Το Ισραήλ συνεχίζει ακάθεκτα τις σφαγές στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και την επέκταση των εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη, κλέβοντας συνεχώς παλαιστινιακή γη και εξολοθρεύοντας νεαρούς Παλαιστίνιους που τολμούν να αντισταθούν στον στρατό του.
Στη Γάζα, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40.005 Παλαιστίνιους, την ώρα που 92.401 έχουν τραυματιστεί από την 7η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, μέσα στο τελευταίο 24ωρο, 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 107 τραυματίστηκαν.
Απέναντι στη δραματική επιδείνωση της κατάστασης σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς, στην ομιλία του το απόγευμα της Πέμπτης στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να μεταβεί στη Λωρίδα της Γάζας και στην Ιερουσαλήμ μαζί με άλλα ηγετικά στελέχη παλαιστινιακών οργανώσεων, ακόμη και εάν αυτό του κοστίσει τη ζωή του. «Η Γάζα είναι εξολοκλήρου δική μας. Οπως η Δυτική Οχθη και η Ιερουσαλήμ», τόνισε.
Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος διεμήνυσε ακόμη πως απορρίπτει την παρουσία του Ισραήλ στη Γάζα σε οποιοδήποτε σενάριο «επόμενης μέρας» του πολέμου.
Αναρωτήθηκε «πώς γίνεται η διεθνής κοινότητα να σιωπά για τη σφαγή που κάνει καθημερινά το ισραηλινό κράτος κατοχής στους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου και του σχολείου, σκοτώθηκαν πάνω από 100 αθώοι άνθρωποι;».
Κατήγγειλε τη στάση των ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως έως σήμερα έχουν ληφθεί διεθνώς 80 αποφάσεις αλλά ούτε μία δεν εφαρμόστηκε εξαιτίας τους. Τόνισε πως οι στρατιωτικές μέθοδοι δεν θα φέρουν αποτελέσματα, αλλά μόνο εκείνες που στηρίζονται στα «νόμιμα δικαιώματα της Παλαιστίνης».
Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές που επικαλέστηκε η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», πιθανή μετάβαση του Προέδρου Αμπάς στη Γάζα θα μπορούσε να γίνει μέσω του κλειστού (από τις 6 Μάη) μεθοριακού περάσματος της Ράφας στα σύνορα της Αιγύπτου, βάζοντας σε «δοκιμασία» την αιγυπτιακή κυβέρνηση.Ασταμάτητες επιθέσεις εδώ και 10 μήνες
Οι επιθέσεις σε σχολεία και καταυλισμούς εξαντλημένων αμάχων συνεχίζονται καθημερινά χωρίς διακοπή, παρά τις αντιδράσεις των λαών σε δεκάδες χώρες του κόσμου.
Οι επιδημίες αυξάνονται, με την οργάνωση αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες UNRWA να ανακοινώνει πως κατάφερε να ξαναλειτουργήσει τη βασική πηγή ύδρευσης στη νότια πόλη Χαν Γιούνις, ώστε να ξεδιψάσουν χιλιάδες άμαχοι που υποφέρουν από την 10μηνη έλλειψη τρεχούμενου νερού και δικτύου αποχέτευσης.
Χτεσινό ρεπορτάζ του «Al Jazeera» μετέδιδε τις δραματικές ελλείψεις ασφαλών χώρων για τους αμάχους, τονίζοντας πως από την αρχή του πολέμου ο στρατός βομβάρδισε πάνω από 500 σχολεία, εμποδίζοντας έκτοτε όχι μόνο τη μόρφωση των νέων γενιών αλλά και κάθε ελπίδα ασφαλούς καταφυγίου για 2,3 εκατ. αμάχους. Το ίδιο δίκτυο μετέδιδε πως οι Ισραηλινοί βομβαρδίζουν μέχρι και τα νεκροταφεία!Αλλά και στη Δυτική Οχθη, μέσα στο τελευταίο 48ωρο ο ισραηλινός στρατός κατοχής κλιμάκωσε τις επιθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη με εισβολές σε πόλεις όπως το Τουμπάς, το Ταμούν, η Ναμπλούς. Την Τετάρτη, ισραηλινά πυρά στη διάρκεια εισβολείς σε Τουμπάς και Ταμούν προκάλεσαν τον θάνατο έξι νεαρών Παλαιστινίων.
Την Πέμπτη, τα ξημερώματα, νέα ισραηλινή επίθεση στον καταυλισμό Balata της Ναμπλούς προκάλεσε τον θάνατο άλλων δύο νεαρών Παλαιστινίων (18 και 20 ετών) και τον τραυματισμό αρκετών άλλων, ανάμεσά τους μία 12χρονη και η μητέρα της.
Το ίδιο διάστημα, Εβραίοι έποικοι συνέχισαν τις κλοπές, τις επιθέσεις και τις λεηλασίες σε παλαιστινιακή περιουσία με την ενθάρρυνση της κυβέρνησης Νετανιάχου, συλλαμβάνοντας μόνο χτες άλλα 30 άτομα.
Ισραηλινά σχέδια αποκλεισμού της Ιερουσαλήμ
Την Τετάρτη (ακριβώς μία μέρα πριν την έναρξη των χτεσινών συνομιλιών στην Ντόχα για εκεχειρία) η ισραηλινή κυβέρνηση παρουσίασε τα σχέδιά της για έναν από τους νέους εβραϊκούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, δείχνοντας πως έχει μακροπρόθεσμα πλάνα κλιμάκωσης της κατοχής.
Ο υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, παρουσίασε το σχέδιο ως «απάντηση» στις κινήσεις χωρών και της ηγεσίας της Παλαιστινιακής Αρχής για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.
«Καμία αντι-ισραηλινή ή αντι-σιωνιστική απόφαση δεν θα σταματήσει την ανάπτυξη αυτού του οικισμού. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα κατά της επικίνδυνης ιδέας περί παλαιστινιακού κράτους. Αυτή είναι η αποστολή της ζωής μου», είπε ο Σμότριτς, παρουσιάζοντας τα σχέδια ενός εποικισμού έκτασης 60 εκταρίων που θα ονομαστεί «Nachal Heletz» και θα αποτελέσει επέκταση και τμήμα του μεγαλύτερου συνόλου εποικισμών της περιοχής, γνωστών ως «Gush Etzion», με τους οποίους επιδιώκεται η αποκοπή της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ από τα υπόλοιπα παλαιστινιακά εδάφη.
Τα σχέδια αυτά προκάλεσαν την έντονη αντίδραση ακόμα ισραηλινών οργανισμών, που κατηγορούν τον Σμότριτς ότι «επιδιώκει την προώθηση μίας ντε φάκτο προσάρτησης των παλαιστινιακών εδαφών αγνοώντας τις διεθνείς συμβάσεις όπως εκείνη της UNESCO, την οποία έχει υπογράψει και το Ισραήλ και θα κληθούμε να πληρώσουμε το τίμημα».
Αλλά και το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στα σχέδια αυτά, επισημαίνοντας πως η επιτάχυνση της επέκτασης των εποικισμών «απαιτεί σοβαρές διεθνείς κινήσεις ιδιαίτερα από τους σχετικούς διεθνείς θεσμούς». Τονίζει επίσης πως τα σχέδια διεύρυνσης του εποικισμού «Gush Etzion» έχουν στόχο τον κατακερματισμό των παλαιστινιακών εδαφών και την απομόνωσή τους, με πρώτη την Ιερουσαλήμ.