Υπογράφεται σήμερα η επικίνδυνη για το λαό συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για τις βάσεις

Την «αναβάθμιση» των κινδύνων για τον λαό με την μετατροπή της χώρας σε απέραντη ευρωατλαντική βάση, μέσω διεύρυνσης της χρήσης επιλεγμένων τοποθεσιών της χώρα μας από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, σηματοδοτεί η ανανέωση της συμφωνίας για τις βάσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ που υπογράφεται σήμερα στην Ουάσιγκτον από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίκεν.

Στον απόηχο της υπογραφής της συμφωνίας AUKUS και συνολικά της αναδιάταξης των αμερικανοΝΑΤΟικών προς την αντιπαράθεση με την Κίνα στον Ινδο-Ειρηνικό, ο Ν. Δένδιας, μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τη Δευτέρα με την Αυστραλιανή ομόλογό του Μ. Πέιν, χθες το πρωί συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον με τον πρέσβη της Αυστραλίας στις ΗΠΑ, Αρθουρ Συνοδινός, με τον οποίο συζήτησαν τηνη «κοινή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» και τις «εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Ινδο-Eιρηνικό». Αργότερα συναντήθηκε με τον βουλευτή Τζον Σαρμπάνης (συζήτησαν την «ενδυνάμωση της διμερούς στρατηγικής σχέσης και την προώθηση κοινών συμφερόντων», τον γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν και εκπροσώπους αμερικανικών «think tank», όπως και με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ Γιαΐρ Λαπίντ, ενώ χθες το βράδυ, τοπική ώρα, παρευρέθηκε σε δεξίωση με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.

Σήμερα ο Ν. Δένδιας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Α. Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες, όπου οι δύο υπουργοί θα εγκαινιάσουν τον 3ο γύρο του λεγόμενου «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας – ΗΠΑ, ο οποίος ξεκίνησε το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η υπογραφή του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες παραχωρούνται στους Αμερικανούς εγκαταστάσεις:

  • Στο στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα εγκατασταθεί δύναμη περίπου 300 – 400 Αμερικανών στρατιωτικών. Τον χώρο έχουν ήδη ελέγξει στελέχη του Μηχανικού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ώστε μετά την υπογραφή της νέας MDCA να ξεκινήσουν σχετικές εργασίες. Το «Γιαννούλη» επελέγη λόγω της εγγύτητας με το Πεδίο Βολής «Αετός», αλλά κυρίως λόγω της εύκολης πρόσβασης στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, που τα τελευταία χρόνια δέχεται και διεκπεραιώνει συνεχώς αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις, με το επόμενο τέτοιο «φορτίο» – το μεγαλύτερο που θα έχει περάσει ποτέ από την περιοχή, όπως λένε οι αρμόδιοι – να αναμένεται τον Νοέμβρη, στέλνοντας κι άλλες δυνάμεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.
  • Το στρατόπεδο «Γεωργούλα» στη Νέα Ιωνία Βόλου, σε συνδυασμό με την παρουσία των Αμερικανών στην αεροπορική βάση της Λάρισας και στη βάση της αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο. Φυσικά, και εδώ η ΝΔ πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουμε ότι τον Φλεβάρη του 2019 ο τότε υπουργός Αμυνας Ευ. Αποστολάκης, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τοπικούς παράγοντες, διαβεβαίωνε ότι ναι μεν ήθελαν να απομακρύνουν την 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών από τον Βόλο, αλλά ταυτόχρονα να ενισχύσουν σταδιακά την παρουσία ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή.
  • Το Πεδίο Βολής στο Λιτόχωρο στην Πιερία, που έτσι κι αλλιώς αξιοποιούσαν για ασκήσεις οι Αμερικανοί ελικοπτεράδες και πεζοναύτες που αναπτύσσονταν περιοδικά στη χώρα όλα τα τελευταία χρόνια, ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ.
  • Τέλος, επεκτείνουν κι άλλο τις εγκαταστάσεις των Αμερικανών στην αεροναυτική τους βάση στη Σούδα, επιτρέποντας τη στάθμευση, διεκπεραίωση και υποστήριξη ακόμα περισσότερων μονάδων και μέσων τους.

Να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε λίστα 23 «προς διάθεση» τοποθεσιών, στις οποίες περιλαμβάνονται Σκύρος, Λήμνος, Ρόδος και Κάρπαθος. Οι Αμερικανοί αντιπαρέβαλαν δική τους λίστα τοποθεσιών, μεταξύ άλλων με Σκύρο, Άραξο (που παραμένει πάντα σε ετοιμότητα για μεταφορά και αποθήκευση πυρηνικών), Ανδραβίδα (την οποία αξιοποιούν κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της σημαντικής για αυτούς πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης «Ηνίοχος») και Αστακό (τέσταραν τις δυνατότητές του τον Νοέμβρη του 2020, ελλιμενίζοντας εκεί το θηριώδες πλοίο τους «USS Hershel “Woody” Williams» για εργασίες συντήρησης).

Μέχρι στιγμής φαίνεται να «αποφεύγουν» τη Σκύρο, και οπωσδήποτε Λήμνο, Ρόδο και Κάρπαθο, παίρνοντας υπόψη και τις ενστάσεις από τη «σύμμαχο» Τουρκία.

Όσο για τη διάρκεια της Συμφωνίας, σύμφωνα με πληροφορίες το Τροποποιητικό Πρωτόκολλο θα προβλέπει 5ετή παράταση, ώστε να «τρέξουν» και μια σειρά αμερικανικές «επενδύσεις» για την επέκταση των εγκαταστάσεων για το δολοφονικό τους έργο.

Μετά το πέρας της 5ετίας νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παραμείνει σε ισχύ για άλλη μια 5ετία, εκτός αν κάποια πλευρά αποσυρθεί απ’ αυτήν. Σε αυτήν την περίπτωση, οι Αμερικανοί βάζουν ρήτρα ότι θα έχουν στη διάθεσή τους δύο επιπλέον χρόνια πριν την αποχώρησή τους. Η τρέχουσα συμφωνία λήγει στις 6 Νοεμβρίου, είναι μονοετούς διάρκειας και προβλέπει 17μηνη περίοδο αποχώρησης.

Δείτε ακόμα...