Ξεκινάει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών

Βουλή
Πηγή: Eurokinissi

Σύμφωνα με τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ΠτΔ) θα παράσχει στον αρχηγό της ΝΔ (καθώς διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία) διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Δεδομένου ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης με βάση τις χτεσινές του δηλώσεις θα την παραλάβει για το τυπικό και θα την παραδώσει άμεσα, ακολουθούν διαδοχικά οι αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να παραλάβουν από την ΠτΔ τη διερευνητική εντολή, η οποία θυμίζουμε ισχύει έως 3 μέρες, χωρίς ωστόσο να είναι απαραίτητο να εξαντληθεί η εν λόγω διορία.

Εφόσον οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, η ΠτΔ έχει το δικαίωμα να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων για να σχηματίσουν από κοινού, «οικουμενική» κυβέρνηση. Αν επιβεβαιωθεί και σε αυτή την περίπτωση η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, η ΠτΔ επιδιώκει τον σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών («εκλογική κυβέρνηση»), σε σχήμα όπου θα μπορεί τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί να είναι κοινοβουλευτικά ή εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα.

Εφόσον δεν επιτευχθεί σχηματισμός τέτοιας κυβέρνησης, η ΠτΔ θα αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης «υπηρεσιακής» – «εκλογικής» σε έναν από τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων, δηλαδή στον πρόεδρο του ΣτΕ ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τους υπουργούς αυτής της κυβέρνησης προτείνει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και τους διορίζει η ΠτΔ. Και σε αυτή την κυβέρνηση μπορεί να συμμετέχουν κοινοβουλευτικά ή εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και σημερινοί υπουργοί.

Σε κάθε περίπτωση η Βουλή που προέκυψε χτες ορκίζεται στις 2 Ιούνη και οι επόμενες εκλογές μπορεί να γίνουν ακόμα και σε 3 βδομάδες, δηλαδή στις 25 του μήνα, αντί της 2 Ιούλη όπως λεγόταν μέχρι πρότινος, χωρίς βέβαια να αποκλείεται η μεταγενέστερη ημερομηνία.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...