Υεμένη: Ο στρατός ανακοίνωσε το θάνατο μαχητών Χούθι

Σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού της Υεμένης, μαχητές Χούθι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στο κυβερνητικό Αλ Μπάυντα.

Οι συγκρούσεις ήρθαν στο φως από τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών στην Υεμένη, Μάρτιν Γρίφιθς. Ο ίδιος δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πως τα αντιμαχόμενα μέρη έχουν σημειώσει «σημαντική πρόοδο» προς την κατεύθυνση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.

Μόλις την Πέμπτη, ο Γρίφιθς, έδωσε στην κυβέρνηση της Υεμένης και τους αντάρτες Χούθι σχέδια προτάσεων για εκεχειρία σε εθνικό επίπεδο, ανθρωπιστικά και οικονομικά μέτρα και την επείγουσα επανάληψη της πολιτικής διαδικασίας.

Οι Χούτι δεν έχουν ακόμη σχολιάσει τα περιστατικά.

Οι συγκρούσεις αυτές ξεκίνησαν το 2014.

Από το 2015 με πρόφαση τον εμφύλιο, η συμμαχία χωρών υπό τη Σαουδική Αραβία εισβάλει, βομβαρδίζει και δολοφονεί το λαό της Υεμένης. Στόχος της είναι να αποτρέψει την πλήρη επικράτηση των Χούτι, στους οποίους έχει μεγάλη επιρροή το Ιράν.

Από τότε έχουν γίνει προσπάθειες συμφιλίωσης των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Υεμένης σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις και άλλα 14 εκατομμύρια κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν.

Με πληροφορίες από: aljazeera

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...