Βρετανικός Τύπος: «Το Ηνωμένο Βασίλειο πιέζεται να κάνει περισσότερα», στα πρωτοσέλιδα

βρετανική Σημαία- Οξφόρδη

Η Guardian αναφέρεται στην απόρριψη από την ουκρανική κυβέρνηση της πρότασης της Ρωσίας να επιτρέψει στους πρόσφυγες να διαφύγουν μέσω «ανθρωπιστικών διαδρόμων» προς την ίδια τη Ρωσία. Η προσφορά ήρθε στον τρίτο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών, που αμαυρώθηκαν από τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς από τη Ρωσία μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας μετά από αποτυχημένες προσπάθειες εκκένωσης αμάχων τις τελευταίες ημέρες. Η Guardian με ανταπόκριση από την Οδησσό, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες για την καταπολέμηση οποιασδήποτε ρωσικής επίθεσης αναφέρει ότι κανείς εκεί δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να επιτεθεί σε μια πόλη με «σχεδόν μυθική απήχηση» για πολλούς Ρώσους, αλλά προσθέτει ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν κάνει πολλά πράγματα τις τελευταίες ημέρες που φαινόταν αδιανόητα μόλις πριν από δύο εβδομάδες.

Η Metro, αναφέρεται στην κριτική για την απάντηση της βρετανικής κυβέρνησης στην αυξανόμενη προσφυγική κρίση στην Ουκρανία και την Ευρώπη, όπως την εξέφρασε ένας από τους ανώτατους πρώην στρατιωτικούς αξιωματούχους της Βρετανίας Ο πρώην αρχηγός του στρατού Λόρδος Dannatt επέμεινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να κάνει περισσότερα για να γίνει ένα «ασφαλές καταφύγιο» και να καλωσορίσει περισσότερους από τους πρόσφυγες που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής. Χθες το βράδυ, το Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι 8.900 Ουκρανοί είχαν κάνει αίτηση για βρετανική βίζα από την Παρασκευή – αλλά μόνο 300 από αυτές έχουν εκδοθεί. Περισσότεροι από 1,73 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους, με την Πολωνία να δέχεται 1,03 εκατομμύρια. Περισσότεροι από 180.000 πρόσφυγες κατευθύνονται προς την Ουγγαρία και 128.000 στη Σλοβακία, ενώ η Ιρλανδία έχει δεχτεί 1.800 χωρίς να απαιτείται βίζα. Η Μολδαβία, ένα από τα μικρότερα έθνη της Ευρώπης, έχει επεξεργαστεί περισσότερες αιτήσεις από Ουκρανούς σε μια ώρα από ό,τι το Ηνωμένο Βασίλειο συνολικά.

Η εφημερίδα i εστιάζει στις εκκλήσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους πρόσφυγες να φύγουν από την Ουκρανία. Η εφημερίδα περιγράφει το σχέδιο της κυβέρνησης που βρίσκεται «σε χάος», με ανθρώπους που θέλουν να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο εγκλωβισμένοι στη Γαλλία αφού διέφυγαν από τον «συνεχή ρωσικό βομβαρδισμό» που εμποδίζει να διαφύγουν σε ασφαλές σημείο. Η κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει δύο ξεχωριστά προγράμματα, ένα για Ουκρανούς πρόσφυγες με συγγενείς στη Βρετανία και ένα άλλο για όσους χρηματοδοτούνται από άτομα ή οργανισμούς. Η κ. Patel είπε ότι τώρα εξετάζει μια τρίτη «ανθρωπιστική διαδρομή», αλλά η Downing Street και ο Μπόρις Τζόνσον το απέρριψαν, με το Νο10 να λέει για την πρόταση της κ. Patel: «Είναι η διαδρομή χορηγίας που ανακοινώσαμε την περασμένη εβδομάδα». Ο πρωθυπουργός είπε: «Αυτό που δεν θα κάνουμε είναι να έχουμε ένα σύστημα όπου οι άνθρωποι μπορούν να έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο. Δεν νομίζω ότι είναι η σωστή προσέγγιση. Αλλά αυτό που θα κάνουμε είναι να έχουμε ένα σύστημα που είναι πολύ γενναιόδωρο. Εν τω μεταξύ, ένας Ουκρανός εθελοντής στην Οδησσό έγραψε στην εφημερίδα εξηγώντας ότι οι άνθρωποι είναι έτοιμοι όχι μόνο να αμυνθούν, αλλά και να επιτεθούν. «Δεν υπάρχει καθόλου φόβος», λέει στην εφημερίδα ο Roman Vlasov, «απλώς αυτοσυγκέντρωση και αποφασιστικότητα». Ο εκδότης της εφημερίδας i, Oliver Duff, περιγράφει την απάντηση του Ηνωμένου Βασιλείου στην κρίση ως όλο και πιο επαίσχυντη και σε αντίθεση με τη μεγάλη δημόσια γενναιοδωρία.

Η κατάσταση των Ουκρανών προσφύγων που δεν μπορούν να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω έλλειψης βίζας είναι ξεκάθαρη στην πρώτη σελίδα της Daily Mirror, η οποία υπογραμμίζει την ιστορία δύο νεαρών αγοριών που έχουν ταξιδέψει “1.000 μίλια από την κόλαση” και έχουν κολλήσει στο Καλαί, όπου αφίσες έλεγαν στις αφίξεις ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμες βίζες για το Ηνωμένο Βασίλειο και οι άνθρωποι πρέπει να συμπληρώσουν μια ηλεκτρονική φόρμα και να πάνε σε κέντρα στο Παρίσι ή τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με φωτογραφίες που εμφανίζονται στο διαδίκτυο από τον δημοσιογράφο της Mirror, Andy Lines. Η εφημερίδα αφηγείται την ιστορία ενός απελπισμένου Ουκρανού οικοδόμου που εργαζόταν στο Λονδίνο και τώρα προσπαθεί να πάει την οικογένειά του, που είναι αποκλεισμένη στο Καλαί, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Mirror κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση ότι θέτει εμπόδια στους τραυματισμένους πρόσφυγες, ενώ η υπουργός Εσωτερικών Priti Patel είπε ότι ένα νέο κέντρο αιτήσεων για βίζες είχε δημιουργηθεί μακριά από το λιμάνι στο Καλαί και επέμεινε: «Είναι λάθος να λέμε ότι απλώς γυρνάμε τους ανθρώπους πίσω. Υποστηρίζουμε όσους έρχονται στο Καλαί». Η εφημερίδα επικεντρώνεται επίσης στην κριτική μεγάλων εταιρειών όπως η McDonalds, η KFC και η Coca-Cola που δεν έχουν ακόμη αποχωρήσει από τη Ρωσία, με τίτλο “Mc Ντροπή”.

Οι Times παρουσιάζουν την τρομακτική εικόνα μιας Ουκρανής που τραυματίστηκε και έμεινε μερικώς τυφλή όταν ρωσική οβίδα διέλυσε το σπίτι της στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. Η γυναίκα έχει χάσει την όραση από το ένα μάτι και το πρόσωπό της είναι καλυμμένο με ράμματα και βαμμένο με πράσινο απολυμαντικό. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι οι φρικιαστικοί τραυματισμοί που υπέστησαν οι άμαχοι εξηγούν την πρόοδο της εισβολής «καλύτερα από κάθε στρατιωτικό χάρτη». Η εφημερίδα επικεντρώνεται στον βομβαρδισμό του Χάρκοβο, όπου τραυματισμένα παιδιά νοσηλεύονται από ένα «εξαντλημένο ιατρικό προσωπικό», ενώ πυρά πυροβολικού και μαχητικά αεροσκάφη «κάνουν τα παράθυρα των νοσοκομείων της πόλης να τρέμουν». «Τα πρόσωπα του πολέμου σμιλεύονται από ιπτάμενα γυαλιά και σκάγια», γράφει ο δημοσιογράφος Anthony Loyd, μετά από επίσκεψη σε τοπικά νοσοκομεία.

Η Daily Telegraph αναφέρει τα «βασικά αιτήματα» που έθεσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για τον τερματισμό της εισβολής κατά τον τελευταίο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών. Ο Ρώσος ηγέτης ζήτησε από την Ουκρανία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των κατεχόμενων περιοχών του Ντονμπάς και της Κριμαίας, καθώς και την απαγόρευση της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει η εφημερίδα. Η Telegraph συνόδευσε κωφά παιδιά που απομακρύνθηκαν από σχολείο στη νότια Ουκρανία. Χρησιμοποιώντας τη νοηματική, ένας έφηβος λέει στην εφημερίδα ότι ενώ δεν μπορεί να ακούσει τον βομβαρδισμό, νιώθει όμως «το σπίτι να τρέμει, τα πάντα να τρέμουν» και ένα «σοκ που τον διαπερνά μέχρι το κόκαλο».

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να «αδράξει αυτή τη στιγμή» για να ξεκινήσει γεωτρήσεις, υποστηρίζει η Sun, προσθέτοντας ότι είναι «ντροπή» που χρειάστηκε ένας πόλεμος για να ξεκινήσει η αναθεώρηση της ενεργειακής στρατηγικής. Έχοντας εμπνευστεί από ένα viral βίντεο ενός παιδιού που τραγουδά ένα χαρακτηριστικό τραγούδι από το Frozen ενώ προφυλάσσεται από τους βομβαρδισμούς, η Sun κάλεσε τη Ρωσία να «το αφήσει» με την Ουκρανία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Αμέλια κατέκτησε τις «καρδιές εκατομμυρίων» με το «ατρόμητο» μήνυμά της στον Πούτιν.

Μια «νέα παύλα για το φυσικό αέριο» για να εξαλείψει την εξάρτηση που έχει η Ρωσία στον ευρωπαϊκό ενεργειακό εφοδιασμό είναι στην πρώτη σελίδα της Daily Mail. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα επιτρέψει περισσότερες γεωτρήσεις για πετρέλαιο στη Βόρεια Θάλασσα για να σταματήσει ο Πούτιν να «κρατά τη Δύση σε ομηρία» με τα ορυκτά καύσιμα και προβλέπει μια νέα γενιά πυρηνικής ενέργειας. Η Daily Mail γράφει επίσης ότι ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «πανικοβλήθηκε» λόγω της αποτυχίας της στρατιωτικής του επιχείρησης, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης επιδιώκει τώρα μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων. Την επαίσχυντη απάντηση του Ηνωμένου Βασιλείου στην κρίση έχει και η Daily Mail στο κύριο άρθρο της, υποστηρίζοντας ότι τίποτα δεν έχει μάθει από την εκκένωση του Αφγανιστάν το περασμένο καλοκαίρι και καλεί την κυβέρνηση να «διορθώσει το πρόβλημα με τις βίζες».

Εν τω μεταξύ, πολλές εφημερίδες ασχολούνται με τον αντίκτυπο του πολέμου για τις εγχώριες τιμές ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Financial Times περιγράφουν «μια εξαιρετική ημέρα αστάθειας των συναλλαγών», με νέα άνοδο στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ενώ αναφέρουν ότι οι διεθνείς αγορές έχουν «ταραχθεί» από τις εκκλήσεις για περισσότερες κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι τιμές των βασικών ορυκτών καυσίμων «έφτασαν» τη Δευτέρα, στο υψηλότερο σημείο εδώ και 14 χρόνια μετά την πίεση των ΗΠΑ να απαγορεύσουν τη Ρωσία να πουλάει ενέργεια στην Ευρώπη, αλλά υποχώρησαν αφού αυτές οι εκκλήσεις συνάντησαν αντίσταση στη Γερμανία, αναφέρει η εφημερίδα. Οι Financial Times αναφέρουν ότι η Ουκρανία και η Δύση έχουν «περιφρονήσει» την προσφορά της Μόσχας για ασφαλείς διαδρομές από τις πολιορκημένες πόλεις, αφού έγινε σαφές ότι αυτές οι διαδρομές ήταν προς τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία. Η εφημερίδα λέει ότι η ιδέα τώρα προκαλεί «περισσότερο φόβο και τρομακτικά αδιέξοδα» για τους αμάχους.

Η Daily Express εστιάζει στην προοπτική αύξησης των τιμών της ενέργειας ως αποτέλεσμα της εισβολής, περιγράφοντας την άνοδο ως το «τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε» για να νικήσουμε τη Ρωσία. Η κυβέρνηση είπε ότι η συνεχιζόμενη προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Ρωσία βρίσκεται υπό «επείγουσα επανεξέταση» ως μέρος των «σκληρότερων κυρώσεων» στην οικονομία της χώρας, όπως αναφέρει η εφημερίδα και τονίζει ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από το να προχωρήσουμε προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, η Daily Star αναφέρει τη διάσωση «τραυματισμένων» ζώων από την Ουκρανία υπό τον τίτλο «The Dogs of War». Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα ζώα είναι τα θύματα του «αιματηρού πολέμου του Τρελού Βλάντ», με την εικόνα ενός τραυματισμένου σκύλου που δέχεται μια καθησυχαστική αγκαλιά στην ολοσέλιδη φωτογραφία της εφημερίδας καθώς αυτός και εκατοντάδες άλλα τρομαγμένα κατοικίδια διασώθηκαν από την εμπόλεμη ζώνη. Απελπισμένοι πολίτες παίρνουν μαζί τους σκύλους, γάτες, ακόμη και ινδικά χοιρίδια και αρνιά καθώς φεύγουν. Οι Βρετανοί έσπευσαν να δωρίσουν προμήθειες για κατοικίδια, μαζί με τρόφιμα, ρούχα, κλινοσκεπάσματα και φάρμακα για τους ιδιοκτήτες τους, με τα κέντρα συλλογής να έχουν «πλημμυρίσει» από προμήθειες.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...