YENI SAFAK: Ο Macron παρουσιάζει σύνδρομο Ναπολέοντος με αυτοκρατορικές αυταπάτες…

Yavouz
Το πλωτό γεωτρύπανο Yavouz

Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τον αστικό τύπο στην Τουρκία χθες ήταν: ο Macron – Γαλλία, Ελληνοτουρκικά και ο Κορονοϊός.

Όλα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ

  • Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα συζητήσει σε τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μισέλ.
  • Τούρκοι και Έλληνες στρατιωτικοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν σήμερα για 5η φορά  στο ΝΑΤΟ.
  • Αντίδραση του Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας Οκτάι στην  Ελληνίδα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας Φουάτ Οκτάι αξιολογώντας τα λεγόμενα της Ελληνίδας Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου πριν από την επίσκεψη της στη Κύπρο και κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο νησί τόνισε: “Αυτά που είπε είναι μια προσπάθεια μιας αστείας και μάταιης προβοκατόρικης προπαγάνδας.”

Και συνεχίζοντας:

“Η Σακελλαροπούλου πήγε στο νησί Meis (Καστελόριζο) και έκανε μια παράσταση με τους στρατιώτες τους. Αμέσως μετά, επισκέφθηκε τη Νότια Κύπρο και αγνόησε όλα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, συμπεριλαμβανομένης της κυριαρχίας και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.”

Φουάτ Οκτάι
Φουάτ Οκτάι, Αντιπρόεδρος της Τουρκίας
Φώτο Αρχείου / Φουάτ Οκτάι, Αντιπρόεδρος της Τουρκίας / Πηγή: Eurokinissi

Προσπαθώντας να κάνει μαθήματα ιστορίας στην Ελληνίδα Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε : “Η Κύπρος κατακτήθηκε από τη Δημοκρατία της Βενετίας από τον Σουλτάνο Σελίμ Β το 1571 και παρέμεινε τουρκική για 307 χρόνια. Αυτή η περίοδος ήταν η πιο ειρηνική και σταθερή περίοδος στην ιστορία της Κύπρου. Με την Αγγλική κατοχή στην Ελλάδα και στην Ελληνοκυπριακή πλευρά υπήρξε το θέμα της «ένωσης». Η χώρα που κατέστρεψε, για χάρη ρατσιστικών και φασιστικών ονείρων, το κράτος της κοινής Κύπρου, το οποίο ιδρύθηκε με τις συμφωνίες 1959-60 είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι αυτή που στις 15 Ιουλίου 1974 επί χούντας των συνταγματαρχών έστειλε στο νησί το Νίκο Σαμψών για να κάνει πραξικόπημα και να διακηρύξει την «Ελληνική Δημοκρατία» υποστηρίζοντας κάθε είδους ένοπλες επιθέσεις για να καταστρέψει τον Τουρκοκυπριακό λαό με ρατσιστική προσέγγιση και να εξαλείψει την πολιτική του βούληση.

Η Τουρκία δεν είναι  κατακτητής στην Κύπρο είναι αντιθέτως η χώρα που απέτρεψε την απόπειρα κατοχής και προσάρτησης. Η Τουρκία στις 20 Ιουλίου 1974 μετά από πρόσκληση των Τουρκοκυπρίων και χρησιμοποιώντας τα εγγυητικά της δικαιώματα βάσει των συμφωνιών της Ζυρίχης και του Λονδίνου εντελώς νόμιμα πήγε στη Κύπρο και έσωσε από τη σφαγή το τουρκικό λαό. Εάν από το 1974 στη Κύπρο δεν υπάρχει πόλεμος και συγκρούσεις οφείλεται μόνο και μόνο στη Τουρκία. Η Τουρκία έως και σήμερα έχει δώσει ενεργή υποστήριξη σε όλες τις προσπάθειες για λύση στη Κύπρο. Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες δεν μπορούσαν να ολοκληρωθούν λόγω του ασυμβίβαστου της ελληνοκυπριακής πλευράς και της Ελλάδας που κατέβαλε προσπάθειες για τη συνέχιση του αδιεξόδου.

Και με βάση αυτά, τα λεγόμενα της Ελληνίδας Προέδρου της Δημοκρατίας  είναι μια προσπάθεια μιας αστείας και μάταιης προβοκατόρικης προπαγάνδας.”


 Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Αναντολού

«Διεθνής Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου» θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου από τη Διεύθυνση Επικοινωνιών.


Yeni-Safak-Logo

Γενί Σαφάκ

Ο Macron παρουσιάζει σύνδρομο Ναπολέοντος με αυτοκρατορικές αυταπάτες.

Οι πολιτικές και στρατιωτικές κινήσεις της Τουρκίας πρώτα στη Λιβύη και μετά στην Ανατολική Μεσόγειο ενόχλησαν περισσότερο κυρίως τη γαλλική κυβέρνηση. Εδώ και μερικούς μήνες δεν σταμάτησαν οι δηλώσεις του Προέδρου της Γαλλίας Macron κατά της Τουρκίας.

Ο Macron παρουσιάζει σύνδρομο Ναπολέοντος με αυτοκρατορικές αυταπάτες. Για τη Τουρκία και την Γαλλία  οι περιοχές του Λεβάντε (Μέση Ανατολή) της Ανατολικής Μεσογείου της Βόρειας Αφρικής οι Υποσαχάριες Περιοχές και οι χώρες της περιοχής Σαχέλ στην Αφρική αποτελούν τις περιοχές αντιπαράθεσης. Μέχρι πρόσφατα, δεν υπήρχε σοβαρός ανταγωνισμός μεταξύ των δύο χωρών σε αυτές τις περιοχές, εκτός εν μέρει στη Μέση Ανατολή. Αλλά όταν η Τουρκία άρχισε να δείχνει τη πολιτική και στρατιωτική της παρουσία στα νότια της Μεσογειακής Λεκάνης και στις Υποσαχάριες Περιοχές αυξήθηκε η ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας.

Καάν Κουτλού Ατάτς, διεθνής αναλυτής ασφάλειας

Δήμος

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...