Υπερσυγκέντρωση στρατιωτικών Δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Γιατί άραγε;

Χάρτης Ανατολικής Μεσογείου
Χάρτης Ανατολικής Μεσογείου / Πηγή: Google

Με αφορμή τον τελευταίο κατάπλου ενός από τα πιο σύγχρονα πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, του ελικοπτεροφόρου USS Hershel «Woody» Williams, που έδεσε στον κόλπο της Σούδας την Τρίτη 18 Αυγούστου και έσπευσε να υποδεχτεί ο πρέσβης Πάιατ, χρήσιμο είναι να θυμίσουμε ποιές δυνάμεις , ποιών χωρών και συμμαχιών, πάνε και έρχονται ή και μόνιμα παραμένουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου καθώς και το σκοπό της παρουσίας τους.

Ξετυλίγοντας το κουβάρι θα δούμε ότι μόλις στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, και εν μέσω εξελίξεων με την Τουρκία, είχαμε κοινή άσκηση όπου συμμετείχαν ελληνικές φρεγάτες και γαλλική ομάδα πλοίων , αποτελούμενη από το γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη φρεγάτα FS «LA FAYETTE». Δύο μέρες μετά, προσγειώθηκαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στο Ακρωτήρι Χανίων, τρία πολεμικά αεροσκάφη της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, με πληροφορίες ότι αυτά παρέμεναν σε επιφυλακή.

Ελικοπτεροφόρο πλοίο του Γαλλικού Εθνικού Ναυτικού Tonnerre (L9014)
Φώτο Αρχείου / Ελικοπτεροφόρο πλοίο του Γαλλικού Εθνικού Ναυτικού Tonnerre (L9014) – Πηγή: Marine Nationale

Σχεδόν ταυτόχρονα, η Ρωσία θέλοντας να υπενθυμίσει την παρουσία της στην ανατολική Μεσόγειο, εξέδωσε για τις 6, 14, 18, 27 Αυγούστου NAVTEX του ρωσικού ναυτικού, για τεράστιες εκτάσεις δυτικά (πλησίον του Καστελλόριζου) κι ανατολικά της Κύπρου, όπου θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις με πυρά της ρωσικής αεροπορίας και του στόλου που διατηρούν στην περιοχή.

Λίγες ημέρες πριν, μέσα στον Ιούλιο, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση από το Πολεμικό μας Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία με αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που υποστήριζαν την πλεύση το αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου «Αϊζενχάουερ» στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Δεν πρέπει βέβαια να μας διαφεύγει το γεγονός ότι στη συνέχεια το αεροπλανοφόρο πραγματοποίησε συνεκπαίδευση και με το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Επειδή η Γερμανία δεν θα μπορούσε να λείπει από το κέντρο των εξελίξεων, έστειλε στη Μεσόγειο τη φρεγάτα «Αμβούργο» στην οποία θα επιβαίνουν 250  πεζοναύτες, προκειμένου να ενισχυθεί η ναυτική αποστολή «Ειρήνη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τήρηση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από τον ΟΗΕ στη Λιβύη.

Φρεγάτα "Αμβούργο" του Γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού
Η Φρεγάτα “Αμβούργο” του Γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού που πλέει στα ανοιχτά της Λιβύης – Αύγουστος 2020

Να μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι τον Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε, νοτιοανατολικά της Κρήτης, συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) με αεροσκάφη του γαλλικού Αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle, στο πλαίσιο της διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας των δύο χωρών.

Σε όλα τα παραπάνω και ενδεικτικό του ποιούς άλλους αναμένουμε να έρθουν στην περιοχή, είναι η δήλωση του Κύπριου ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδη που είπε, (προφανώς ικανοποιημένος): «Εκείνο που θα δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα είναι μια παρουσία όχι μόνο από τη Γαλλία, αλλά από έναν αριθμό κρατών-μελών της Ε.Ε. που θα επεκτείνεται σε όλη την Ανατ. Μεσόγειο».Την ίδια ώρα, και η κυβέρνηση της ΝΔ συνεπικουρούμενη από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, εμφανίζεται σαφώς ικανοποιημένη από την παρουσία όλων αυτών των δυνάμεων στην περιοχή μας.

Αλλά γιατί πραγματικά κόπτονται όλοι αυτοί οι «φίλοι και σύμμαχοι του ΝΑΤΟ &ΕΕ» και σπεύδουν προς βοήθεια των φτωχών και αδυνάτων της περιοχής;

Αεροπλανοφόρο πλοίο Σάρλ Ντε Γκολ
Αεροπλανοφόρο “Σαρλ Ντε Γκολ” / Πηγή: Eurokinissi

Η ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ανατ. Μεσογείου παραμένει πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, για το ξαναμοίρασμα σφαιρών επιρροής, τον έλεγχο πηγών και δρόμων Ενέργειας, αλλά και για τις διαδρομές του παγκόσμιου εμπορίου. Αυτός είναι ο μόνος λόγος της παρουσίας όλων αυτών των στρατιωτικών δυνάμεων, των «καλοθελητών» στην περιοχή.

Με αυτό ως δεδομένο, η ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, ΕΕ, επιδρά καθοριστικά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι ιμπεριαλιστές κρατούν ίσες αποστάσεις από τις δύο χώρες που είναι μέλη της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ. Αυτή η στάση είναι που ενισχύει ακόμη περισσότερο την επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας,- η οποία διεκδικεί το δικό της μερίδιο στην πίτα- για να αγνοεί το Δίκαιο της Θάλασσας, να προβάλλει θέσεις που το τσαλαπατούν και μετά από αυτά να καλεί σε διάλογο. Η ελληνική αστική τάξη – διεκδικώντας και αυτή με την σειρά της -την κατοχύρωση αναβαθμισμένου ρόλου στην περιοχή και για τον ίδιο λόγο, δηλώνει προσηλωμένη στη διασφάλιση της Νατοϊκής συνοχής, που προϋποθέτει την παραμονή της Τουρκίας στο δυτικό στρατόπεδο και την ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ απέναντι στο σχεδιασμό Κίνας και Ρωσίας.

Όλες αυτές οι χώρες και οι λυκοσυμμαχίες τους , όσο και αν θέλουν να παρουσιάζονται ως λύση στα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή , στην ουσία είναι οι ίδιες και οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί, η αιτία που τα δημιουργεί. Ο δρόμος της διασφάλισης της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας με τον δρόμο των πολεμικών σχεδίων της αστικής τάξης είναι δρόμοι αντίθετοι. Οι συνθήκες είναι ώριμες, ο λαός πρέπει να πάρει το δρόμο για τη δική του εξουσία και ευημερία.

Συμεωνίδης Γρηγόρης
Αντισμήναρχος (Ι) ε.α.

Δείτε ακόμα...