«Υπόγειες πληρωμές» του βρετανικού ΥΠΕΞ προς την Τουρκία

Μ. Βρετανία - Υπουργείο Εξωτερικών Ηνωμένου Βασιλείου (UK) στο Λονδίνο
Φώτο Αρχείου / Υπουργείο Εξωτερικών Ηνωμένου Βασιλείου (UK) στο Λονδίνο

Το βρετανικό ΥΠΕΞ φέρεται να χρηματοδοτεί μυστικά το τουρκικό κράτος και την κυβέρνηση Ερντογάν, μέσω του Tatlidil Forum, όπως αποκαλύπτει το ερευνητικό site «Declassified UK».

Για το συγκεκριμένο φόρουμ, που δρα υπογείως, δεν είναι γνωστά πολλά πράγματα. Δημιουργήθηκε το 2011 από τον τότε Βρετανό πρωθυπουργό, Ντ. Κάμερον, και τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν με στόχο «να διευκολυνθούν και να ενισχυθούν οι σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το «Declassified UK», συμπροεδρεύων είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών Τζακ Στρο και «υψηλός» υποστηρικτής ο πρίγκιπας Αντριου.

Στις συνεδριάσεις του, που εναλλάσσονται μεταξύ Βρετανίας και Τουρκίας, συμμετέχουν και άλλα βασιλικά μέλη, ανώτεροι Βρετανοί πολιτικοί, υπουργοί και επιχειρηματίες.

Χρηματοδότες του, μεταξύ άλλων, είναι η «BAE Systems» και η «Rolls Royce», δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες όπλων της Βρετανίας, αλλά και οι ενεργειακοί κολοσσοί «Shell» και BP.

Σύμφωνα με το «Declassified UK», το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών συνεισέφερε πρόσφατα στο Tatlidil 11.700 λίρες, αν και πρόκειται για ανεπίσημο φορέα. Σε αυτό «πατάει», άλλωστε, αρνούμενο να απαντήσει σε ερώτηση για το θέμα δηλώνοντας πως δεν γνωρίζει ποιος το συγχρηματοδοτεί ή πότε και πού θα γίνει το επόμενο συνέδριο.

«Η Τουρκία είναι βασικός εταίρος του Ηνωμένου Βασιλείου και σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Το φόρουμ Tatlidil όμως δεν είναι κυβερνητικός φορέας. Το υπουργείο Εξωτερικών παρέχει περιορισμένη οικονομική υποστήριξη», παραδέχτηκε πάντως.

«Το Tatlidil είναι ένας βασικός μηχανισμός που χρησιμοποιεί το βρετανικό κατεστημένο για να προωθήσει τα εμπορικά και στρατιωτικά του συμφέροντα στην Τουρκία», αναφέρει το «Declassified UK». Το εμπόριο μεταξύ Βρετανίας και Τουρκίας αυξήθηκε 20% τον τελευταίο χρόνο και η βρετανική κυβέρνηση ενέκρινε την εξαγωγή όπλων αξίας 1,8 δισ. λιρών στην Τουρκία.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...