Ξεκίνησε η «δίκη» των Κονονόβιτς

δίκη των αδελφών κονονόβιτς

Μέσω διαδικτύου πραγματοποιήθηκε την 1η Ιούλη η δίκη – παρωδία των Ουκρανών κομμουνιστών, Μιχαήλ και Αλεξάντερ Κονονόβιτς, που κρατούνται από τις αντιδραστικές αρχές του Κιέβου.

Σύμφωνα με όσες πληροφορίες μπορέσαμε να συλλέξουμε, οι δύο νέοι κομμουνιστές, οι οποίοι εθνοτικά είναι Λευκορώσοι, θεωρήθηκαν«ύποπτοι» για «ενέργειες ανατροπής της συνταγματικής τάξης» και το περιφερειακό δικαστήριο Solomensky του Κιέβου την 1η Ιουλίου τους έθεσευπό προσωρινή κράτηση για δύο ακόμη μήνες (έως τις 4 Σεπτέμβρη), ενώ όρισε ως εγγύηση για την απελευθέρωσή τους το ποσό των 190 χιλιάδων γρίβνα (περίπου 6,5 χιλιάδες ευρώ).

Σύμφωνα με τις διάφορες πηγές οι δύο νεολαίοι δήλωσαν ευθαρσώς ότι η υπόθεση εναντίον τους είναι κατασκευασμένη από την αρχή μέχρι το τέλος, υπογράμμισαν πως δικάζονται για τις απόψεις τους κι αναρωτήθηκαν: «Για τι είδους δημοκρατία μπορούμε να μιλήσουμε»;

Τα δύο αδέλφια έκαναν και την ακόλουθη έκκληση:

«Θέλουμε να απευθύνουμε έκκληση στην ευρωπαϊκή αριστερά, στην Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας. Σύντροφοι, σας ευχαριστούμε. Κάνετε δράσεις στην Ευρώπη κοντά στις πρεσβείες της Ουκρανίας για να μας υποστηρίξετε, ώστε να μας απελευθερώσουν. Σας ευχαριστούμε πολύ. Μαζί θα νικήσουμε! Συνεχίστε την αλληλεγγύη και τη διαμαρτυρία για την υποστήριξή μας σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις ηπείρους – στην Ευρώπη, στη Λατινική Αμερική, σε άλλες χώρες, γιατί αν η διεθνής κοινότητα δεν ασκήσει πίεση στο καθεστώς Ζελένσκι, θα σαπίσουμε σε αυτή τη φυλακή» και πρόσθεσαν:  «Δεν μπορεί να τεθεί θέμα δημοκρατίας στην Ουκρανία. Η σύλληψή μας και η δίκη μας είναι απόδειξη αυτού. Στο κέντρο της Ευρώπης, οι άνθρωποι κρίνονται για εθνοτικούς λόγους, επειδή είμαστε αντιφασίστες και είμαστε κομμουνιστές. Αυτή είναι η δημοκρατία στα ουκρανικά.

Θέλουμε να απευθύνουμε έκκληση στην ευρωπαϊκή αριστερά. Σύντροφοι, απευθύνουμε έκκληση σε εσάς και θέλουμε οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επισκεφθούν την Ουκρανία και να είναι παρόντες στη συνεδρίαση του δικαστηρίου μας. Για να δουν με τα μάτια τους και να πουν σε όλο τον κόσμο το πώς διεξάγεται η δίκη στην Ουκρανία. Καλούμε και τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης να συμμετάσχουν ώστε όλος ο κόσμος να δει το πρόσωπο του καθεστώτος Ζελένσκι».

Να σημειωθεί πως το ΚΚΕ και η ΚΝΕ εκφράζουν σταθερά την αλληλεγγύη τους με τους φυλακισμένους Ουκρανούς κομμουνιστές. Η ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για 2η φορά ανέδειξε την περασμένη βδομάδα το θέμα με σχετική της ερώτηση, ενώ το αίτημα για την απελευθέρωσή τους φωνάχτηκε και από το μπλοκ του ΚΚΕ και του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας στην αντινατοϊκή διαδήλωση στη Μαδρίτη.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...