Βρετανικός Τύπος: «Το κόμμα των Εργατικών σε αναταραχή» και «Ο Τζόνσον ετοιμάζεται για πρωθυπουργία δεκαετίας» στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται σε πολλά από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων του Σαββάτου με μια γιγαντιαία εκδοχή του να φουσκώνει στο Hartlepool για να σηματοδοτήσει τον θρίαμβο των Συντηρητικών στις εκλογές. Η Guardian γράφει ότι το κόμμα των Εργατικών βρίσκεται σε «αναταραχή» αφού οι Συντηρητικοί σημείωσαν σημαντική άνοδο στις κάλπες. Οι Tories πήραν μια θέση στο Westminster στις εκλογές του Hartlepool με την πλειοψηφία των 7.000. Οι Εργατικοί κατείχαν προηγουμένως την έδρα αυτή επί δεκαετίες. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο ηγέτης της Εργατικών Sir Keir Starmer σκέφτεται να μετακινήσει την έδρα του κόμματός του από το Λονδίνο ως μια κίνηση ότι το κόμμα εκπροσωπεί ολόκληρη τη χώρα. Το κόμμα των Εργατικών αναμένει επίσης να αναδιατάξει τα στελέχη του και να επανεξετάσει τις πολιτικές του, προσθέτει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα i του σαββατοκύριακου σχολιάζει τις δηλώσεις του «συντετριμμένου» ηγέτη των Εργατικών, Sir Keir, ο οποίος λέει ότι το κόμμα «έχασε την εμπιστοσύνη των εργαζομένων». Υπάρχουν κατηγορίες ότι το κόμμα των Εργατικών,  έχει εγκλωβιστεί από μια «αστική τάξη που εδρεύει στο Λονδίνο, με ταξιαρχίες πολεμιστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», προσθέτει η εφημερίδα. Εν τω μεταξύ, η φωτογραφία στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας δείχνει παραθεριστές που απολαμβάνουν τον καλοκαιρινό ήλιο στο εξωτερικό καθώς η πράσινη λίστα ταξιδιών έχει κοινοποιηθεί ήδη στην Αγγλία.

Ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται για πρωθυπουργία δεκαετίας, σύμφωνα με τους Times. Οι υπουργοί του δήλωσαν ότι υπήρξε μια μόνιμη αλλαγή στην πολιτική ταυτότητα του έθνους, υποδηλώνοντας ότι ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να ξεπεράσει τη Θάτσερ που ήταν στην κυβέρνηση για 11 χρόνια, αναφέρει η εφημερίδα. Η σκωτσέζικη έκδοση των Times αναφέρει ότι η Nicola Sturgeon έχει δεσμευτεί να διεξαγάγει δημοψήφισμα και να “αντιμετωπίσει” τον πρωθυπουργό, αν και οι ελπίδες της για πλειοψηφία φαίνεται να εξασθενούν.

“Η μέρα που ο Boris ανατίναξε τους Εργατικούς” είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Daily Mail, συνοδευόμενη από φωτογραφία του πρωθυπουργού που στέκεται δίπλα στο φουσκωτό του ομοίωμα στο Hartlepool, μια εικόνα την οποία έχουν επιλέξει πολλές εφημερίδες. Πολλά συμβούλια έγιναν μπλε, «αντιστρέφοντας την πτώση που συχνά υφίστανται τα κυβερνητικά κόμματα», προσθέτει η εφημερίδα.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε τη “συμβολή” του Brexit για την επιτυχία του κόμματός του στις εκλογές, αναφέρει η Daily Express. Ο κ. Τζόνσον είπε ότι το Hartlepool, υποστήριξε την κυβέρνησή του για τη διασφάλιση της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτει η εφημερίδα.

Οι Financial Times του Σαββατοκύριακου γράφουν ότι ο κ. Τζόνσον έχει βοηθηθεί από την «επιτυχία των εμβολιασμών», βάζοντας το Εργατικό Κόμμα σε «κρίση». Οι Συντηρητικοί κατόρθωσαν να προχωρήσουν περαιτέρω στις καρδιές της εργατικής τάξης, ενώ ο Sir Keir είπε ότι αναλαμβάνει “πλήρως την ευθύνη” για την κατάσταση του κόμματος. Ωστόσο, η Downing Street εξακολουθεί να περιμένει να δει πώς ψήφισε η Σκωτία, προσθέτει η εφημερίδα.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα στο Holyrood, ο κ. Τζόνσον δήλωσε στην Daily Telegraph ότι θα απέρριπτε τις εκκλήσεις για δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, ακόμη και αν η Nicola Sturgeon εξασφάλιζε την πλειοψηφία του SNP. Είπε επίσης ότι ένα δημοψήφισμα “στο τρέχον πλαίσιο είναι ανεύθυνο και απερίσκεπτο”. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η κα Sturgeon βρίσκεται σε καλό δρόμο για μια καλή επίδοση στις εκλογές του Holyrood, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

Εν τω μεταξύ, υπάρχει μια “βιασύνη” στις κρατήσεις για ταξίδια στο εξωτερικό αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε ποιες χώρες περιλαμβάνονται στην πράσινη λίστα, αναφέρει η Daily Mirror. Υπάρχει «χαρά» που η Πορτογαλία συμπεριλήφθηκε στη λίστα, λέει η εφημερίδα, αλλά η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν μείνει εκτός.

Η Daily Star υιοθετεί έναν ειρωνικό τόνο για τις 12 περιοχές της πράσινης ταξιδιωτικής λίστας της κυβέρνησης. “Όταν είπαν ότι θα μπορούσαμε να πάμε διακοπές, σκεφτόμασταν την ηλιόλουστη Ισπανία, όχι το Falklands”, γράφει καυστικά η εφημερίδα. Παρακάτω η εφημερίδα, αναφερόμενη στις εκλογές υποστηρίζει ότι το Εργατικό Κόμμα μπορεί ακόμα να έχει ένα περήφανο μέλλον – «παρά το χθεσινοβραδινό κτύπημα» – αν συνασπιστούν.

Τέλος, η Sun αναφέρει ότι ο σεφ Jamie Oliver έγινε ντετέκτιβ για να βρει το κλεμμένο τρακτέρ του. Ο κ. Όλιβερ κατηγόρησε την αστυνομία ότι δεν διερεύνησε σωστά την κλοπή και ότι κατάφερε να το βρει αφού οι εισβολείς το πέταξαν σε ένα χωράφι στο Essex, προσθέτει η εφημερίδα. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι η μεγαλύτερη απειλή για τον κ. Τζόνσον είναι ο κ. Τζόνσον, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να επαναπαυτεί τώρα και ότι πρέπει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του.

Πηγές: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...