Μ. Βρετανία: Μείωση βασικού μισθού 50% στους πιλότους της British Airways

british-airways

Ο Βρετανικός αερομεταφορέας British Airways ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε μείωση 50% του βασικού μισθού των πιλότων για τον Απρίλη και τον Μάη.

Αποδεικνύεται ότι και αυτή η κρίση θα γίνει το πρόσχημα για να τσακιστούν περαιτέρω τα δικαιώματα των εργαζομένων. Θα γίνει πιο έντονο μετά από τις επιπτώσεις στις καπιταλιστικές οικονομίες των χωρών. Με απολύσεις, μειώσεις μισθών, γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, μείωση του “μισθολογικού κόστους” μέσω των εργοδοτικών  ασφαλιστικών εισφορών, κ.α. Αυτήν την ζούγκλα αντιμετωπίζουν ήδη σε όλο τον πλανήτη οι εργαζόμενοι με πρόσχημα την πανδημία. Οι εργαζόμενοι καλούνται να γίνουν ουρά της αστικής τάξης, στην προσπάθεια της να “αντισταθμίσει” τις  απώλειες κερδών.

Μειώσεις μισθών για να “επιβιώσει” η εταιρία

Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και η περίπτωση του Βρετανικού αερομεταφορέα British Airways, που ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε μείωση του βασικού μισθού των πιλότων κατά 50% τον Απρίλη και τον Μάη. Χρησιμοποιεί σαν πρόσχημα το “λειτουργικό κόστος” (βλέπε πτώση του μέσου ποσοστού κερδών). Για να “επιβιώσει”, λέει, από τις οικονομικές επιπτώσεων της πανδημίας.

Η διοίκηση της εταιρείας, όπως αναφέρει, έχει συμφωνήσει σε κάποια πρώτα μέτρα με το συνδικαλιστικό όργανο που «εκπροσωπεί» τους χειριστές, την Ένωση BALPA. Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός στο μεγαλείο του!

Απολύσεις για να “επιβιώσει” η εταιρία …πιο πολύ

Παράλληλα, την προηγούμενη εβδομάδα ο Διευθύνων Σύμβουλος του Βρετανικού αερομεταφορέα Άλεξ Κρουζ ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι θα περικοπούν θέσεις εργασίας με καθήλωση αεροσκαφών στο έδαφος.

Να πληρώσει το κεφάλαιο

Και αυτή η κρίση, ως προς το μέγεθος της, οφείλεται στο ίδιο το σύστημα. Δεν φταίνε οι λαοί για το ανύπαρκτο επί της ουσίας δημόσιο σύστημα υγείας σε όλες τις βαθμιδες του. Ούτε για το διάτρητο σύστημα ελέγχου τροφίμων. Ούτε για τα άλλα αδιέξοδα του συστήματος.

Όλα για το κέρδος, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κρίση. Για τις φυσικές, υγειονομικές καταστροφές, δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα.

Να πληρώσει το κεφάλαιο και η εξουσία του.

Πληροφορίες από cnn.gr

Δείτε ακόμα...