Βρετανικός Τύπος: «Το Ηνωμένο Βασίλειο κλείνει για να σώσει τα Χριστούγεννα» στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

«Οι Tories στρέφονται εναντίον του Whitty» είναι ο τίτλος της  Daily Mail, με τον κ. Τζόνσον να αντιμετωπίζει πιέσεις για «να χαλιναγωγήσει τους ανήσυχους επιστήμονες της κυβέρνησης».  Η εφημερίδα αναφερόμενη στο πολιτικό αποτέλεσμα από τις δηλώσεις του σχολιάζει, ότι ο επικεφαλής ιατρός της Αγγλίας Chris Whitty, δέχθηκε πυρά από κορυφαίους βουλευτές των Tories αφού συμβούλεψε τους ανθρώπους να σταματήσουν τις περιττές συναντήσεις πριν από τα Χριστούγεννα. Βουλευτής κατηγορεί τον καθηγητή Whitty ότι άλλαξε αποτελεσματικά την πολιτική Covid “με αυτό το χτύπημα” προχωρώντας πέρα ​​από τα μέτρα του Σχεδίου B και προειδοποιεί ότι η Βρετανία μετατρέπεται σε «σοσιαλιστικό κράτος δημόσιας υγείας».  Τα νέα μέτρα σύμφωνα με την εφημερίδα έχουν προκαλέσει ένα κύμα ακυρώσεων στις κρατήσεις σε παμπ και εστιατόρια την πιο σημαντική εμπορικά εποχή του χρόνου.

 «Το lockdown αρχίζει να μοιάζει με Χριστούγεννα» είναι ο βαρύγδουπος τίτλος του πρωτοσέλιδου της Sun, η οποία προειδοποιεί ότι οι παμπ και τα εστιατόρια κλείνουν, καθώς εκατομμύρια αποφάσισαν να μείνουν στο σπίτι αφού τους ζητήθηκε να «διαλέξουν ανάμεσα στο πάρτι ή να κρατήσουν τους αγαπημένους τους ασφαλείς από την Omicron» μετά από σχόλια του επικεφαλής ιατρού της Αγγλίας, καθηγητή Chris Whitty.

Οι Times αναφέρουν ότι ο καγκελάριος Rishi Sunak διέκοψε ένα ταξίδι στην Καλιφόρνια για να συνομιλήσει με τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων σχετικά με ένα νέο πακέτο υποστήριξης, αφού το κοινό κλήθηκε να περιορίσει τα εορταστικά του σχέδια. Μια κυβερνητική πηγή λέει στους Times ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να δεσμεύσει «αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ακόμη» για να βοηθήσει τις εταιρείες, με τις συμπληρωματικές επιχορηγήσεις να εξετάζονται ως μία επιλογή. Ωστόσο η εφημερίδα σημειώνει ότι οι υπουργοί και ο τομέας της φιλοξενίας είναι «πολύ απρόθυμοι» να επιστρέψουν στα προηγούμενα μέτρα. Επίσης γράφει για την «άμεση προτεραιότητα» του Rishi Sunak να διασφαλίσει ότι 250 εκατομμύρια λίρες ακόμη και από προηγούμενα προγράμματα θα διανεμηθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο κλείνει σε μια προσπάθεια να σώσει τα Χριστούγεννα» είναι ο κορυφαίος τίτλος της εφημερίδας i, που λέει ότι πολλά γραφεία, καταστήματα, παμπ και εστιατόρια έχουν «ερημώσει» καθώς εκατομμύρια άνθρωποι μένουν στο σπίτι. Ο τομέας του τουρισμού σημείωσε πτώση, κατά το ένα τρίτο μετά την ακύρωση των εκθέσεων του West End, προσθέτει η εφημερίδα.

Η είδηση ​​ότι η βασίλισσα ακύρωσε το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γεύμα της με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας είναι το κύριο άρθρο στο πρωτοσέλιδο της Metro. Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι η 95χρονη μονάρχης επρόκειτο να έχει 50 καλεσμένους στη συγκέντρωση στο Κάστρο του Windsor, αλλά την ακύρωσε “μετά λύπης” αφού αποφάσισε ότι “έθετε σε κίνδυνο τις χριστουγεννιάτικες υποχρεώσεις πολλών ανθρώπων”. «Έχει συμβεί ξανά», όπως επισημαίνει η εφημερίδα, υπενθυμίζοντας ότι η μονάρχης έπρεπε επίσης να ακυρώσει τις συνηθισμένες  Χριστουγεννιάτικες συγκεντρώσεις  στο Sandringham πέρυσι.

Υπάρχουν πολλές εικασίες για τα εορταστικά σχέδια της βασίλισσας, αφού αποφάσισε να ακυρώσει το χριστουγεννιάτικο γεύμα για την οικογένειά της λόγω ανησυχιών για την παραλλαγή Omicron. Ακυρώνοντας το οικογενειακό γεύμα πριν από τα Χριστούγεννα, η βασίλισσα έστειλε «ένα μήνυμα αλληλεγγύης στη Βρετανία που έχει πληγεί από το Omicron», αναφέρει και η Daily Express, πηγή της οποίας είπε ότι, το φετινό ταξίδι στο Norfolk, παραμένει «υπό εξέταση».

Στα τελευταία νέα της έρευνάς της για τα χριστουγεννιάτικα πάρτι που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των περιορισμών για τον Covid του περασμένου έτους, η Daily Mirror αναφέρει ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία θα ανακρίνει δύο άτομα σχετικά με το «απαράδεκτο» γεγονός που έγινε από βοηθούς των Συντηρητικών κατά τη διάρκεια του lockdown. Επισημαίνει ότι αστυνομικοί βρίσκονται σε επαφή με το Υπουργικό Συμβούλιο για άλλα πάρτι. Η έρευνα δείχνει ότι ο κ. Τζόνσον συναντήθηκε με 15 έως 20 δημοσίους υπαλλήλους και συμβούλους για ένα πάρτι στην Downing Street κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι ο πρωθυπουργός είχε μια σειρά συναντήσεων το απόγευμα της 15ης Μαΐου, συμπεριλαμβανομένης μιας σύντομης διάρκειας με τον υπουργό Υγείας και την ομάδα του στον κήπο του σπιτιού του. Εκείνη την εποχή, άτομα από διαφορετικά νοικοκυριά περιορίζονταν σε συναντήσεις κατ’ ιδίαν σε εξωτερικούς χώρους με αυστηρά απαγορευμένη επαφή σε εσωτερικούς χώρους.

Ο Αρχιεπίσκοπος του Canterbury εξέφρασε την «απογοήτευσή του» από τη συγκέντρωση των Tories κατά τη διάρκεια του lockdown και κάλεσε τους ηγέτες να «αναλάβουν τις ευθύνες τους και να το αναγνωρίζουν όταν τα πράγματα έχουν πάει στραβά», αναφέρει στο κύριο άρθρο της η Daily Telegraph. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου στο πρόγραμμα Newscast του BBC θα «προσθέσει πίεση» στον πρωθυπουργό σχετικά με αναφορές για πάρτι της Downing Street που φέρεται ότι παραβίασαν τους κανόνες του Covid.

Η Τράπεζα της Αγγλίας «υποκύπτει στον πληθωρισμό και την πίεση των μισθών» αυξάνοντας τα επιτόκια από 0,1% σε 0,25% για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια, αναφέρουν οι Financial Times. Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια από 0,1%  σε 0,25 %  στην πρώτη της άνοδο σε περισσότερα από τρία χρόνια, λέγοντας ότι οι κίνδυνοι του πληθωρισμού απαιτούν προληπτική δράση, ακόμη και όταν το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κατακλυστεί από το κύμα του κορωνοϊού Omicron. Εκπλήσσοντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές την Πέμπτη για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και ψηφίζοντας 8-1 υπέρ των υψηλότερων επιτοκίων, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της τράπεζας αποφάσισε ότι δεν μπορούσε άλλο να περιμένει πριν προσπαθήσει να μειώσει τις δαπάνες στην οικονομία. Ο διοικητής της BoE, Andrew Bailey, παραδεχόμενος ότι ο πληθωρισμός έφτανε γύρω στο 6%, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής: «Ανησυχούμε για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα. Και βλέπουμε πράγματα τώρα που μπορεί να το απειλήσουν. Γι’ αυτό πρέπει να δράσουμε». Με 850.000 δανειολήπτες σε στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο παρακολούθησης, μια άνοδος 0,15 ποσοστιαίων μονάδων θα προκαλέσει μέση αύξηση στις μηνιαίες αποπληρωμές ύψους 15 λιρών, σύμφωνα με υπολογισμούς.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων δημοσιεύτηκαν πολύ πριν από το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών του North Shropshire, που ανακοινώθηκαν λίγο μετά τις 04:15 την Παρασκευή. Αλλά υπάρχει κάποια άμεση διαδικτυακή αντίδραση για το αποτέλεσμα, με τον τίτλο της ιστοσελίδας της Daily Telegraph να το περιγράφει ως «εφιάλτη πριν από τα Χριστούγεννα» και ως ταπεινωτικό αποτέλεσμα για τους Συντηρητικούς. Οι Times λένε ότι είναι μια αυστηρή επίπληξη για τον πρωθυπουργό, ενώ η Mail Online αναφέρει ότι ο Μπόρις Τζόνσον έχει δεχτεί πολιτική «γροθιά» από τους ψηφοφόρους του σε μια «εκπληκτική νίκη» των Φιλελευθέρων Δημοκρατών και προσθέτει ότι το αποτέλεσμα θα προκαλέσει σοκ στο Συντηρητικό Κόμμα. Η Guardian αναφέρει ότι οι βοηθοί του κ. Τζόνσον θα ανησυχήσουν από τις αναφορές που έρχονται  από το North Shropshire, οι οποίες δεν δείχνουν απλώς μια  ενόχληση με την κυβέρνηση αλλά όπως καυστικά επισημαίνει η εφημερίδα, «κάποια αρκετά σημαντική και προσωπική αποστροφή για τον πρωθυπουργό».

Πηγή:  https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk 

Δείτε ακόμα...