Βρετανικός Τύπος: «Τέλος στο πάγωμα των μισθών» και «Συμφωνία μεταξύ των υπηρεσιών κατασκοπείας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Amazon», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Η εφημερίδα i γράφει για τον προϋπολογισμό και επισημαίνει ότι ο καγκελάριος Rishi Sunak έχει προειδοποιηθεί για την έλλειψη μετρητών για τα σχολεία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο καγκελάριος φαίνεται να περιορίζει τα πρόσθετα μαθήματα για να βοηθήσει τους μαθητές που έχουν πληγεί σοβαρά από τα lockdown λόγω Covid. Σημειώνει επίσης ότι θα επιβεβαιώσει το πάγωμα των μισθών του δημόσιου τομέα, αλλά οι αυξήσεις μισθών για εκπαιδευτικούς, δημοσίους υπαλλήλους και στρατιωτικούς δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε αυτή τη φάση.

Η Daily Telegraph επικεντρώνεται στον προϋπολογισμό, καθώς αναφέρει ότι περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα πρόκειται να λάβουν αύξηση μισθού το επόμενο έτος, με τον καγκελάριο Rishi Sunak να αναμένεται να ανακοινώσει το τέλος στο «πάγωμα μισθών λόγω Covid». Ο καγκελάριος θα υποστηρίξει ότι η οικονομική ανάπτυξη έχει «επιστρέψει σε σταθερή τροχιά» μετά τα lockdown. Η Daily Telegraph σημειώνει ότι η κίνηση ενισχύει την επιθυμία του Μπόρις Τζόνσον να κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο μια οικονομία «υψηλών δεξιοτήτων και υψηλών μισθών», αλλά προειδοποίησε για τον πληθωρισμό. Τα υπουργεία θα αποκαλύψουν αύριο τις δαπάνες τους για τα επόμενα τρία χρόνια. Ανακοινώνοντας το τέλος του παγώματος των μισθών του δημόσιου τομέα, ο κ. Σουνάκ είπε: «Οι οικονομικές επιπτώσεις και η αβεβαιότητα του ιού σήμαιναν ότι έπρεπε να λάβουμε τη δύσκολη απόφαση να σταματήσουμε τις αμοιβές του δημόσιου τομέα. Μαζί με το σχέδιό μας για θέσεις εργασίας, αυτή η δράση μας βοήθησε να προστατεύσουμε τα προς το ζην στο απόγειο της πανδημίας».

«Αύξηση μισθών 7 εκατομμυρίων, του Rishi» είναι ο τίτλος της Daily Mail αλλά ρωτά «πώς θα το αντέξουμε οικονομικά;» Η εφημερίδα αναφέρει ότι περίπου 5,6 εκατομμύρια προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων νοσοκόμων, δασκάλων και μελών των Ενόπλων Δυνάμεων, θα έχουν αύξηση από τον Απρίλιο, όταν λήξει το πάγωμα των μισθών. Η εφημερίδα σημειώνει ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη κάνει δεσμεύσεις δαπανών αξίας δισεκατομμυρίων, πέραν του εκτιμώμενου λογαριασμού των 400 δισεκατομμυρίων λιρών του Ηνωμένου Βασιλείου για την πληρωμή της κρίσης του Covid. Οι επικεφαλής επιχειρήσεων προειδοποίησαν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα μπορούσε να πλήξει τις προβληματικές επιχειρήσεις και να τροφοδοτήσει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό. Και οι ακτιβιστές είπαν ότι η αύξηση των μισθών του δημόσιου τομέα θα μπορούσε να εξοργίσει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που αντιμετωπίζουν κρίση κόστους ζωής. Ο κ. Sunak απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών, αλλά κλήθηκε να σκεφτεί ξανά για να αμβλύνει την πίεση στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Η Daily Express κάνει αναφορά στην ίδια ιστορία, λέγοντας ότι οκτώ εκατομμύρια θα λάβουν αύξηση μισθού καθώς «ο Rishi κάνει τη δουλειά να πληρώνει», ενώ τονίζει επίσης την αύξηση του κατώτατου εθνικού ωρομισθίου στις 9,50 λίρες την ώρα. Ο κ. Rishi Sunak είπε: «Οι οικονομικές επιπτώσεις και η αβεβαιότητα του ιού σήμαιναν ότι έπρεπε να λάβουμε τη δύσκολη απόφαση να σταματήσουμε τις αμοιβές του δημόσιου τομέα. Και τώρα, με την οικονομία να έχει επιστρέψει σταθερά σε τροχιά, είναι σωστό οι νοσηλευτές, οι δάσκαλοι και όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα που έπαιξαν το ρόλο τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, να δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται». Η μονοετής παύση των μισθών του κ. Sunak έβαλε αυστηρούς περιορισμούς στις αυξήσεις μισθών για εκατομμύρια στο κρατικό μισθολόγιο μετά την τεράστια πίεση στα κρατικά ταμεία που προκλήθηκε από την πανδημία. Στην αυριανή του συζήτηση για τον προϋπολογισμό και τις δαπάνες, ο καγκελάριος θα σημειώσει ότι ο ρυθμός της οικονομικής ανάκαμψης και τα ενθαρρυντικά σημάδια στην αγορά εργασίας θα επιτρέψουν τον τερματισμό της συγκράτησης των μισθών.

Η Guardian αναφέρεται στο σχέδιο για κατάργηση του παγώματος των μισθών του δημόσιου τομέα, το οποίο λέει ότι έρχεται «εν μέσω κρίσης κόστους ζωής». Αναφέρει ότι οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει πως τα μέτρα «δεν θα αντισταθμίσουν τις αυξήσεις του πληθωρισμού και τις περικοπές στην καθολική πίστωση». Η εφημερίδα παρουσιάζει σχόλια της γενικής γραμματέα του TUC, Frances O’Grady, η οποία έχει προειδοποιήσει ότι πολλοί προϋπολογισμοί των νοικοκυριών θα χτυπηθούν, μέχρι να τεθεί σε ισχύ η αύξηση στους μισθούς το επόμενο έτος. Η πρώτη σελίδα δημοσιεύει τη φωτογραφία και τα αποσπάσματα από την πληροφοριοδότη του Facebook, Frances Haugen, η οποία έδωσε στοιχεία για τον τεχνολογικό γίγαντα στους βουλευτές τη Δευτέρα.

Οι Times αναφέρουν ότι η Frances Haugen, πρώην στέλεχος του Facebook, πήγε χθες στο Κοινοβούλιο και κατέθεσε σε μια ακρόαση της επιτροπής για τις βλάβες στο διαδίκτυο, όπου είπε ότι ο εκφοβισμός στο Instagram «ακολουθεί τα παιδιά στα υπνοδωμάτιά τους» και ότι το Facebook -που κατέχει το Instagram- το γνωρίζει αυτό, ενώ η πληροφοριοδότης κατηγόρησε επίσης την εταιρεία ότι προσπάθησε να εγκλωβίσει ανήλικους χρήστες στις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης. Το κύριο θέμα της εφημερίδας είναι οι οδηγοί που καλούνται να προετοιμαστούν για έναν χειμώνα με αυξημένα κόστη, καθώς η τιμή της βενζίνης έφτασε στο ιστορικό υψηλότερο όριο, σχεδόν στις 143 πένες το λίτρο. Ο τίτλος της εφημερίδας λέει ότι οι οδηγοί «προετοιμάζονται για έναν χειμώνα με αυξημένο κόστος», με τις απότομες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου να επιδεινώνονται από τους λιανοπωλητές που αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους τους για να ανακτήσουν τις απώλειες μετά την πτώση των πωλήσεων βενζίνης κατά τη διάρκεια του lockdown.

Με τίτλο «Η ανακύκλωση στα σκουπίδια από τον Μπόρις», η Metro αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός κατηγορήθηκε ότι «έχασε εντελώς το σχέδιο», μια εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής Cop26 για το κλίμα. Ο κ. Τζόνσον, στην Downing Street τη Δευτέρα, απάντησε σε ερωτήσεις για την κλιματική αλλαγή, σε ένα κοινό παιδιών, λέγοντας «η ανακύκλωση δεν είναι η λύση» και δεν «αντιμετωπίζει το πρόβλημα» των πλαστικών απορριμμάτων. Επέμεινε δε, ότι οι εταιρείες πρέπει να παράγουν λιγότερο πλαστικό. Ο Simon Ellin, της Ένωσης Ανακύκλωσης, είπε: «Νομίζω ότι έχει χάσει εντελώς το νόημα εδώ. Η δική του κυβέρνηση μόλις επένδυσε στους πόρους και τη στρατηγική για τα απόβλητα, την πιο πρωτοποριακή νομοθεσία και σχέδιο ανακύκλωσης που έχουμε δει ποτέ. Έτσι, φαίνεται να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη δική του πολιτική», είπε στο BBC. Αργότερα, εκπρόσωπος είπε ότι ο πρωθυπουργός «απλώς καθόριζε τη ρεαλιστική κατάσταση» για το Cop26 και «ξεκαθάριζε ότι η ανακύκλωση από μόνη της δεν είναι η λύση. Πρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο και να αναλάβουμε ευρύτερη δράση». Με τα νοικοκυριά να διαλέγουν ήδη το 45% των απορριμμάτων τους για ανακύκλωση, κάποιοι αναρωτήθηκαν αν σπαταλούσαν τον χρόνο τους.

Η Daily Mirror με τον τίτλο «Η βρωμιά και η οργή», εστιάζει σε μια διαφορετική περιβαλλοντική ιστορία, καθώς αναφέρει ότι οι ακτιβιστές κάνουν μια τελική προσπάθεια να σταματήσουν τα λύματα να ρυπαίνουν ποτάμια και θάλασσες, αφού οι Συντηρητικοί βουλευτές μπλόκαραν τα μέτρα για τον έλεγχο των εταιρειών ύδρευσης σε ψηφοφορία την περασμένη εβδομάδα. Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι υπήρχαν τρία εκατομμύρια ώρες απορρίψεων λυμάτων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο το 2020 – από 293.000 ώρες το 2019 – αλλά μόλις 22 αντάρτες των Tories ψήφισαν κατά της αποδυνάμωσης μιας τροποποίησης στον περιβαλλοντικό νόμο που προσπαθούσε να εμποδίσει τις εταιρείες ύδρευσης να εφαρμόσουν την πρακτική. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Συντηρητικοί μετά από ένα «σαββατοκύριακο οργής», ώθησαν την κυβέρνηση να ξεκινήσει μια αμυντική εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Λέει επίσης ότι, πολλοί βουλευτές των Tories δημοσίευσαν “σχεδόν πανομοιότυπες” εξηγήσεις σχετικά με την ψηφοφορία, ισχυριζόμενοι ότι το κόστος που προέκυψε από την άμεση απαγόρευση των εκροών λυμάτων θα ήταν πολύ μεγάλο.

Το πρωτοσέλιδο των Financial Times έχει λεπτομέρειες για μια συμφωνία μεταξύ των τριών υπηρεσιών κατασκοπείας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Amazon, «με στόχο την ενίσχυση της χρήσης ανάλυσης δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης στην κατασκοπεία»,  η οποία θα δει τον αμερικανικό τεχνολογικό γίγαντα να αποθηκεύει άκρως απόρρητα αρχεία πληροφοριών στην δική του υπηρεσία cloud. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η κίνηση στοχεύει να επιτρέψει στους κατασκόπους να μοιράζονται πληροφορίες πιο εύκολα, αν και προειδοποιεί ότι η σύμβαση είναι “πιθανόν να πυροδοτήσει ανησυχίες για την κυριαρχία”, καθώς ένας τεράστιος όγκος από τα πιο απόρρητα δεδομένα του Ηνωμένου Βασιλείου θα βρίσκονται στην κατοχή μιας αμερικανικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας. Η GCHQ λέγεται ότι ήθελε να βρει έναν πάροχο cloud στο Ηνωμένο Βασίλειο – αλλά έγινε σαφές ότι κανένας δεν είχε την απαιτούμενη δυνατότητα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η συμφωνία εκτιμάται ότι αξίζει μεταξύ 500 και 1 δισεκατομμυρίων λιρών.

Η Daily Star έχει μια χιουμοριστική άποψη για την έλλειψη οδηγών. Γράφει ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει μια πανεθνική έλλειψη οδηγών λεωφορείων καθώς παραιτούνται για να γίνουν φορτηγατζήδες με 70.000 £ ετησίως, που προσφέρουν οι μεταφορείς που προσπαθούν να περιορίσουν την έλλειψη. Λέει χαρακτηριστικά, «Περιμένεις πολύ για ένα λεωφορείο…και τελικά δεν έρχεται κανένα», καθώς υπάρχουν περισσότερες από 4.000 κενές θέσεις για οδηγούς λεωφορείων και πούλμαν. Ο Jeff Counsell, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λεωφορείων του East Midlands, trentbarton, δήλωσε: «Ο τομέας των μεταφορών και των logistics ρίχνει κυριολεκτικά χρήματα στους οδηγούς για να καλύψουν τις ελλείψεις τους». Τα δρομολόγια των λεωφορείων στο Derby, στο Stockton-on-tees, στο Nottingham και στο Loughborough έχουν επηρεαστεί από τις ελλείψεις οδηγών.

Η Sun αναφέρει ότι το δράμα του Netflix, The Crown, πρόκειται να αναδημιουργήσει τη διαβόητη συνέντευξη του δημοσιογράφου Martin Bashir με την πριγκίπισσα Νταϊάνα – παρά την έκκληση του γιου της, Δούκα του Κέιμπριτζ, να μην το κάνει. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η εκπομπή πρόκειται να αφιερώσει ένα ολόκληρο επεισόδιο στη συνέντευξη του 1995. Σύμφωνα με τη Sun επίσης, οι υψηλές τιμές στις αντλίες ανάγκασαν τον καγκελάριο να παραιτηθεί από τα σχέδια για αύξηση των δασμών στα καύσιμα, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του την Τετάρτη.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...