«Υπό παρακολούθηση» από τη Ρωσία πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα

Η πυραυλάκατος «Δανιόλος», Πηγή: hellenicnavy.gr

Η όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ.Μεσογείου, στα Βαλκάνια και την Μαύρη Θάλασσα, για την αναβάθμισή της ενταγμένη στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, σηματοδοτεί και τους σοβαρούς κινδύνους για το λαούς.

Ενδεικτικό ως προς αυτό, είναι ότι η πυραυλάκατος «Δανιόλος», που ανοίχτηκε στο πλαίσιο της νέας ευρωατλαντικής άσκησης στα ανοιχτά της Βουλγαρίας, τέθηκε «υπό παρακολούθηση» από το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό.

Το πλοίο πέρασε τα Στενά και μπήκε το Σάββατο στην επίμαχη ζώνη όπου κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση, για να μετάσχει στην άσκηση του βουλγαρικού ΠΝ «Breeze 21». Διοργανώνεται στο διάστημα 11 με 19 Ιούλη, με τη συμμετοχή συνολικά 14 χωρών, με 30 πλοία και σκάφη του Λιμενικού, 3 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα και 2.065 στελέχη από Αλβανία, Βέλγιο, Βρετανία, Γεωργία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Πολωνία, Ρουμανία, ΗΠΑ, Τουρκία και Ουκρανία, και των ΝΑΤΟικών αρμάδων SNMG2 (έχει απλώσει πλοία της στο Αιγαίο ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ, το 2016, με πρόσχημα το Προσφυγικό) και SNMCG2.

Σχεδόν αμέσως, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας διέρρευσε ότι «ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει αναπτύξει δυνάμεις και μέσα για την παρακολούθηση των ενεργειών του πλοίου κατευθυνόμενων βλημάτων, “Δανιόλος”, το οποίο εισήλθε στη Μαύρη Θάλασσα στις 10 Ιουλίου 2021». Η, δε, ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα έσπευσε να επιβεβαιώσει ότι «το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας παρακολουθεί το πλοίο “Δανιόλος” στη Μαύρη Θάλασσα».

Θυμίζουμε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα οι ΝΑΤΟικές προκλήσεις στη Μ. Θάλασσα έχουν προκαλέσει απανωτά επεισόδια, όπως π.χ. αυτό με το βρετανικό αντιτορπιλικό «HMS Defender», για το οποίο μάλιστα ο Ρώσος Πρόεδρος κατήγγειλε τη συμμετοχή αμερικανικού αεροπλάνου που σηκώθηκε από τη βάση της Σούδας.

Ενώ οι τέτοιες ανακοινώσεις από πλευράς της Ρωσίας έρχονται λίγες μέρες μόνο μετά την επίσκεψη, την προηγούμενη Δευτέρα, του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια στην Ουκρανία, όπου δήλωνε ότι «στηρίζουμε την επιλογή της Ουκρανίας για ενίσχυση των δεσμών με το ΝΑΤΟ. Και συμμετέχουμε ενεργά στα μέτρα διασφάλισης για την Ουκρανία μέσω της αεροπορικής βάσης μας στο Ακτιο (σ.σ. απ’ όπου απογειώνονται για περιπολίες ΝΑΤΟικά AWACS), της περιοδικής παρουσίας του Πολεμικού μας Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα και γενικά με τις δυνάμεις με τις οποίες συνεισφέρουμε σαν μόνιμο μέλος του ΝΑΤΟ».

Ερχονται επίσης μετά τις σαφείς προειδοποιήσεις που απηύθυνε κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, λίγους μήνες πριν, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών A. Γκρουσκό, τονίζοντας ότι «είναι διμερές θέμα της Ελλάδας και άλλων χωρών η ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα. Ομως το μήνυμα που μεταφέρουμε είναι ότι κατά την άποψή μας πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το έδαφος της φίλης για εμάς χώρας να παρασέρνεται στο γεωπολιτικό παιχνίδι της ανάσχεσης και του περιορισμού της Ρωσίας»…

Η ελληνική κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη και των άλλων αστικών πολιτικών δυνάμεων, συνέχισε ακριβώς στο μονοπάτι της βαθύτερης εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, προωθώντας πιο επιθετικά σε όλη την περιοχή τα σχέδια της αστικής τάξης, με απανωτές κινήσεις σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Π.χ. παράλληλα με την εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ των αρμόδιων παραγόντων Ελλάδας και ΗΠΑ για τη νέα συμφωνία για τις βάσεις, που θα διευρύνει το στρατιωτικό αποτύπωμα των Αμερικανών στη χώρα, σε στρατηγικά επιλεγμένες τοποθεσίες όπως Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλία, Σκύρος και αλλού, η συμμετοχή στη βουλγαρική «Breeze» έρχεται στην πράξη ως άμεση συνέχεια της «Sea Breeze 21», που το αμέσως προηγούμενο διάστημα, 28 Ιούνη με 10 Ιούλη, συνδιοργανώθηκε από Ουκρανία και ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα, με τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχουσών χωρών στην ιστορία της, συγκεκριμένα με τη συμμετοχή 5.000 στελεχών από χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ και «εταίρες», 32 πολεμικών πλοίων και 40 αεροσκαφών από περίπου 30 χώρες. Η ελληνική κυβέρνηση συμμετείχε και εδώ, με προσωπικό, αλλά και με αεροσκάφη.

Παράλληλα την ώρα που στο έδαφος εξελισσόταν η αλυσίδα ασκήσεων «Defender Europe» (με την Αλεξανδρούπολη βασικό κόμβο διεκπεραίωσης των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων) και στη Μαύρη Θάλασσα η «Sea Breeze», μετακινώντας πρόσθετες αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, η κυβέρνηση έστειλε στις 2 του μήνα ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών «F-16» σε πολυεθνική διακλαδική άσκηση ADEX (Air Defence Exercise), στο FIR Βουκουρεστίου, το οποίο καλύπτει μεγάλο κομμάτι της Μαύρης Θάλασσας, για μια πραγματική πρόβα πολέμου με προσομοίωση επιθέσεων στα πλοία του ΝΑΤΟ.

Επίσης συχνά το τελευταίο διάστημα ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ ανοίχτηκαν στα ανοιχτά της Βουλγαρίας, στον κάθετο άξονα Βάρνα – Μπουργκάς, συγκεντρώνοντας εικόνα και πληροφορίες που αναμεταδόθηκαν στα κεντρικά του ΝΑΤΟ, παρέχοντας ακόμα και κάλυψη σε αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά που ήρθαν από τις ΗΠΑ σε ό,τι οι ίδιοι οι Αμερικανοί ονοματίζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων».

Εξίσου αυτό το διάστημα απο τη Σούδα, αμερικανικά αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης απογειώνονται και πετούν ακριβώς μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, για να συλλέξουν εικόνες και πληροφορίες από τις κινήσεις του Ρωσικού Στόλου στην περιοχή. Π.χ. σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, και την Παρασκευή τέτοιο αεροσκάφος, τύπου RC-135V της αμερικανικής Αεροπορίας, πέταξε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και επέστρεψε κατόπιν στη Σούδα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ριζοσπάστης

Δείτε ακόμα...