Ξεκινά σήμερα η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου

Το σημείο που δολοφονήθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος
Το σημείο που δολοφονήθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος / Πηγή: Eurokinissi

Ξεκινά σήμερα η δίκη για την άγρια δολοφονία του Ζαχαρία (Ζακ) Κωστόπουλου, μέλους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, που συνέβη τον Σεπτέμβρη του 2018, μέρα μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας.

Κατηγορούμενοι είναι δύο καταστηματάρχες της περιοχής, ένας μεσίτης και ένας κοσμηματοπώλης, και τέσσερις αστυνομικοί. Όλοι αντιμετωπίζουν το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης και όχι της ανθρωποκτονίας από δόλο, όπως ζητούσε η οικογένεια του δολοφονημένου.

Σημειωτέον, μετά το πρώτο λιντσάρισμα του Ζαχαρία Κωστόπουλου από τους δύο καταστηματάρχες, ακολούθησε και δεύτερο από τους αστυνομικούς. Ο Ζακ πέθανε από τον άγριο ξυλοδαρμό, που προκάλεσε πολλαπλά τραύματα με συνέπεια ισχαιμικό επεισόδιο. Από την πρώτη στιγμή οι δικηγόροι της οικογένειάς του είχαν καταγγείλει την κωλυσιεργία στην ανάκριση αλλά και στην άσκηση των διώξεων.

Εκτός ευθυνών υπενθυμίζεται ότι έμειναν άλλοι τέσσερις αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση και ένας υπάλληλος του ΕΚΑΒ. Η οικογένεια του θύματος είχε ασκήσει μήνυση κατά των πέντε, ζητώντας την ποινική δίωξή. Η μήνυσή τους απορρίφθηκε «με ανυπόστατο νομικά σκεπτικό», όπως αναφερόταν και άσκησαν προσφυγή κατά της απορριπτικής διάταξης. Η προσφυγή της οικογένειας έγινε δεκτή από την εισαγγελέα Εφετών, που συμπέρανε ότι η προκαταρκτική εξέταση που οδήγησε στην απαλλαγή των προαναφερθέντων αστυνομικών και του υπαλλήλου του ΕΚΑΒ «ουδόλως διενεργήθηκε» και διέταξε να διενεργηθεί νέα προκαταρκτική εξέταση. Ωστόσο, όπως ενημέρωσαν σε σχετική ανακοίνωση οι δικηγόροι της οικογένειας, υπάρχει κωλυσιεργία, η ανάκριση παραδίδεται στον ίδιο ανακριτή που είχε προτείνει την απόρριψη της μήνυσης, ενώ η πλευρά της οικογένειας του δολοφονημένου δεν καλείται στην ανάκριση. Έτσι, δεν μπορεί να υποβάλει ούτε αίτημα εξαίρεσης του συγκεκριμένου ανακριτή, όπως θα είχε το δικαίωμα. Tελικά η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Δικαστικό Συμβούλιο.

Δείτε ακόμα...