Ξεκίνησαν οι εκλογές σε μια σειρά κρατών – μελών της ΕΕ

Από την Πέμπτη έχουν ξεκινήσει οι εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο στην Ολλανδία, ενώ την Παρασκευή διεξήχθησαν οι εκλογές στην Ιρλανδία και άνοιξαν οι κάλπες στην Τσεχία. Το Σάββατο ψηφίζουν για δεύτερη μέρα οι πολίτες της Τσεχίας, ενώ άνοιξαν οι κάλπες και στη Σλοβακία, στη Μάλτα και τη Λετονία. Την Κυριακή διεξάγονται ευρωεκλογές σε 21 χώρες της ΕΕ.

Στην Ολλανδία, σύμφωνα με τα exit polls, ο συνασπισμός Πράσινοι – Αριστερά – Εργατικοί προβλέπεται να κατακτήσει 8 από τις 31 συνολικά έδρες, ενώ το Κόμμα Ελευθερίας του Γκ. Βίλντερς 7 έδρες. Τα περιθώρια σφάλματος για τα ολλανδικά exit polls είναι μία έδρα πάνω ή κάτω, οπότε τόσο για το Κόμμα Ελευθερίας του Βίλντερς όσο και για τον σοσιαλδημοκρατικό συνασπισμό, μπορούν να υπάρξουν ανακατατάξεις. Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Κυριακή μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας σε όλη την ΕΕ.

Στην Τσεχία περίπου 8,5 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν 21 ευρωβουλευτές. Παραδοσιακά καταγράφεται μεγάλη αποχή, όπως και στη γειτονική Σλοβακία. Tριπλές κάλπες στήνονται την Κυριακή στο Βέλγιο, για ομοσπονδιακή κυβέρνηση, περιφερειακές κυβερνήσεις και Ευρωκοινοβούλιο.

Για το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο οι δημοσκοπήσεις φέρουν πρώτο το ακροδεξιό Vlaams Belang στη Φλάνδρα με περίπου 25% και ακολουθούν το εθνικιστικό N-VΑ με 21% και το σοσιαλδημοκρατικό PTB-PVDA με ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 14% – 17%, ενώ οι χριστιανοδημοκράτες φαίνεται ότι μπορεί να λάβουν από 10,9% μέχρι 13,7%. Οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης αναμένεται να έχουν μακρά διάρκεια, όπως παραδοσιακά συμβαίνει στο Βέλγιο.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...