Ξεκινά σήμερα το συνέδριο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στην Αθήνα

Από την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ στο ΓΕΕΘΑ
Από την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ στο ΓΕΕΘΑ / Πηγή: Eurokinissi

Ξεκινά σήμερα στην Αθήνα το Συνέδριο της Στρατιωτικής Επιτροπής (ΣΕ) του ΝΑΤΟ, που συνιστά και την ανώτατη στρατιωτική αρχή της λυκοσυμμαχίας, με οικοδεσπότη του συνεδρίου της τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κ. Φλώρο, ενώ θα παρευρεθεί σύσσωμη η ηγεσία της ΣΕ. Χαιρετισμοί προγραμματίζονται από τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τον υπουργό Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο.

Στο «μενού» του συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιείται στη «σκιά» των προχτεσινών ανακοινώσεων για τη στρατιωτική συμφωνία ΗΠΑ – Βρετανίας – Αυστραλίας απέναντι στην Κίνα, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και από τη Γαλλία, θα βρεθούν τόσο οι εν εξελίξει πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, όσο και η εξειδίκευση των νέων «στρατηγικής σημασίας» αποφάσεων που πήρε το ΝΑΤΟ στις πρόσφατες Συνόδους του με «κορωνίδα» την πρωτοβουλία «ΝΑΤΟ 2030», την επιθετική στρατηγική του ΝΑΤΟ για την επόμενη δεκαετία.

Σε συνδυασμό και με τη συζήτηση για την υλοποίηση των δύο νέων «θεσμικών προσεγγίσεων» με τίτλους «Αποτροπή και Αμυνα της Ευρω-Ατλαντικής Περιοχής» και «Προεξάρχον Κείμενο Διεξαγωγής Πολέμου ΝΑΤΟ», η Σύνοδος θα ασχοληθεί με τα νέα εγκληματικά σχέδια της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία και την Κίνα, έτσι όπως αυτή απλώνεται σε «όλη τη γραμμή» από τη Μ. Θάλασσα και την Ανατ. Μεσόγειο έως τον Ινδο-Ειρηνικό.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα σχέδια για την ενίσχυση των στρατιωτικών υποδομών και δυνατοτήτων της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, για το «πρώτο υρηνικό πλήγμα» και για την ενίσχυση σε όλα τα «πεδία» όπου απλώνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί (τεχνολογικά, οικονομικά κ.ο.κ.), οι αποφάσεις για την προσαρμογή και των πολιτικών υποδομών στα πολεμικά σχέδια, οι συνεχιζόμενες «πρόβες πολέμου» και οι ιμπεριαλιστικές αποστολές, αλλά και τα σχέδια που στρέφονται ενάντια στον «εχθρό λαό» στο εσωτερικό των χωρών. Ενώ η συζήτηση αφορά και την προώθηση των συμμαχιών που στήνονται «προς Ανατολάς», κι ενώ αντικειμενικά στον «αφρό» βγαίνουν και τα «αποκλίνοντα» συμφέροντα στο εσωτερικό της συμμαχίας και η προσπάθεια διατήρησης της ΝΑΤΟικής «συνοχής» για την υλοποίησή τους.

Το Συνέδριο ανοίγει σήμερα το απόγευμα με φιέστα υποδοχής στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Το κυρίως μενού είναι αύριο, Σάββατο, με θεματικές όπως: «Επιχειρήσεις, αποστολές και δραστηριότητες του ΝΑΤΟ», η «Στρατηγική προσαρμογή» και οι «Προκλήσεις εν καιρώ ειρήνης» στις νέες συνθήκες ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, το «NATO 2030».

Οι συναντήσεις και οι συνεννοήσεις έχουν ξεκινήσει βέβαια από χτες. Ενδεικτικά, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε, ενόψει του Συνεδρίου, με τον πρόεδρο της ΣΕ, Ολλανδό ναύαρχο Ρόμπερτ Μπάουερ, παρισταμένου και του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κων. Φλώρου. «Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη διαδικασία “NATO 2030”, τη νέα Στρατηγική του ΝΑΤΟ για την Αμυνα και την Αποτροπή στον Ευρω-Ατλαντικό χώρο. Υπογραμμίστηκε, επίσης, η σημασία της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας, ιδιαίτερα των κρίσιμων κρατικών υποδομών, η σημαντική συνεισφορά και ο ρόλος της χώρας μας στη Συμμαχία και η ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης νέων προκλήσεων και απειλών στην ευρύτερη περιοχή μας», αναφέρεται από πλευράς υπουργείου. Προηγούμενα, ο Μπάουερ έγινε δεκτός στο Στρατόπεδο «Παπάγου» από τον Α/ΓΕΕΘΑ, Κ. Φλώρο.

Πηγή ΑΠΕ, Ριζοσπάστης

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...