Ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι από την πανδημία σε όλον τον κόσμο

Ξεπέρασαν σήμερα τα 4 εκατομμύρια οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι από Covid-19 σε όλον τον κόσμο, από την πανδημία που συνεχίζει να εξαπλώνεται, με τους λαούς να πληρώνουν βαρύ τίμημα από την πολιτική που τους αφήνει εκτεθειμένους, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, για να στηρίξει τα κέρδη του κεφαλαίου.

Τη σχετική επίσημη ανακοίνωση για το τραγικό ορόσημο έκανε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, παραδεχόμενος ταυτόχρονα ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων «σίγουρα είναι χαμηλότερος του συνολικού απολογισμού».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, πέρα από τη μεγάλη υποκαταγραφή των θανάτων που προέρχονται απευθείας από την COVID-19, είναι ανυπολόγιστες οι συνολικότερες τραγικές συνέπειες από την κατάρρευση των εμπορευματοποιημένων συστημάτων Υγείας και τη μετατροπή τους σε συστήματα της μίας νόσου ακόμα και στις πιο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων σοβαρών ασθενειών.

Την ίδια ώρα, καθώς η πιο μεταδοτική παραλλαγή «Δέλτα» έχει εντοπιστεί πλέον σε 104 χώρες, καταγράφεται ξανά αύξηση στα νέα κρούσματα διεθνώς. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του ΠΟΥ τη βδομάδα 28 Ιούνη – 4 Ιούλη τα νέα κρούσματα σε όλο τον κόσμο αυξήθηκαν κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα, μετά από 7 συνεχόμενες βδομάδες μείωσης.

Ολες οι περιφέρειες πλην της Αμερικής καταγράφουν αύξηση νέων κρουσμάτων, με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στην Ευρώπη (+30%) και στην Αφρική (+15%).

Στο ίδιο διάστημα καταγράφεται αύξηση των θανάτων κατά 6% στην Ευρώπη και κατά 23% στην Αφρική, αντανακλώντας και την τεράστια ανισομετρία στους εμβολιασμούς, καθώς πλήρως εμβολιασμένο στην αφρικανική ήπειρο είναι μόλις το 1% του πληθυσμού. Συνολικά στον κόσμο καταγράφεται μείωση των θανάτων κατά 7%, κυρίως λόγω της σχετικής μείωσης των θανάτων στη Νοτιοανατολική Ασία και την Αμερική συγκριτικά με την προηγούμενη βδομάδα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...