Ξεκίνησε η νατοϊκή άσκηση «Steadfast Noon»

ΝΑΤΟ

Ξεκίνησε χτες, Δευτέρα 18 Οκτώβρη 2021, η ετήσια άσκηση «Steadfast Noon». Η άσκηση διάρκειας μιας εβδομάδας, πραγματοποιείται πάνω από τη νότια Ευρώπη και συμμετέχουν αεροσκάφη και προσωπικό από 14 χώρες του ΝΑΤΟ.

Φιλοξενείται από διαφορετική χώρα του ΝΑΤΟ κάθε χρόνο. Περιλαμβάνει εκπαιδευτικές πτήσεις με μαχητικά αεροσκάφη διπλής ικανότητας, καθώς και συμβατικά αεροσκάφη, που υποστηρίζονται από αεροσκάφη επιτήρησης και ανεφοδιασμού. Δεν χρησιμοποιούνται πραγματικά πυρά. Αυτή η άσκηση βοηθά να διασφαλιστεί ότι η ικανότητα του ΝΑΤΟ σε πυρηνική απειλή βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο.

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δήλωσαν ότι «ο θεμελιώδης σκοπός της πυρηνικής ικανότητας του ΝΑΤΟ είναι να διατηρήσει την ειρήνη και να αποτρέψει την επιθετικότητα». Δήλωσαν επίσης ότι «δεδομένου του επιδεινούμενου περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ευρώπη, μια αξιόπιστη και ενωμένη πυρηνική συμμαχία είναι απαραίτητη».

Παράλληλα, τόνισαν ότι «το ΝΑΤΟ έχει μακρά πορεία στο έργο του για τον αφοπλισμό και τη μη χήση πυρηνικών όπλων. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το ΝΑΤΟ μείωσε δραματικά τον αριθμό των πυρηνικών όπλων που βρίσκονται στην Ευρώπη και την εξάρτησή του από πυρηνικά όπλα στη στρατηγική του».

Συνεχίζεται αμείωτη η δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Όταν δε η λυκοσυμμαχία αναφέρεται στον αφοπλισμό και τη μη χρήση πυρηνικών όπλων, μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί.

Οι λαοί έχουν γνωρίσει το φιλειρηνικό προσωπείο του ΝΑΤΟ. Οι εκατομμύρια πρόσφυγες, ξέρουν καλά τι εννοεί η λυκοσυμμαχία με κάθε ανακοίνωσή της. Το έχουν ζήσει και το ζουν στο πετσί τους.

Μόνο οι λαοί μπορούν να σταματήσουν αυτή τη λαίλαπα ασκήσεων και απειλών πολέμου. Μόνο οι λαοί.

Γιάννης Αγγέλου
Σχης (ΜΧ) εα
ΜΒΑ, Ms’c

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...