ΥΠΕΞ «3+1»: Βαθύτερη εμπλοκή στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

EUROKINISSI

Την ενεργότερη εμπλοκή της χώρας μας στον επικίνδυνο αμερικανοΝΑΤΟικό ενεργειακό (και όχι μόνο) σχεδιασμό, στο φόντο της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με την Ρωσία, σηματοδοτούν τα όσα διημείφθησαν στην τηλεδιάσκεψη του σχήματος 3+1, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, ΗΠΑ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Επισήμως στην ατζέντα ήταν «η ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία της Ανατολικής Μεσογείου, η ενεργειακή συνεργασία, καθώς και η προώθηση της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της πολιτικής προστασίας και της κλιματικής αλλαγής». Συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στην Ουκρανία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών κατέληξαν σε Κοινή Δήλωση στην οποία αναφέρεται πως επιβεβαίωσαν την «κοινή δέσμευσή» τους για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον κόσμο, οι υπουργοί επιβεβαίωσαν την δέσμευσή τους στο σχήμα 3+1 και αποφάσισαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, των δράσεων για το κλίμα, της ετοιμότητας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, συμβάλλοντας στην ανθεκτικότητα, την ενεργειακή ασφάλεια και τη διασυνδεσιμότητα στην περιοχή», τονίζουν χαρακτηριστικά.  Επίσης, αποφάσισαν να καταρτίσουν έναν οδικό χάρτη «με συγκεκριμένους στόχους για το επόμενο έτος και να προετοιμάσουν το έδαφος για μια επόμενη συνάντηση πριν από το τέλος του 2022» (με φυσική παρουσία, στις ΗΠΑ, την Ελλάδα, ή την Κύπρο).

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Ν. Δένδιας, δήλωσε μετά την τηλεδιάσκεψη πως υπογράμμισε στους ομολόγους του ότι «μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ενίσχυση της συνεργασίας μας στο πλαίσιο και του σχήματος 3+1 είναι απολύτως απαραίτητη», και τόνισε τη «σημασία» που η ελληνική κυβέρνηση «αποδίδει στη διασυνδεσιμότητα και στην ενεργειακή ασφάλεια».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στον νέο πλωτό σταθμό μετατροπής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, την έναρξη υλοποίησης του οποίου εγκαινίασε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, εμπλέκοντας ακόμη πιο βαθιά τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Κατά δήλωση του, αναφέρθηκε ακόμη στην ενεργειακή και ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, μέσω του γνωστού αγωγού «EastMed», αλλά και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Euro-Asia Interconnector. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...