Υεμένη: Οι Χούτι εκτέλεσαν εννέα άνδρες που συμμετείχαν στη δολοφονία του αλ Σαμάντ

Φώτο αρχείου

Το κίνημα Χούτι της Υεμένης που υποστηρίζεται από το Ιράν δήλωσε το Σάββατο ότι οι αρχές εκτέλεσαν εννέα άνδρες που καταδικάστηκαν για συμμετοχή στη δολοφονία του Σάλεχ αλ Σαμάντ το 2018, τότε κορυφαίου πολιτικού ηγέτη της ένοπλης ομάδας.

Ο Σαμάντ, ο οποίος κατείχε τη θέση του προέδρου στη διοίκηση που ελέγχεται από τους Χούτι, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, σκοτώθηκε τον Απρίλιο του 2018 από αεροπορική επίθεση του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στη λιμενική πόλη Χοντέιντα στη δυτική ακτή της Υεμένης.

Η κυβέρνηση υποστηρίζεται από έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος έχει λάβει υποστήριξη από τις δυτικές δυνάμεις. Η Σαουδική Αραβία και οι περισσότεροι Άραβες σύμμαχοί της στον Κόλπο ισχυρίζονται ότι οι Χούτι είναι πληρεξούσιοι για τον αντίπαλό τους Ιράν, κάτι που η ομάδα και η Τεχεράνη αρνούνται.

Οι αρχές των Χούτι δήλωσαν ότι οι εννέα άνδρες κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν για τη συμμετοχή τους στη δολοφονία του Σαμάντ, συμπεριλαμβανομένης της κατασκοπείας και της ανταλλαγής ευαίσθητων πληροφοριών με τον συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Οι Χούτι ανέφεραν ότι η εκτέλεση με διμοιρία πυροβολισμών παρακολουθήθηκε από «μάζες», συμπεριλαμβανομένων συγγενών αίματος και ηγετών Χούτι στην πρωτεύουσα Σανάα, την οποία ελέγχουν.

Πηγή: Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...