Την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), στο Ελληνικό, επισκέφτηκε χτες ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής και περιφερειακός σύμβουλος. Από την περιοδεία και τη συζήτηση με τους εργαζόμενους αναδείχθηκε η πολύ επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στην εναέρια κυκλοφορία λόγω της υποστελέχωσης και απαξίωσης της ΥΠΑ. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι όλοι οι εργαζόμενοι, από διάφορες θέσεις, επεσήμαναν επιτακτικά αυτό το φλέγον ζήτημα, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα μια σειρά πλευρές.
Ιδιαίτερη είναι η ανησυχία μπροστά στο καλοκαίρι, που ο ημερήσιος αριθμός πτήσεων οι οποίες θα χρειάζονται διαχείριση θα φτάσει τις 4.500. Η ΥΠΑ καλείται να διαχειριστεί αυτό το εναέριο «κομφούζιο» με μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό. Οπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, ενώ πριν 20 χρόνια και με λιγότερες πτήσεις η βάρδια στο Κέντρο Διαχείρισης ήταν 40 άτομα, τώρα είναι μόλις 22.
Με κομμένη την ανάσα από τα 16ωρα δουλειάς και τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό…
Εργαζόμενη σε αυτόν τον τομέα, αποτυπώνοντας τη μεγάλη εντατικοποίηση, που αυξάνει κατά κόρον και την πιθανότητα ενός δυστυχήματος, τόνισε ότι στο τέλος κάθε βάρδιας «λέμε: Τη βγάλαμε και σήμερα». Άλλος εργαζόμενος είπε ότι «η δουλειά μας σημαίνει αγκαλιά με τον εισαγγελέα». Χρόνο με τον χρόνο μάλιστα η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη, αφού συνταξιοδοτείται προσωπικό το οποίο δεν αναπληρώνεται.
Λόγος έγινε και για τα ωράρια και την κόπωση, που «απογειώνεται» σε εξουθένωση τους καλοκαιρινούς μήνες. Ειδικά στα περιφερειακά αεροδρόμια οι βάρδιες φτάνουν τις 16 έως και 18 ώρες τη μέρα, ενώ υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν έως και 40 μέρες χωρίς ούτε ένα ρεπό.
Σε αυτήν την κατάσταση έρχεται να προστεθεί – έχοντας, φυσικά, κομβικό ρόλο – ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός. Για παράδειγμα, τα ραντάρ, όπως και άλλα συστήματα, έχουν συμπληρώσει ήδη μια 35ετία. Ακόμα και η επικοινωνία με τους πιλότους πολλές φορές γίνεται με δυσκολία, με τη φράση «say it again» («πες το ξανά») να επαναλαμβάνεται συνεχώς.
Όλα τα παραπάνω ενισχύουν, και όχι άδικα, τον φόβο πολλών εργαζομένων για «εναέρια Τέμπη» και τη γνωστή επακολουθία του «αποδιοπομπαίου τράγου» και του «ανθρώπινου λάθους».
Ο Γ. Πρωτούλης χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός απαξίωσης και υποστελέχωσης της ΥΠΑ, που αφορά έναν τόσο νευραλγικό τομέα, με ιδιαίτερα ζητήματα ασφάλειας. «Πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση, που πλέον έχει συσσωρευτεί από την πολιτική που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις», συμπλήρωσε. Τόνισε πως αντί για πανηγύρια για τα «ρεκόρ αφίξεων» κάθε χρόνο και την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στις αερομεταφορές, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις προσωπικού, σε αναβάθμιση και ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού της Υπηρεσίας. «Είναι ζητήματα που το ΚΚΕ έχει αναδείξει πολλές φορές, και θα συνεχίσει να το κάνει με όλους τους τρόπους» πρόσθεσε. Πλάι σε όλα αυτά, στηλίτευσε την ποινικοποίηση των αγώνων μέσω της απόφασης που έβγαλε παράνομη την απεργία των εργαζομένων στις σχετικές Υπηρεσίες στις 28 Φλεβάρη.
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στο μεγάλο συλλαλητήριο της ΚΟ Αττικής τη Δευτέρα 11 Μάρτη στο Σύνταγμα, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, η οποία γίνεται ακόμα πιο άμεση με την αποστολή της φρεγάτας «Υδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα και την ανάληψη της διοίκησης της επιχείρησης «Ασπίδες». Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον που έδειξαν οι εργαζόμενοι και γι’ αυτό το ζήτημα, έχοντας – και λόγω του τομέα δουλειάς τους – μια περισσότερη τριβή. Ενδεικτικά ήταν τα λόγια εργαζόμενης: «Εμείς όταν βομβαρδίστηκε η Συρία είδαμε πρώτοι τα μαχητικά να κατευθύνονται προς τα εκεί. Και ξέραμε ότι σε μια ώρα θα πεθάνουν χιλιάδες λαού…».