Βρετανικός Τύπος: Το 2ο κύμα κορονοϊού χτυπά την Ευρώπη – Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε την Πέμπτη τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από τις 12 Ιουνίου

Βρετανικός Τύπος
Βρετανικός Τύπος

Daily Mail

Το δεύτερο κύμα του ιού συνεχίζει να χτυπά την Ευρώπη, με το ποσοστό R της Γαλλίας να φτάνει το 1,4, η Ισπανία να ξεπερνά τις ΗΠΑ σε ποσοστό ανά εκατομμύριο και η Ιταλία καταγράφει τα υψηλότερα ημερήσια ποσοστά από τον Μάιο. Η Γαλλία πρόσθεσε 5.429 κρούσματα τη νύχτα, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τις 14 Απριλίου. Ο Γάλλος πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει για να σταματήσει το νέο ξέσπασμα, το οποίο είπε ότι προκαλείται από νέους, αν και επέμεινε ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή σε γενικό κλείδωμα. Εν τω μεταξύ, η Ιταλία, η οποία είχε μερικά από τα χαμηλότερα σύνολα στην Ευρώπη μετά το άνοιγμα της οικονομίας της, κατέγραψε 1.367 περιπτώσεις , τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάιο. Η Λομβαρδία, κάποτε το παγκόσμιο επίκεντρο του ιού, εμφανίστηκε ξανά ως hotspot της Ιταλίας, καταγράφοντας 269 περιπτώσεις την Τετάρτη. Η Ισπανία κατέγραψε άλλες 7.296 περιπτώσεις, αρκετά για να ωθήσει τη χώρα πάνω από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, η Ευρώπη κατέγραψε 196.000 κρούσματα του ιού την περασμένη εβδομάδα, αύξηση 10% από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ έχει καταγράψει συνολικά σχεδόν 4 εκατομμύρια κρούσματα , το τρίτο υψηλότερο σε οποιαδήποτε ήπειρο, μετά τη Βόρεια Αμερική με 6,8 εκατομμύρια και τη Νότια Αμερική με 5,9 εκατομμύρια. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πανδημία έχει μολύνει τώρα περίπου 24 εκατομμύρια ανθρώπους με περισσότερους από 826.000 θανάτους, αν και αυτά τα στοιχεία πιστεύεται ευρέως ότι υποτιμούνται.

Mirror

Η Ελλάδα καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων και είναι ένα νέο πλήγμα για τους παραθεριστές. Η έξαρση έχει προκαλέσει φόβους ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να προστεθεί στη λίστα καραντίνας, επηρεάζοντας χιλιάδες Βρετανούς που πρόκειται να την επισκεφθούν, ενώ οι παραθεριστές εκεί τώρα αντιμετωπίζουν αυστηρούς κανόνες. Η Ελλάδα κατέγραψε 293 νέες περιπτώσεις κοροναϊού την Τετάρτη – τον υψηλότερο αριθμό από την έναρξη της κρίσης. Η χώρα βιώνει ένα κύμα με το προηγούμενο ρεκόρ να ανέρχεται σε 284 περιπτώσεις που αναφέρθηκαν την Κυριακή. Η άνοδος προκάλεσε φόβο ότι η χώρα θα μπορούσε να αφαιρεθεί από την ασφαλή λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου εάν οι αριθμοί συνεχίσουν να αυξάνονται. Τρεις ακόμη άνθρωποι πέθαναν, αυξάνοντας το σύνολο των θανάτων σε 248, ενώ ο σημερινός αριθμός λοιμώξεων ανέρχεται σε 9.280, ανέφεραν αξιωματούχοι. Αυστηροί περιορισμοί έχουν επιβληθεί  σε Λέσβο, Μύκονο, Χαλκιδική, Χανιά, Πάρο και Αντίπαρο, όπου απαγορεύονται όλες οι ζωντανές εκδηλώσεις και οι γιορτές και οι μάσκες είναι υποχρεωτικές σε όλους τους δημόσιους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.

The Guardian

Οι Ισπανοί μαθητές ηλικίας έξι ετών και άνω πρέπει να φορούν μάσκες στο σχολείο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Πέμπτη, αποκαλύπτοντας το σχέδιο για να ανοίξουν ξανά τα σχολεία λίγες μέρες πριν από την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους. Με την Ισπανία να διαγιγνώσκει χιλιάδες νέες περιπτώσεις κάθε μέρα, υπήρχαν εικασίες ότι ο νέος όρος ενδέχεται να αναβληθεί στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο.

Αρκετές πολιτείες των μεσοδυτικών ΗΠΑ ανέφεραν αύξηση μιας ημέρας στον αριθμό νέων περιπτώσεων κοροναϊού την Πέμπτη, καθώς οι θάνατοι από τον ιό σε εθνικό επίπεδο ανήλθαν σε 180.000. Η Αϊόβα, η Μινεσότα, η Βόρεια Ντακότα και η Νότια Ντακότα κατέγραψαν την Πέμπτη τις μεγαλύτερες αυξήσεις μιας ημέρας στις νέες λοιμώξεις από την έναρξη της πανδημίας.

Η Ιταλία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων περιπτώσεων από τον Μάιο. Περαιτέρω 1.411 άτομα ήταν θετικά για το Covid-19, το υψηλότερο ποσοστό της χώρας από τις 6 Μαΐου.

Το ΗΒ κατέγραψε την Πέμπτη τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων από τις 12 Ιουνίου. Αναφέρθηκαν άλλες 1.522 περιπτώσεις και ο συνολικός αριθμός θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο με βάση τα στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης ανήλθε σε 41.477.

Η Πολωνία θα επιβάλει απαγόρευση πτήσεων από 46 χώρες. Η απαγόρευση πτήσεων, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ισπανίας, θα εφαρμοστεί από τις 2 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με σχέδιο κανονισμού.

Οι Κάτω Χώρες θα κλείσουν τις φάρμες εκτροφής  μινγκ μετά από εστίες κοροναϊού. Πάνω από 100 τέτοιες φάρμες στις Κάτω Χώρες παραμένουν κλειστές από τον Μάρτιο, αφού ζώα σε δεκάδες τοποθεσίες μολύνθηκαν από τον κοροναϊό, ανέφερε το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Η United Airlines ετοιμάζεται να απολύσει το μεγαλύτερο αριθμό πιλότων στην ιστορία της. Την Πέμπτη ανακοίνωσε την ανάγκη μείωσης 2.850 θέσεων πιλότων για φέτος, ή περίπου το 21% του συνόλου, χωρίς περαιτέρω κρατική βοήθεια στις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα έχει μια θανατηφόρα μεταναστευτική πολιτική και φταίει όλη η Ευρώπη. Κάθε φορά που η Αθήνα επαναπροωθεί ένα σκάφος προσφύγων, είναι το αποτέλεσμα μιας ολόκληρης ηπείρου που ενεργεί με γνώμονα το συμφέρον της. Το ζωτικό μέρος του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες είναι η αρχή της μη επαναπροώθησης: η ιδέα ότι τα κράτη δεν πρέπει να ωθούν τους ανθρώπους που ζητούν άσυλο πίσω σε μη ασφαλείς χώρες. Αλλά αν κάθε χώρα κοιτάζει μόνο τα συμφέροντά της και συμπεριφέρεται σαν οι αιτούντες άσυλο να είναι πρόβλημα κάποιου άλλου, τότε καταλήγει πολύ γρήγορα σε ένα σύστημα που παγιδεύει τους ανθρώπους σε καταστάσεις όπου κινδυνεύει η ζωή τους. Αυτό είναι το σύστημα που κληροδοτήθηκε από την πανικοβλημένη απάντηση της Ευρώπης στην προσφυγική κρίση του 2015 και τους τελευταίους μήνες, εν μέρει υπό την κάλυψη των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκαν από την πανδημία κοραναϊού, επιδεινώθηκε. Η αποκάλυψη από τους New York Times ότι η Ελλάδα έχει εκδιώξει κρυφά περισσότερους από 1.000 αιτούντες άσυλο, εγκαταλείποντας πολλούς από αυτούς με φουσκωτές σωσίβιες σχεδίες στο Αιγαίο Πέλαγος, είναι το τελευταίο παράδειγμα αυτής της ανησυχητικής τάσης. Από το 2015, η Ελλάδα έχει χρησιμοποιηθεί από την υπόλοιπη ΕΕ ως ζώνη προστασίας από την ανεπιθύμητη μετανάστευση, αφήνοντας χιλιάδες πρόσφυγες σε στρατόπεδα σε νησιά του Αιγαίου και στην ηπειρωτική χώρα. Ταυτόχρονα, μια βιαστική συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία επέτρεψε την Τουρκία να ενεργήσει ως συνοριακός αστυνομικός για λογαριασμό της Ευρώπης, εμποδίζοντας τους πρόσφυγες να περάσουν στην Ελλάδα ως αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια και άλλες διπλωματικές παραχωρήσεις. Την άνοιξη, εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, η Τουρκία αποφάσισε να στείλει χιλιάδες μετανάστες στα ελληνικά σύνορα ως τρόπο άσκησης πίεσης στην Ευρώπη. Προκάλεσε μια εθνικιστική αντίδραση, ακολουθούμενη από αρκετά σκληρά και νομικά αμφισβητήσιμα μέτρα ελέγχου των συνόρων από τη συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας. Νωρίτερα φέτος, οι New York Times ανέφεραν ότι η Ελλάδα λειτουργούσε ένα μυστικό κέντρο κράτησης στα χερσαία σύνορά της με την Τουρκία, ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί συνοπτικές απελάσεις χωρίς να δίνει στους ανθρώπους το δικαίωμα να ζητούν άσυλο.

BBC News

Φοβόμουν για τη ζωή μου κατά τη σύλληψη μου στην Ελλάδα. Ο αμυντικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Χάρι Μαγκουάιρ είπε ότι φοβήθηκε για τη ζωή του όταν η ελληνική αστυνομία τον συνέλαβε την περασμένη εβδομάδα καθώς πίστευε ότι είχε απαχθεί.Ο Άγγλος διεθνής είπε στον αθλητικό συντάκτη του BBC Dan Roan ότι αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα τράβηξαν το μίνι λεωφορείο της ομάδας του στη Μύκονο, τον πέταξαν από το λεωφορείο, τον χτύπησαν στα πόδια του και του είπαν ότι η καριέρα του τελείωσε.Ο 27χρονος είπε ότι προσπάθησε να φύγει γιατί δεν είχε ιδέα ποιοι ήταν οι άντρες.Την Τρίτη, ο Μαγκουάιρ καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 21 μηνών και 10 ημερών σε αναστολή μετά τη δίκη του στο ελληνικό νησί της Σύρου.Την Τετάρτη, η νομική του ομάδα άσκησε έφεση. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η έφεση ακυρώνει την καταδίκη του Maguire και θα υπάρξει πλήρης δίκη σε ανώτερο δικαστήριο.Ένας συναισθηματικά φορτισμένος Μαγκουάιρ, ο οποίος ξέσπασε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, λέγοντας ότι η απόφαση του δικαστηρίου ήταν “φρικτή” και ότι “δεν μπορούσε να το πιστέψει”.Ο κεντρικός αμυντικός, που αρνείται ότι χτύπησε ή προσπάθησε να δωροδοκήσει την αστυνομία, πρόσθεσε: «Δεν αισθάνομαι ότι οφείλω συγγνώμη σε κανέναν».”Η συγνώμη είναι κάτι όταν έχετε κάνει κάτι λάθος.”Είπε: “Δεν το εύχομαι σε κανέναν. Προφανώς η κατάσταση δυσκολεύει έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους στον κόσμο, οπότε λυπάμαι που έβαλα τους οπαδούς και το κλαμπ σε αυτό, αλλά δεν έκανα τίποτα λάθος.Βρέθηκα σε μια κατάσταση όπου θα μπορούσε να είχε συμβεί σε οποιονδήποτε και οπουδήποτε”.Ερωτηθείς πόσο άσχημα τραυματίστηκε, ο Maguire είπε: “Με χτύπησαν πολύ στα πόδια. Ήμουν σε πανικό. Φοβήθηκα για τη ζωή μου”.”Ξέρω τι συνέβη εκείνο το βράδυ. Ξέρω την αλήθεια”, πρόσθεσε. «Θα προχωρήσω. Είμαι ψυχικά αρκετά δυνατός».Την Τρίτη, ο Maguire αποσύρθηκε από την εθνική ομάδα της Αγγλίας για τους αγώνες του Σεπτεμβρίου εναντίον της Ισλανδίας και της Δανίας.Είπε: “Μου αρέσει να παίζω για τη χώρα μου. Φυσικά και διανοητικά είμαι έτοιμος να παίξω. Είμαι απογοητευμένος, αλλά φυσικά καταλαβαίνω.”

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...