Υπογράφηκε η συμφωνία παράδοσης της ΕΛΒΟ στην ισραηλινή κοινοπραξία SK Group/Plasan

EUROKINISSI

Υπογράφηκε σήμερα η συμφωνία για την παράδοση της ΕΛΒΟ στην ισραηλινών συμφερόντων κοινοπραξία SK Group/Plasan, με την κυβέρνηση να πανηγυρίζει για το γεγονός ότι θα έχει το 21% των μετοχών και να παραδίδει ως «προίκα», εγκαταστάσεις, εργαζόμενους, υλικοτεχνικό εξοπλισμό, πατέντες, αλλά και ένα παχυλό συμβόλαιο για την προμήθεια του «Εθνικού οχήματος» των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται ότι είχαν διενεργηθεί, χωρίς αποτέλεσμα, δύο δημόσιοι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί, ένας τον Απρίλη του 2017 και ένας τον Αύγουστο του 2018, καθώς και ένας διαγωνισμός, με ελεύθερη διαπραγμάτευση, που ματαιώθηκε, το Φλεβάρη του 2019.

Το Μάρτη του 2020, ο εκκαθαριστής που ορίστηκε από την κυβέρνηση προχώρησε εκ νέου σε δημόσια πρόσκληση διεξαγωγής του διαγωνισμού, με ελεύθερη διαπραγμάτευση, στην οποία πλειοδότησε η ισραηλινή κοινοπραξία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ισραηλινή κοινοπραξία, εντός τριών μηνών θα ξεκινήσει την αναδιοργάνωση της εταιρείας, ενώ οι δύο εταιρείες που συνιστούν την κοινοπραξία, παράγουν στρατιωτικά οχήματα, οχήματα ειδικού τύπου και πολιτικά οχήματα, ενώ στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η παραγωγή φορητού οπλισμού (που έρχεται να κουμπώσει με το σχέδιο αντικατάστασης του τυφεκίου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων), συστημάτων θωράκισης οχημάτων και ηλεκτροπτικού εξοπλισμού.

Ο Samy Katsav της SK Group, ελέγχει μέσω του ομίλου Samy Group τις εταιρείες Israeli Weapons Industries (IWI), Meprolight Ltd., Israel Shipyards Ltd. και Uni-Scope Optical.

Η ισραηλινή Plasan κατασκευάζει ήδη δύο οχήματα το Guarder και το SandCat, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η κοινοπραξία στοχεύει να χρησιμοποιήσει την ΕΛΒΟ, προκειμένου τα οχήματα και τα άλλα συστήματα να πάρουν άδεια χρήσης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Δείτε ακόμα...