«Υπερθεματίζει» η κυβέρνηση για την πολεμική προετοιμασία

EUROKINISSI

Με μπούσουλα τη στροφή στην πολεμική οικονομία και την επιτάχυνση της πολεμικής προπαρασκευής ξεκίνησε χθες στις Βρυξέλλες η Εαρινή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, ενόψει παραπέρα όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους.

Οχι τυχαία, μία μέρα νωρίτερα παρουσιαζόταν από την Κομισιόν η «Λευκή Βίβλος» της ΕΕ «για την Ευρωπαϊκή Αμυνα» – «Ετοιμότητα 2030» («Readiness 2030»), όπου περιγράφεται η μακροπρόθεσμη στρατηγική της ιμπεριαλιστικής Ενωσης, με δυσθεώρητες στρατιωτικές δαπάνες, δανεισμό και αύξηση των κρατικών ελλειμμάτων, τα οποία θα φορτωθούν στους λαούς, ενώ ο βραχυπρόθεσμος εξοπλισμός και η μακροχρόνια στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας αναδεικνύονται σε «στρατηγική προτεραιότητα».

Και επισήμως, άλλωστε, στην ατζέντα της Συνόδου μπήκαν «ανταγωνιστικότητα», Ουκρανία και «άμυνα», με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντ. Κόστα να τονίζει ήδη από τις 14/3 ότι «η συνεχιζόμενη στήριξή μας προς την Ουκρανία, η ανάγκη να επενδύσουμε στην άμυνά μας και η ανταγωνιστικότητά μας είναι θέματα στενά αλληλένδετα». Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται επίσης το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ), η μετανάστευση, οι «τελευταίες εξελίξεις» στη Μέση Ανατολή, η πολυμέρεια «και άλλα ζητήματα παγκόσμιας κλίμακας» όπως λένε, ενώ σε «γεύμα εργασίας» προσκλήθηκε και ο γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες.

Σε εξειδίκευση των παραπάνω, ήδη από τα προπαρασκευαστικά της Συνόδου κείμενα τονιζόταν ότι «αντιμέτωπη με πολλαπλές σύνθετες προκλήσεις, η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και να βελτιώσει την ανοιχτή στρατηγική αυτονομία και ανθεκτικότητα της Ευρώπης».

Για τη δε Ουκρανία αποκαλυπτική είναι η δήλωση που προσυπέγραψαν στη χτεσινή Σύνοδο οι 26 από τους 27 ηγέτες, μιλώντας ξανά για «ειρήνη μέσω της ισχύος» (βλέπε και σελίδα 8) και συνδέοντας και αυτό το ζήτημα με την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και τους πακτωλούς δεκάδων δισ. για την πολεμική προετοιμασία.

Εξάλλου, για την περιλάλητη «ευρωπαϊκή άμυνα», στα προπαρασκευαστικά κείμενα τονίζουν ότι «η ΕΕ επιταχύνει τις προσπάθειες ενίσχυσης της αμυντικής της ετοιμότητας ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει άμεσες και μελλοντικές προκλήσεις», προαναγγέλλοντας βασικά συρράξεις και πολέμους.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι μετέχοντες στη Σύνοδο συζητούν τα «επόμενα βήματα» μετά την παρουσίαση της «Λευκής Βίβλου», με τον Κυρ. Μητσοτάκη να υπερακοντίζει σε αυτήν την κατεύθυνση. Χαρακτηριστικά, προσερχόμενος στη Σύνοδο χαιρέτισε την κατάθεση της Βίβλου και εστίασε «στη δυνατότητα να δοθεί δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη – μέλη, έτσι ώστε να μπορέσουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην άμυνα, αλλά και για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ για χρηματοδότηση επενδύσεων στην άμυνα», τις οποίες θα πληρώσουν (με χρήμα κι αίμα) οι λαοί.

Αλλωστε, ο ίδιος ο Μητσοτάκης σε άλλα σημεία των δηλώσεών του αναφέρθηκε στα «όρια» του Συμφώνου Σταθερότητας και στους «πολύ αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες» που είναι σε ισχύ, δείχνοντας βασικά ότι στρώνεται το έδαφος για νέες περικοπές στους κρατικούς προϋπολογισμούς, και στον κοινοτικό, σχετικά με τους κωδικούς που αφορούν στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες, προκειμένου να βγουν τα κονδύλια για τα όπλα.

Στην Αθήνα, στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, κληθείς να σχολιάσει μια τέτοια εξέλιξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης έσπευσε να τη διαψεύσει, καθώς ισχυρίστηκε ότι ισχύει «το ακριβώς αντίθετο» (!) και ότι «θα έχουμε έξτρα χρήματα για κάλυψη αμυντικών δαπανών των ευρωπαϊκών κρατών, και θα έχουμε και τη δυνατότητα, λόγω των εξαιρέσεων των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων, τα κράτη να εξοικονομήσουν χρήματα που έδιναν για αμυντικές δαπάνες» – λες και αυτά τα λεφτά θα τα πληρώσουν άλλοι και όχι πάλι οι λαοί – ενώ ξόρκισε ξανά 13ο και 14ο μισθό, μιλώντας για «ξεκάθαρο δημοσιονομικό κόστος». Ο ίδιος άλλωστε λίγη ώρα αργότερα, ερωτηθείς για το γεγονός ότι από τις 2.100 οργανικές θέσεις στον σιδηρόδρομο καλύπτονται σήμερα μόλις 554, επιβεβαίωσε εκ νέου πως όταν πρόκειται για κάλυψη λαϊκών αναγκών τα «λεφτόδεντρα» …τους ξεραίνονται. Συγκεκριμένα, έκανε επίκληση «του νέου κανόνα στο κράτος, περί μίας πρόσληψης ανά μία αποχώρηση, γιατί υπάρχουν συγκεκριμένα χρήματα και συγκεκριμένος προϋπολογισμός (…) εκτός αν έχετε μια ιδέα για το πώς μπορούν να φυτρώσουν από κάπου λεφτά, μακάρι να τη βρίσκαμε», επιβεβαιώνοντας τα μνημόνια διαρκείας που επικαλούνται μπροστά σε κάθε λαϊκή διεκδίκηση.

Σε αυτό ακριβώς το φόντο, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες κάνουν και «μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ), τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, και τους νέους ιδίους πόρους, μια μορφή εσόδων που συμβάλλει στη χρηματοδότηση των δαπανών της ΕΕ». Ασχολούνται – όπως λένε και από τις Βρυξέλλες – «με την κύρια δημοσιονομική εξίσωση του επόμενου ΠΔΠ, εξετάζοντας τρόπους με τους οποίους θα εξασφαλιστεί ότι ο προϋπολογισμός διαθέτει τους αναγκαίους πόρους για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...