Υπογράφτηκε η συμφωνία για τα Rafale – Το επόμενο πακέτο να αφορά τις φρεγάτες ευχήθηκε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας

EUROKINISSI

Η συμφωνία για την αγορά των 18 γαλλικών αεροσκαφών «Rafale» υπογράφτηκε σήμερα στην Αθήνα όπου βρέθηκε η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλoράνς Παρλί, Αγορά που γίνεται με προτεραιότητα τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και όχι την άμυνα της χώρας και την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η σύμβαση για τα αεροσκάφη, ύψους 2,3 δισ. ευρώ μαζί με τον οπλισμό τους (χωρίς τις κρατήσεις), υπογράφτηκε στη συνάντηση του υπουργού Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου, με τη Γαλλίδα ομόλογο του, ενώ στη συνέχεια η Φλοράνς Παρλί συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη.

Η Γαλλίδα υπουργός «ευχήθηκε» το επόμενο πακέτο να αφορά την αγορά γαλλικών φρεγατών, γεγονός που θα ανεβάσει σε δυσθεώρητα ύψη τον λογαριασμό που θα πληρώσει ο λαός για εξοπλισμούς που υπηρετούν τις ΝΑΤΟικές ανάγκες. «Η Γαλλία θα διαβιβάσει σύντομα προτάσεις στην Ελλάδα για να ανανεώσει τον στόλο του Πολεμικού της Ναυτικού» είπε συγκεκριμένα.

Το συνολικό κόστος για την προμήθεια νέων φρεγατών, την αναβάθμιση των υφιστάμενων και την ένταξη πλοίων ενδιάμεσης λύσης υπολογίζεται περίπου στα 5 δισ. ευρώ

EUROKINISSI

«Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι, καθώς ποτέ ξανά οι διαπραγματεύσεις για ένα τόσο σύνθετο και μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν ολοκληρώθηκαν τόσο γρήγορα και τόσο μεθοδικά», είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον «στρατηγικό χαρακτήρα» των ελληνο-γαλλικών σχέσεων, καθώς και στην «αμέριστη στήριξη» που παρέχει η Γαλλία στη χώρα μας «απέναντι σε προκλήσεις και απειλές», πάντα με το αζημίωτο…

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πως αυτή η αγορά «αντανακλά το δόγμα της εθνικής μας στρατηγικής σύμφωνα με τo οποίo η άμυνα μας είναι ένας “δίδυμος” πυλώνας της εξωτερικής μας πολιτικής».

Στη λογική του υποβιβασμού των πολύ σοβαρών κινδύνων που δημιουργεί η όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και τους ανταγωνισμούς -κάτι που περιπλέκει ακόμη περισσότερο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις – τόνισε με αφορμή την  επανέναρξη των διερευνητικών  συνομιλιών με την Τουρκία ότι  η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι προϋποθέσεις που ευνοούν τον διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, «που είναι και το αντικείμενο αυτών των διερευνητικών»  και πρόσθεσε ότι «η θωράκιση της Ελλάδας ποτέ δεν αποτέλεσε κίνδυνο για κάποια άλλη χώρα».

EUROKINISSI

Η Γαλλίδα υπουργός  Άμυνας προανήγγειλε τη συμμετοχή της Γαλλίας στην άσκηση «Σκύρος» και στην άσκηση «Ηνίοχος». Επίσης, το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ, στο πλαίσιο της αποστολής του, στα τέλη Φεβρουαρίου θα πλεύσει στην Ανατολική Μεσόγειο,  συνοδευόμενο από φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Εκτός από την Γαλλία, στο «παιχνίδι» για τις φρεγάτες συμμετέχουν ενεργά οι ΗΠΑ. Μάλιστα, στην προκειμένη περίπτωση, η προμήθεια θα συνδυαστεί με την παροχή νέων διευκολύνσεων στις ΗΠΑ.

Δείτε ακόμα...