Υεμένη: Οι Χούτι κατέλαβαν πλοίο των ΗΑΕ που μετέφερε «στρατιωτικό υλικό»

Υεμένη - χάρτης

Νέα όξυνση της έντασης στην Αραβική Χερσόνησο προκαλεί η κατάληψη από ένοπλες δυνάμεις των Υεμενιτών Χούτι του πλοίου Rwabee με σημαία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανοικτά της Υεμένης λίγο πριν τα μεσάνυχτα Κυριακής προς Δευτέρα.

Το σκάφος «εισήλθε στα χωρικά ύδατα της Υεμένης» και συγκεκριμένα στα ανοικτά των ακτών της Χοντέιντα, «χωρίς άδεια» και εκτελούσε «εχθρικές ενέργειες», ανέφερε τη Δευτέρα στο Twitter ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούτι, Γιαχία Σαρί. Διέψευσε τον ισχυρισμό των Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας πως το σκάφος μετέφερε ιατροφαρμακευτικό υλικό υποστηρίζοντας πως αφενός μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό, αφετέρου είχε εμπλακεί “σε εχθρικές ενέργειες” σε βάρος του λαού της Υεμένης. Οι Χούτι πολεμούν την κυβέρνηση του προέδρου Χάντι και αντιστέκονται στην επίθεση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της από το 2015.

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος Τύπου της στρατιωτικής συμμαχίας της Σαουδικής Αραβίας, Τούρκι αλ Μάλκι ισχυρίστηκε ότι το πλοίο μετέφερε φάρμακα. Χαρακτήρισε την επέμβαση των Χούτι στο σκάφος «τρομοκρατική ενέργεια» και «πειρατεία» και τους κάλεσε να το αφήσουν αμέσως ελεύθερο. Σε διαφορετική περίπτωση απείλησε πως οι δυνάμεις του συνασπισμού «θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν αυτή την παραβίαση».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...