ΥΠΕΞ Ελλάδας – Κίνας: Συζήτησαν για μπίζνες στο φόντο όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

EUROKINISSI

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε σήμερα συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι που επισκέπτεται την Ελλάδα στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Βαλκάνια, μία ακόμα περιοχή όπου εκδηλώνονται οι οξυμένοι ανταγωνισμοί των ΗΠΑ με την Κίνα και τη Ρωσία. 

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για μπίζνες στο λιμάνι του Πειραιά και στον Τουρισμό, όπως επίσης και διεθνή και περιφερειακά ζητήματα «Προσβλέπουμε σε νέα επενδυτικά έργα στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου», δήλωσε ο Ν. Δένδιας, λέγοντας ότι η συζήτηση «για την ενίσχυση των οικονομικών μας δεσμών» και «για τις προοπτικές περαιτέρω επενδύσεων» έγινε «υπό το φως της κύρωσης πριν από λίγες μέρες από τη Βουλή των Ελλήνων, της Συμφωνίας μεταβίβασης του 16% του Οργανισμού Λιμένων Πειραιώς στην COSCO Shipping».

Ανέφερε ακόμα ότι «η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου από την Ασία προς την Ευρώπη, ενεργειακό κόμβο με την κατασκευή, μάλιστα, και του νέου σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη και των διασυνδετήριων αγωγών». Πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά προσβλέπει και «στην αύξηση της τουριστικής κίνησης μεταξύ των χωρών μας».

Πέρα από τα οικονομικά ζητήματα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «συζητήσαμε τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Συζητήσαμε εκτενώς, όπως καταλαβαίνετε, τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κίνας». Επίσης και για τη Λιβύη. Δήλωσε πως «είχα την ευκαιρία να πω προς την κινεζική πλευρά τη σημασία που εμείς αποδίδουμε στην UNCLOS και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Αναφερόμενος στην Τουρκία δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Κινέζο ομόλογό του «για τις ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας σε αυτήν», λέγοντας πως «η αποσταθεροποίηση ενέχει κινδύνους για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και για την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου μέσω της περιοχής μας. Κάτι που ενδιαφέρει πολύ την κινεζική πλευρά».

Από τον πλευρά του ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, δήλωσε πρόθυμος «να εμβαθύνουμε και να αναπτύξουμε τη θαλάσσια συνεργασία της Κίνας με την Ελλάδα, σεβόμενοι τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Επίσης στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία που δίνει και η Κίνα στο ρόλο της Ελλάδας για τη «συνδεσιμότητα με την Ευρώπη», λέγοντας ότι φιλοδοξεί το λιμάνι του Πειραιά «να γίνει ο κόμβος της τρίτης μεγάλης εμπορικής οδού Κίνας – Ευρώπης».

Νωρίτερα, τον Γουάνγκ Γι υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «σας καλωσορίζουμε στην Αθήνα και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το 2022 είναι και έτος Ολυμπιακών Αγώνων, θέλουμε να σας ευχηθούμε κάθε επιτυχία στην οργάνωσή τους. Τον Σεπτέμβριο έγιναν στην Αρχαία Αγορά τα εγκαίνια του έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδος – Κίνας 2021 – 2022, κάτι που επιβεβαιώνει τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των κρατών μας. Προσδοκούμε και στον τομέα αυτό να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας».

Δείτε ακόμα...