ΥΠΕΞ: Αναληθείς οι τουρκικές αιτιάσεις για παραβίαση του εναερίου χώρου της από την Ελλάδα

Υπουργείο Εξωτερικών
Πηγή: Eurokinissi

Ανακοίνωση με την οποία απορρίπτει τις «αβάσιμες και αναληθείς αιτιάσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών περί δήθεν παραβίασης του τουρκικού εναερίου χώρου από ελληνικά αεροσκάφη πριν από λίγες ημέρες» εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται ότι αργά χθες βράδυ ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, όχι μόνο αρνήθηκε τις παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά αλλά ισχυρίστηκε ότι αεροσκάφη F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Τουρκίας δυτικά της Ίμβρου στις 16 Μαΐου 2022 και δυτικά της πόλης Enez στις 17 Μαΐου 2022.

Κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι προσπαθεί να διαμορφώσει στη διεθνή κοινή γνώμη κλίμα εναντίον της Τουρκίας και κάλεσε την Αθήνα «να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο και να συμμετάσχει τόσο σε διμερείς όσο και σε ΝΑΤΟϊκές δραστηριότητες οικοδόμησης εμπιστοσύνης, στις οποίες απέχει από τη συμμετοχή της εδώ και ένα χρόνο».

Στην ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι «οι κατηγορίες αυτές αποτελούν μία ακόμα προσπάθεια παραπληροφόρησης και αποποίησης από πλευράς Τουρκίας των ευθυνών για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της». Προσθέτει πως «Είναι τουλάχιστον οξύμωρο μια χώρα που πραγματοποίησε πρόσφατα 42 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους σε διάστημα μόλις μίας ημέρας και που απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ, να κατηγορεί την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες».

Κατηγορεί τέλος την Τουρκία, πως «για μία ακόμα φορά, με τις ενέργειές της, υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς και τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μία κρίσιμη συγκυρία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...