Υεμένη – Χούτι: Έχουν τον έλεγχο σε τμήμα της επαρχίας Αλ Μπάιντα

Οι αντάρτες των Σιιτών Χούτι δήλωσαν χθες, Πέμπτη (15/07), ότι έχουν υπό τον έλεγχο τους τμήμα της κεντρικής επαρχίας Αλ Μπάιντα, στην Υεμένη. Συγκεκριμένα, αξιωματούχος των Χούτι δήλωσε στο δίκτυο Αλ Μασίραχ: «Η επιχείρηση του Αλ Νασρ Αλ Μουμπίν είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων στις περιοχές Ας Σαουμά’αχ και Αζ Ζαχίρ».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι αεροπλάνα του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποίησαν περισσότερες από 160 αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή για να στηρίξουν τις κυβερνητικές δυνάμεις της Υεμένης. Σύμφωνα με τον στρατηγό, 350 στρατιώτες των κυβερνητικών δυνάμεων σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 560 άλλοι τραυματίστηκαν, καθώς και 29 οχήματα μεταφοράς υπέστησαν ζημιές.

Υπενθυμίζεται ότι στην Υεμένη είναι σε εξέλιξη, για πάνω από έξι χρόνια, διεθνής σύγκρουση μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και του κινήματος Χούτι. Πρόκειται για πόλεμο στο πλαίσιο των ανταγωνισμών μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν. Από το 2015, ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που υποστηρίζει την κυβέρνηση διεξάγει αεροπορικές, χερσαίες και θαλάσσιες επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών, οι οποίοι ελέγχουν την πρωτεύουσα, Σαναά, καθώς και μεγάλες περιοχές στα βόρεια και δυτικά της Υεμένης. Οι Χούτι συχνά εκτοξεύουν βλήματα ή εξαπολύουν επιθέσεις με drones προς το έδαφος της Σαουδικής Αραβίας. Στις 22 Μαρτίου, η Σαουδική Αραβία πρότεινε μια ολοκληρωμένη κατάπαυση του πυρός υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στην Υεμένη. Οι Χούτι απαίτησαν από το Ριάντ να άρει πρώτα τον οικονομικό αποκλεισμό των λιμένων και των αεροδρομίων της χώρας.

Με πληροφορίες απο sputniknews.gr

Δείτε ακόμα...