Ξεκινάει τις έρευνες ανοιχτά της Αττάλειας το τουρκικό γεωτρύπανο

Το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στο λιμάνι της Μερσίνης

Το μεγαλύτερο και ισχυρότερο πλωτό τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν», που θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, απέπλευσε χτες από το λιμάνι της Μερσίνας με ειδική τελετή, παρουσία του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν.

Το γεωτρύπανο θα επιχειρήσει σε απόσταση 55 χλμ. από την τουρκική ακτή της Αττάλειας και εκδόθηκε σχετική NAVTEX με διάρκεια έως τις 22 Οκτώβρη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να εκδοθεί νέα αν το γεωτρύπανο αποφασιστεί να κινηθεί και σε άλλη θαλάσσια περιοχή.

«Το γεωτρύπανό μας “Αμπντουλχαμίντ Χαν” είναι το σύμβολο του νέου οράματος της Τουρκίας στον τομέα της Ενέργειας. Τώρα βρισκόμαστε σε αυτήν την περιοχή με τα 4 πλοία γεωτρήσεων και 2 πλοία σεισμικής έρευνας», τόνισε ο Ερντογάν. «Οι δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης που πραγματοποιούμε στη Μεσόγειο είναι στη δικαιοδοσία μας. Δεν χρειαζόμαστε άδεια ή έγκριση από κανέναν για αυτές», πρόσθεσε.

Νέες απειλές εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ. Το Καστελόριζο απέχει μόνο 1.950 μέτρα από την Τουρκία και οι φοιτητές των τουρκικών στρατιωτικών σχολών «μπορούν να κολυμπήσουν μέχρι εκεί», δήλωσε. Αναφερόμενος δε σε Ελληνα υπουργό που φέρεται να είπε «αν μπορούν, ας έρθουν», απάντησε πως «αν θέλει ο Θεός, μπορεί να συμβεί και αυτό».

Εκανε λόγο για «εχθρότητα προς την Τουρκία» που «κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα», και επανέλαβε ότι για την Τουρκία «το Αιγαίο πρέπει να είναι θάλασσα φιλίας και τα πλούτη να μοιράζονται. Ποτέ δεν παραβιάσαμε».Εφησυχασμός από την κυβέρνηση

Στη γραμμή του πλήρους εφησυχασμού και της δήθεν εξασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας κινήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου στη χτεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, κληθείς να απαντήσει για τον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου.

«Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά. Προφανώς οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση. Και πάντοτε με νηφαλιότητα και με αποφασιστικό τρόπο κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε, για να έχουμε στην περιοχή μας σταθερότητα και προφανώς για να υπερασπιζόμαστε απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και τα δικά μας εθνικά δίκαια και κυριαρχικά δικαιώματα», είπε.

Δείτε ακόμα...