Βρετανικός Τύπος: Το σκυθρωπό πρόσωπο του Τζόνσον καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο πέρασε τους 100.000 θανάτους από κορονοϊό

Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Όπως και πολλές άλλες εφημερίδες, ο τίτλος της Daily Express επικεντρώνεται στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «λυπάμαι βαθιά για κάθε χαμένη ζωή», καθώς ορκίστηκε να τιμήσει όλα τα θύματα του Covid, δουλεύοντας με «μεγαλύτερη αποφασιστικότητα ώστε να νικήσει τον ιό».

Η Metro αναφέρει ότι σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, ο κ. Τζόνσον δήλωσε ότι «είναι δύσκολο να υπολογιστεί η θλίψη», αλλά επέμεινε ότι η κυβέρνηση κάνει “ό,τι μπορεί” για να ελαχιστοποιήσει την απώλεια ζωών και την ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η εφημερίδα σημειώνει ότι δήλωση αυτή γίνεται μόλις 10 μήνες αφότου ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα θα μπορούσε “να αλλάξει την πορεία της πανδημίας  σε 12 εβδομάδες”.

Η Daily Mail περιγράφει το μήνυμα του κ. Τζόνσον ως «μήνυμα από καρδιάς», με τον πρωθυπουργό να δεσμεύεται να «μάθει, να προβληματιστεί και να επανορθώσει» μετά το τέλος της κρίσης. Είπε επίσης ότι το έθνος ενωμένο «θα  θυμάται όλους όσοι χάθηκαν», αναγνωρίζοντας ότι πολλοί συγγενείς θρήνησαν «χωρίς την ευκαιρία να πουν αντίο».

Η Daily Telegraph εστιάζει επίσης στη συγγνώμη του πρωθυπουργού για την «τρομακτική και τραγική απώλεια ζωών». Η πιο πρόσφατη ανάλυση των θανάτων δείχνει ότι η πανδημία δεν έχει ίσες επιπτώσεις στην κοινωνία, με έναν δυσανάλογα μεγάλο αριθμό ατόμων με χαμηλά εισοδήματα να χάνουν τη ζωή τους, σύμφωνα με την εφημερίδα. Ωστόσο, σημειώνει ότι υπάρχουν πιο θετικά νέα σχετικά με τα ποσοστά μόλυνσης, με 20.089 νέα κρούσματα, το χαμηλότερο ημερήσιο σύνολο από τις 15 Δεκεμβρίου.

«Θα τους θυμόμαστε», είναι ο τίτλος για την Sun, η οποία αποτίει φόρο τιμής στους πατέρες, τις μητέρες, τους αδελφούς, τις αδελφές, τους γιους, τις κόρες και τους παππούδες που έχουν χαθεί από τον ιό. Λέει ότι ο πρωθυπουργός «έσκυψε το κεφάλι του με θλίψη» καθώς είπε ότι ανέλαβε την «πλήρη ευθύνη» για τις ενέργειες της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Εν τω μεταξύ, η Guardian λέει ότι ο κ. Τζόνσον αντιμετωπίζει πιέσεις σχετικά με το πώς το Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε σε έναν από τους χειρότερους αριθμούς θανάτων λόγω πανδημίας, αφού ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να συζητήσει τους λόγους για τους οποίους μπορεί να είναι τόσο υψηλός. Η εφημερίδα περιλαμβάνει σχόλια του Richard Murray, διευθύνοντα σύμβουλο του King’s Fund think tank, ο οποίος είχε πει πέρυσι τέτοιον καιρό ότι “θα ήταν σχεδόν αδύνατο να πιστέψουμε ότι ένα πλούσιο έθνος με καθολικό σύστημα υγείας θα συνεχίσει να έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου “.

Η πρώτη σελίδα της εφημερίδας i έχει  ένα κολλάζ φωτογραφιών μερικών από εκείνους που έχουν πεθάνει από τον ιό, παράλληλα με τον τίτλο 100.162, που είναι ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν πεθάνει μέχρι τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει γίνει το πρώτο ευρωπαϊκό κράτος που πέρασε τον αριθμό και το πέμπτο παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία και το Μεξικό, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Το πρωτοσέλιδο των Times έχει μια παρόμοια δυνατή εικόνα που δείχνει τα πρόσωπα ορισμένων από τα θύματα της πανδημίας. Επισημαίνει τα σχόλια του υπουργού Εργασίας, Sir Keir Starmer, ο οποίος χαρακτήρισε το γεγονός «εθνική τραγωδία», υποστηρίζοντας ότι οι υπουργοί ήταν πολύ αργοί σε πολλές φάσεις κατά την εκδήλωση της πανδημίας, όπως την επιβολή lockdowns, την παροχή προστατευτικού εξοπλισμού και τεστ. Σύμφωνα με τους Times, η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει ένα περιορισμένο σύστημα καραντίνας σε ξενοδοχεία για αφίξεις από χώρες υψηλού κινδύνου, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός απέρριψε τις εκκλήσεις της υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ για γενικά μέτρα σε όλους τους επιβάτες. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι υπάρχουν υλικοτεχνικά ζητήματα στην εύρεση αρκετών δωματίων ξενοδοχείου για τους 10.000 ταξιδιώτες που πετούν στη Βρετανία κάθε μέρα.

Η Daily Mirror πρωτοστατεί με την καμπάνια της να βοηθήσει τα παιδιά που δεν διαθέτουν τα βασικά εργαλεία να διδάσκονται στο σπίτι κατά τη διάρκεια του lockdown. Αναφέρει ότι η έκκληση ξεκίνησε με δωρεά 1 εκατομμυρίου £ από την Εθνική Ένωση Εκπαίδευσης, η οποία αναφέρει ότι τα παιδιά σχολικής ηλικίας παρεμποδίζονται επειδή δεν έχουν τα «βασικά εργαλεία», καθώς πολλοί φτωχότεροι μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν έχουν καν στυλό, χαρτιά ή μπογιές, όπως αναφέρει η εφημερίδα. Η εφημερίδα λέει ότι η θλιβερή φιγούρα του Τζόνσον να δηλώνει ότι «λυπάται βαθιά» ανακοινώνοντας τον τραγικό αριθμό των νεκρών, ήταν αυτό που όλοι ελπίζαμε πως δεν θα δούμε ποτέ.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι οι κεφαλαιαγορές έχουν «ενισχυθεί» από τα κίνητρα της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας ως απάντηση στην κρίση του κορονοϊού.

Η Daily Star ακολουθεί την πρώτη της σελίδα της Τρίτης, όπου υπαινισσόταν ότι ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Piers Morgan μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά ως πρωθυπουργός από τον κ. Johnson. “Ωχ! Φαίνεται ότι έχουμε δημιουργήσει ένα τέρας”, είναι ο σημερινός τίτλος, καθώς παραδέχεται ότι η ιστορία “προκάλεσε πονοκέφαλο”.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...