Υπογράφτηκε η συμφωνία με τη Γαλλία για αγορά 3+1 φρεγατών με δέσμευση για κοινές επεμβάσεις

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι , Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021.(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Υπογράφηκε σήμερα η συμφωνία για την αγορά φρεγατών μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Γαλλίας στο Παρίσι παρουσία του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης στην Άμυνα και την Ασφάλεια υπέγραψαν από ελληνικής πλευράς οι υπουργού εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η συμφωνία, πέρα από την αγορά πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών, προβλέπει κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Αφρική, Μέση Ανατολή, Αν. Μεσόγειο και Βαλκάνια. 

Για αγορά τριών φρεγατών από την Ελλάδας έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο Εμ. Μακρόν και πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί αυτή η συνεργασία και σε επίπεδο βιομηχανίας.

Μίλησε ακόμα για κοινές δράσεις «για την ειρήνη και την ασφάλεια» στη Μεσόγειο, την Μέση Ανατολή την Αφρική και τα Βαλκάνια. Ανέφερε ότι υπάρχει δέσμευση εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για υπεράσπιση της εδαφική ακεραιότητας των χωρών μελών. 

Για «αμοιβαία συνδρομή και κοινή δράση σε όλα τα πεδία» μίλησε ο Κ. Μητσοτάκης δείχνοντας ότι η κυβέρνηση εμπλέκει όλο και περισσότερο τη χώρα και το λαό σε επικίνδυνους σχεδιασμούς. Ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα αγοράζει από τη Γαλλία τρεις φρεγάτες τύπου Belharra, με δυνατότητα αγοράς μίας ακόμα. Υποστήριξε ότι η ελληνογαλλική συμφωνία είναι βήμα προς την «αυτόνομη απόκριση της ΕΕ στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει» τασσόμενος υπέρ της ενίσχυσης του επεμβατικού ρόλου της ΕΕ για την υποστήριξη των συμφερόντων των  επιχειρηματικών ομίλων.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...