Ξανά στις «ελληνικές καλένδες» οι γερμανικές επανορθώσεις

Ύψωση της σημαίας της Ναζιστικής Γερμανίας στην Ακρόπολη των Αθηνών - 27 Απριλίου 1941
Φώτο Αρχείου / Ύψωση της σημαίας της Ναζιστικής Γερμανίας στην Ακρόπολη των Αθηνών – 27 Απριλίου 1941

«Για άλλη μια φορά οι γερμανικές επανορθώσεις παραπέμφθηκαν από την κυβέρνηση στις “ελληνικές καλένδες”», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ για την επίσκεψη Σολτς στη χώρα μας.

Οπως αναφέρει, «για μια ακόμα φορά η ελληνική κυβέρνηση – όπως άλλωστε έκαναν όλες ως τώρα οι ελληνικές κυβερνήσεις – δεν θέλησε να θέσει στον καγκελάριο της ΟΔ Γερμανίας, κ. Σολτς, που επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Διάσκεψης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, το ζήτημα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών στην Ελλάδα (…) Συζήτησαν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια καθώς και τη δράση και τον ρόλο κάθε κράτους στην περιοχή, για την ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, για τα γερμανικά τεθωρακισμένα που στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία και αυτά που θα πάρει η Ελλάδα από τη Γερμανία, με αρνητικές συνέπειες για την άμυνα της χώρας μας, για τις μοιρασιές ανάμεσα στις αστικές τάξεις κ.ά. (…) Αλλά το δίκαιο αίτημα του ελληνικού λαού να πληρώσει η ΟΔ Γερμανίας τις πολεμικές αποζημιώσεις προς την Ελλάδα που έχουν επιδικαστεί σε διεθνείς διασκέψεις (Παρίσι – Λονδίνο), για τις μεν γερμανικές κυβερνήσεις είναι ανύπαρκτο, το έχουν ξεγράψει, οι δε ελληνικές κυβερνήσεις το έχουν απεμπολήσει, δεν το διεκδικούν».

Η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ προσθέτει πως η επίσκεψη Σολτς στα Δυτικά Βαλκάνια και στη χώρα μας έγινε στο πλαίσιο των εξελίξεων στην περιοχή μας και υπό την επίδραση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, για τον οποίο έχει ευθύνη και η γερμανική κυβέρνηση και στον οποίο συμμετέχει εξοπλίζοντας την ουκρανική κυβέρνηση. Στον πόλεμο αυτό – τονίζει – η ελληνική κυβέρνηση, με τη στήριξη όλων των ευρωατλαντικών κομμάτων, συμμετέχει μέχρι τα μπούνια ως σημαιοφόρος των ΗΠΑ διαθέτοντας τις βάσεις για τη διακίνηση και μεταφορά στρατευμάτων και οπλισμού στο ανατολικό μέτωπο. Η ΠΕΑΕΑ καλεί τον λαό να εντείνει την πάλη του ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για απεμπλοκή της Ελλάδας, ενάντια στην ακρίβεια, στη φτώχεια.

«Σε κάθε περίπτωση», καταλήγει η ανακοίνωση, «η επίσκεψη Σολτς στη χώρα μας, εκτός των άλλων, αποτελεί πρόκληση για τον ελληνικό λαό καθώς η ΟΔ Γερμανίας αρνείται επίμονα να πληρώσει τις πολεμικές επανορθώσεις – αποζημιώσεις που οφείλει σαν ελάχιστο χρέος για τα ναζιστικά πολεμικά εγκλήματα στη χώρα μας», απαιτώντας εδώ και τώρα η ελληνική κυβέρνηση να κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες διεκδίκησης από την ΟΔ Γερμανίας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...