάσχα”. Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είπε ότι “ελπίζει” πως τα παιδιά θα μπορούσαν να επιστρέψουν πριν από τον Απρίλιο, αλλά εξαρτάται από τα ποσοστά μόλυνσης, καθώς η κυβέρνηση είναι “πολύ, πολύ, πολύ μακριά” από το να μπορεί να άρει το τρέχον κλείδωμα.

Τα παιδιά στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης είναι η «χαμένη γενιά» και «τα ξεχασμένα θύματα της πανδημίας», σύμφωνα με την Sun, η οποία επισημαίνει ότι υπάρχει «οργή» μεταξύ βουλευτών και γονέων και προτρέπει τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να φέρει τα παιδιά «πίσω» στο σχολείο.

Η Daily Mail έχει κύριο θέμα της, για άλλη μια φορά την καμπάνια της για να πάρει φορητούς υπολογιστές σε μαθητές που διδάσκονται από το σπίτι ενώ τα σχολεία είναι κλειστά. Αποκαλύπτει δημοσκόπηση που δείχνει πως “το ένα τρίτο των οικογενειών δεν έχουν αρκετούς υπολογιστές για μελέτη στο σπίτι”, ενώ από την εκστρατεία έχει συγκεντρώσει 250.000 £. Ο υπουργός Παιδείας Γκάβιν Ουίλιαμσον λέει ότι η κυβέρνηση κάνει “ό,τι είναι δυνατόν” για να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία το συντομότερο δυνατό. Η εφημερίδα επισημαίνει τις εκκλήσεις ερευνητών στα Πανεπιστήμια της Ανατολικής Αγγλίας και της Μινεσότα προς τις φαρμακευτικές εταιρείες για την ανάπτυξη εμβολίων για κατοικίδια ζώα, λόγω του φόβου ότι ο ιός θα μπορούσε να μεταδοθεί σε ζώα, να μεταλλαχθεί και μετά να μεταδοθεί πίσω στον άνθρωπο σε πιο επικίνδυνη μορφή.

Στην πρώτη σελίδα των Times, δεκάδες άνθρωποι απεικονίζονται στο χιονιοσμένο Primrose Hill του Λονδίνου. Το κύριο άρθρο της εφημερίδας αναφέρει ότι ο καγκελάριος Rishi Sunak, έχει αποφασίσει να υποστηρίξει προτάσεις για «να αναγκάσει όλους όσοι εισέρχονται στη Βρετανία να μείνουν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο» για να «αποτρέψουν στελέχη του ιού, που θέτουν σε κίνδυνο» τον μαζικό εμβολιασμό. Η έκθεση αναφέρει ότι ο κ. Sunak πιστεύει ότι η πιθανή ζημία που μπορεί να προκαλέσει η πολιτική στην οικονομία αντισταθμίζεται από τους κινδύνους που θέτει η χώρα από τους ισχύοντες κανόνες. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης δύο ανώτερες κυβερνητικές πηγές που ισχυρίζονται ότι ο πρωθυπουργός υποστηρίζει αυτήν τη θέση.

Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας i κυριαρχεί η διαμάχη σχετικά με την απόφαση των αξιωματούχων υγείας να επεκτείνουν το διάστημα  μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου Pfizer στην Αγγλία. Ωστόσο, ο Anthony Harnden, αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, λέει ότι η στρατηγική είναι να προστατεύσει τον πληθυσμό στο σύνολό του.

Η Daily Express έχει έναν αισιόδοξο τόνο, λέγοντας στους αναγνώστες ότι η χορήγηση 493.013 εμβολίων σε μια μέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι “μισό εκατομμύριο λόγοι για να είσαι χαρούμενος”. Αντιπροσωπεύουν «μια τεράστια ώθηση» στη «μάχη» της χώρας κατά του ιού, λέει, ενώ στα δεξιά του μάλλον αισιόδοξου τίτλου, ένα κορίτσι ρίχνει μια χιονόμπαλα στην κάμερα.

Και τέλος μακριά από τον ιό, οι Financial Times αναφέρονται στην Πολωνία, ζητώντας από την ΕΕ να «εντείνει τις κυρώσεις» εναντίον της Ρωσίας μετά τη φυλάκιση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Alexei Navalny. Ο Πρόεδρος Andrzej Duda λέει στην εφημερίδα ότι είναι ο μόνος τρόπος για να “επιβληθεί η τήρηση του διεθνούς δικαίου, χωρίς όπλα, κανόνια και βόμβες”. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η ΕΕ είναι “βαθιά διχασμένη σχετικά με την πολιτική απέναντι στο Κρεμλίνο”, αλλά η καταστολή εναντίον των διαδηλωτών το Σάββατο “έχει αυξήσει τους κινδύνους” καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών προετοιμάζονται να συζητήσουν την απάντησή τους σήμερα. Οι Financial Times αναφέρουν επίσης ότι ο ΠΟΥ είναι έτοιμος να εντείνει τις προσπάθειές του  ώστε τα αναπτυγμένα κράτη να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τα προγράμματα εμβολιασμού των φτωχών χωρών.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...