Βρετανικός Τύπος: «Το πράσινο στοίχημα του πρωθυπουργού» και «Έκκληση για τα ενισχυτικά εμβόλια» στα πρωτοσέλιδα

Μ. Βρετανία - Υπουργείο Άμυνας Ηνωμένου Βασιλείου, Λονδίνο, Αγγλία
Φώτο Αρχείου / Υπουργείο Άμυνας Ηνωμένου Βασιλείου, Λονδίνο, Αγγλία / Πηγή: WIKIPEDIA

Η Daily Mail αναφέρεται στην τελευταία στρατηγική να κάνει η κυβέρνηση τη μεγάλη στροφή σε μια ουσιαστικά, μηδενικού-άνθρακα οικονομία, την οποία ονομάζει “πράσινο στοίχημα τρισεκατομμυρίων λιρών” του Μπόρις Τζόνσον, εστιάζοντας σε μια παραδοχή από τον πρωθυπουργό ότι έπαιξε ένα “μεγάλο στοίχημα” για την αποτελεσματικότητα μη αποδεδειγμένων τεχνολογιών, ενώ εφιστά την προσοχή στις προειδοποιήσεις του Υπουργείου Οικονομικών ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι φόροι για να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο, μιλώντας για μια «υψηλού κόστους τιμή», καταλήγει η εφημερίδα.

Η Δούκισσα του Κέιμπριτζ, η οποία παρακολούθησε μια εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τον εθισμό την Τρίτη, εμφανίζεται στο πρωτοσέλιδο της Metro. Στο κύριο θέμα της όμως,  που αφορά το κλίμα, σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός “υποσχέθηκε νέα χρήματα για επιχορηγήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σημεία φόρτισης στο δρόμο, περισσότερα δέντρα και αντλίες θερμότητας χαμηλών εκπομπών άνθρακα”. Ωστόσο οι επικριτές έχουν χαρακτηρίσει το σχέδιό του ως ένα “μείγμα” ανεπαρκών πολιτικών”, αναφέρει η εφημερίδα.

Οι Times επιλέγουν μια φωτογραφία της βασίλισσας, η οποία είπε στους ηγέτες των επιχειρήσεων ότι “είναι περήφανη για τις προσπάθειες της Βρετανίας να κινηθεί προς ένα βιώσιμο μέλλον”. Ωστόσο, σχολιάζει τις προειδοποιήσεις του Υπουργείου Οικονομικών ότι “νέοι φόροι ή μειωμένες δημόσιες δαπάνες” θα χρειαστούν για να πληρώσουν το κλιματικό σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου, προσθέτοντας ότι ” εμφανίστηκαν διαφωνίες στην κορυφή της κυβέρνησης, για το κόστος της απαλλαγής από τον άνθρακα”. Πηγή ανέφερε στους Times ότι έγγραφο που δημοσιεύθηκε από τον καγκελάριο Rishi Sunak, το οποίο προειδοποιούσε ότι τα σχέδια θα αφήσουν τρύπα 37 δισ. λιρών στα δημόσια οικονομικά λόγω του τέλους του δασμού καυσίμων, απορροφήθηκε από προσχέδια που περιείχαν αυστηρότερες προειδοποιήσεις.

Η Guardian επικαλείται ειδικούς που ισχυρίζονται ότι τα καθαρά μηδενικά σχέδια «υπολείπονται της φιλοδοξίας και των κεφαλαίων». Ο καθηγητής Kevin Anderson, από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, λέει στην εφημερίδα ότι είναι «μια ιστορία υπονόμευσης, παραληρήματος, αντισταθμιστικών και αποσπασματικών πολιτικών, όλα ντυμένα ως μια λαμπρή νέα στρατηγική». Η εφημερίδα μελετά λεπτομερώς τα  διάφορα στοιχεία του σχεδίου, καθώς και τις προειδοποιήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών για το κόστος. Προσθέτει επίσης ότι, οι υπουργοί «πιέζονταν να δημοσιεύσουν τη στρατηγική» πριν από την παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη τον επόμενο μήνα.

Η εφημερίδα i γράφει ότι οι κυβερνητικοί επιστημονικοί σύμβουλοι που συναντιόντουσαν εβδομαδιαίως τώρα συναντώνται μία φορά το μήνα “λόγω της μειωμένης ζήτησης από τους υπουργούς για τη συμβολή τους”. Αυτό συμβαίνει, παρά το γεγονός ότι  αυξάνονται τα κρούσματα, οι εισαγωγές και οι θάνατοι στα νοσοκομεία, καθώς και φόβοι για ένα χειμερινό κύμα, λέει η εφημερίδα, όπως και οι προειδοποιήσεις από επιστήμονες ότι μια νέα μετάλλαξη θα μπορούσε να είναι μεταξύ 10% έως και 15% πιο μολυσματική.

Η Daily Express επισημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε 223 θανάτους εντός 28 ημερών, “το υψηλότερο, μετά από επτά μήνες”. Η εφημερίδα αναφέρει ότι εκατομμύρια άνθρωποι καλούνται να κάνουν την τρίτη δόση για να «κρατήσουν τη Βρετανία ασφαλή», αλλά υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι τα ενισχυτικά εμβόλια «δεν γίνονται τόσο γρήγορα όσο οι αρχικές δόσεις». Ωστόσο, μεταφέρει κάποια  πιο αισιόδοξα νέα για τα εμβόλια, λέγοντας ότι η ομάδα που δημιούργησε το εμβόλιο της Oxford-AstraZeneca αναπτύσσει ένα  νέο εμβόλιο για να στοχεύσει τη μετάλλαξη της παραλλαγής Delta.

Η Daily Mirror προχωράει παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει μια «κρίση στην χορήγηση των  εμβολίων» και συμμετέχει στις εκκλήσεις για επιτάχυνση του προγράμματος, χρησιμοποιώντας τον τίτλο “Boost or Bust”. Η εφημερίδα παραθέτει τις δηλώσεις του καθηγητή Neil Ferguson, του οποίου η μοντελοποίηση οδήγησε στους πρώτους πανεθνικούς περιορισμούς, μιλώντας για μια πιθανή επιστροφή των περιορισμών εν μέσω “χαμηλού εμβολιασμού, εξασθένησης της ανοσίας, εκτίναξης των κρουσμάτων και νέας παραλλαγής Delta”. “Είναι κρίσιμο να επιταχύνουμε τις ενισχυτικές δόσεις”, λέει ο καθηγητής.

Η Sun, που παρομοιάζει το ενισχυτικό εμβόλιο με εκτόξευση πύραυλου, στο πρωτοσέλιδο άρθρο της με τίτλο “It’s Time For Lift Off” (είναι  η ώρα της απογείωσης),  προτρέπει τους αναγνώστες να μην το «χαλάσουν» χάνοντας τα εμβόλια τους. «Τίποτα δεν είναι πιο ζωτικό, από το να σώσουμε ζωές και να διατηρήσουμε τις ελευθερίες μας αυτόν το χειμώνα», αναφέρει. “Εάν είστε επιλεγμένοι να κάνετε το ενισχυτικό σας εμβόλιο, μην διστάσετε”. Σε άλλο άρθρο της η Sun προειδοποιεί ότι η πλοκή του Jurassic Park θα μπορούσε σύντομα να γίνει πραγματικότητα, αφού όπως λέει οι επιστήμονες στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών ελπίζουν να εξαγάγουν τον γενετικό κώδικα του caudipteryx, ο οποίος πιστεύεται ότι μοιάζει πολύ με έναν velociraptor, ένα απολίθωμα που διατηρήθηκε σε ηφαιστειακή τέφρα. Ένας από τους επικεφαλής καθηγητές του έργου λέει στην εφημερίδα ότι ελπίζει να μπορέσουν να αναδημιουργήσουν μια ακολουθία DNA από το απολίθωμα και απαντά στους σκεπτικιστές λέγοντας: “Μπορεί να κάνω λάθος … αλλά θα μπορούσα να έχω και δίκιο”.

Υπάρχει μια ιδιαίτερη αναφορά στους οίκους ευγηρίας στην πρώτη σελίδα της Daily Telegraph, η οποία αναφέρει ότι τα δύο τρίτα των κατοίκων τους “περιμένουν ακόμα την ενισχυτική δόση κατά του Covid -19”, παρά την προθεσμία της κυβέρνησης να τους χορηγηθεί έως την 1η Νοεμβρίου. Η εφημερίδα προσθέτει ότι “ορισμένοι ιατροί έχουν σταματήσει τους εμβολιασμούς για να δώσουν προτεραιότητα στην εκκαθάριση των καθυστερημένων ραντεβού στα νοσοκομεία”. Σημειώνει δε ότι, η επέκταση του νόμου για τον κορονοϊό του 2020, «που επιτρέπει επιπλέον μέτρα για να κρατήσει τον Covid υπό έλεγχο μέχρι τον επόμενο Μάρτιο», πέρασε χωρίς αντιρρήσεις την Τρίτη. Η Telegraph αναφέρει ότι η Σεβίλλη θα γίνει η πρώτη πόλη που θα δίνει ονόματα στα κύματα καύσωνα. Ελπίζεται ότι η κίνηση, η οποία είναι ίδια με το σύστημα που εφαρμόζεται για τυφώνες και καταιγίδες, θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις αλλαγές στο κλίμα και την αύξηση των θανατηφόρων περιόδων του ζεστού καιρού. Το σύστημα θα προκαλέσει επίσης αύξηση του προσωπικού των νοσοκομείων και το άνοιγμα κέντρων που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να προστατεύονται με ασφάλεια από μη ασφαλείς θερμοκρασίες.

Οι Financial Times αποκαλύπτουν ότι ο καγκελάριος Rishi Sunak, θα μειώσει τη φορολογική αύξηση στα κέρδη των τραπεζών από 8% σε 3% από τον Απρίλιο του 2023, εξηγώντας ότι η κίνηση αυτή, που είναι «μια προσπάθεια να διατηρηθεί η πόλη του Λονδίνου ανταγωνιστική έναντι των παγκόσμιων αντιπάλων της μετά τον Brexit” και θα καλωσοριστεί από τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ωστόσο προσθέτει ότι ο Sunak θα μπορούσε να επικριθεί επειδή το έκανε “σε μια περίοδο στενών δημόσιων οικονομικών”, προσθέτει. Πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η απροθυμία του καγκελαρίου να προβλέψει το συνολικό κόστος για την επίτευξη του περιβαλλοντικού στόχου θέτει αμφιβολίες για το πόσο σοβαρός στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσει στο καθαρό μηδέν, ενώ η μέχρι τώρα στρατηγική των υπουργών φαίνεται να βασίζεται στο να κάνουν «μερικά βήματα τώρα, ελπίζοντας αργότερα για το καλύτερο».

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...