Βρυξέλλες: Έκτακτη σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ

Νίκος Δένδιας, Υπουργός Εξωτερικών Ελλάδας σε Σύνοδο ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ
Φώτο Αρχείου / Ο Νίκος Δένδιας, ως Υπουργός Εξωτερικών σε Σύνοδο Υπ. Εξ του ΝΑΤΟ, 2021/ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ / ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ)

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες η έκτακτη σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, καθώς η λυκοσυμμαχία σχεδιάζει την παραπέρα ενίσχυση της παρουσίας της στην ανατολική Ευρώπη, με αφορμή τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Υποδεχόμενος τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι «παρέχουμε υποστήριξη στην Ουκρανία» ωστόσο πρόσθεσε ότι «την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης», αλλά μία «αμυντική Συμμαχία».

Ισχυρίστηκε ότι το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει «πόλεμο, σύγκρουση με τη Ρωσία» αλλά ταυτόχρονα «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει παρανόηση σχετικά με τη δέσμευσή μας να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε όλους τους Συμμάχους».

Παράλληλα χαιρέτισε το γεγονός ότι οι «Ευρωπαίοι σύμμαχοι και ο Καναδάς» εντείνουν την παρουσία τους στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Μπλίνκεν: Θα ενισχυθεί η ασφάλεια

Από την πλευρά του, ο Μπλίνκεν είπε ότι στόχος της συνόδου είναι «να ενισχυθεί η ασφάλεια» των κρατών-μελών καθώς εξελίσσεται η ρωσική επιχείρηση.

Μετά τη σύνοδο, ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με αξιωματούχους της ΕΕ και θα παρευρεθεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, μαζί με ομολόγους του από τον Καναδά και τη Βρετανία. Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα επισκεφθεί τη Μολδαβία, την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής.

Ζοζέπ Μπορέλ: «Όλα είναι στο τραπέζι»

Στη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ συμμετέχει και ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν στο τραπέζι σε ό,τι αφορά την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. «Θα τα εξετάσουμε όλα», δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας και συγκεκριμένα για την πιθανότητα αναστολής των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

«Όλα είναι στο τραπέζι», πρόσθεσε.

(Πηγή: NATO, Washington Post)

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...