Βρυξέλλες: Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα η συνάντηση Βούτσιτς – Κούρτι

Αλεξάντερ Βούτσιτς, Πρόεδρος της Σερβίας
Αλεξάντερ Βούτσιτς, Πρόεδρος της Σερβίας / Πηγή: Eurokinissi

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα έληξε η προχτεσινή συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλ. Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Α. Κούρτι, στο πλαίσιο των συνομιλιών υπό την αιγίδα της ΕΕ για μια «εξομάλυνση των διμερών σχέσεων» με βάση τους ευρωατλαντικούς όρους.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν μεν να συνεργαστούν για τον εντοπισμό των αγνοουμένων του πολέμου, ωστόσο εμφανίστηκαν ξανά διαφωνίες για το κρίσιμο θέμα της συγκρότησης της Ενωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο.

Ο Κούρτι δήλωσε πως διαφωνεί «ριζικά με το σχέδιο» που υποστηρίζει το Βελιγράδι «διότι αποτελεί άμεση συνέπεια της διακαούς επιθυμίας για μια αντίστοιχη “Σερβική Δημοκρατία” μέσα στο Κοσσυφοπέδιο», παραπέμποντας στη μία από τις δύο οντότητες της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης (τη «Σερβική Δημοκρατία», όπου πλειοψηφούν οι Σερβοβόσνιοι). Ο Κούρτι είπε ότι πρότεινε άλλο «μοντέλο εξομάλυνσης», αναφερόμενος σε φόρμουλα που χρησιμοποιούν Σερβία και Κροατία, συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει εξομάλυνση, σχέσεις καλής γειτονίας, χωρίς αμοιβαία αναγνώριση, αλλά και χωρίς σοβαρή, ειλικρινή αντιμετώπιση της προστασίας των εθνικών μειονοτήτων».

Από τη μεριά του ο Βούτσιτς δήλωσε ανήσυχος, λέγοντας ότι «η Πρίστινα δεν θέλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, που συμμετείχε στη συνάντηση, εκφράζοντας φόβους «ότι θα αντιμετωπίσουμε, ίσως – ελπίζω όχι – μια κρίσιμη κατάσταση» και ζητώντας «οι συνομιλίες να συνεχιστούν σύντομα».

Υποστήριξε ότι η κατάσταση ειδικά στο βόρειο Κόσοβο (όπου οι Σέρβοι πλειοψηφούν συντριπτικά και αποχώρησαν από όλα τα τοπικά όργανα, διαμαρτυρόμενοι για τη στάση της Πρίστινας απέναντί τους) «έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε κλιμάκωση και να υπονομεύσει την εφαρμογή της συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων. Και αυτό δεν είναι αυτό που θέλουμε να συμβεί. Ελπίζω ότι κανείς δεν θέλει να συμβεί».

Επανέλαβε δε ότι «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος» και γι’ αυτό παρότρυνε «και τα δύο μέρη να βρουν τη λύση που θα επιτρέψει στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να επιστρέψουν γρήγορα στους θεσμούς που εγκατέλειψαν τον περασμένο Νοέμβριο».

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...