Υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα: Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, δήλωσε ο υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τζέιμς Τσούνης, κατά την επίσημη ακρόασή του χτες από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.  Ο Τζ. Τσούνης, που προτείνεται από τον Πρόεδρο Μπάιντεν για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, είναι επιχειρηματίας με δραστηριοποίηση στον τουριστικό τομέα και σταθερός χρηματοδότης των Δημοκρατικών των ΗΠΑ.

Μιλώντας στην Επιτροπή ο Τζ. Τσούνης επισήμανε πως, αν επικυρωθεί ο διορισμός του, θα αφιχθεί στην Αθήνα σε μια κρίσιμη στιγμή για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, σημειώνοντας πως αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα έχει σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Ειδική αναφορά έκανε στον Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, που ξεκίνησε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίστηκε επί ΝΔ, επισημαίνοντας ότι βοήθησε στον καθορισμό των βασικών πυλώνων της διμερούς σχέσης, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για την άμυνα και την ασφάλεια, ενώ ανέφερε πως οι ΗΠΑ επωφελούνται από μια ισχυρή και αναπτυσσόμενη διμερή αμυντική σχέση με τον ΝΑΤΟικό σύμμαχο, την Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, δεσμεύθηκε πως αν επικυρωθεί ο διορισμός του, θα συνεχίσει στην εμβάθυνση αυτής της κρίσιμης, όπως την χαρακτήρισε, σχέσης. Ξεχώρισε, δε, τη μακροχρόνια στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Σούδα, από την οποία οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν περίπου 2.500 πτήσεις και 143 επισκέψεις πλοίων μόνο το 2021.

Έκανε λόγο προσπάθειες επιτάχυνσης του εμπορίου και των «επενδυτικών ευκαιριών», με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και σε πρότζεκτ σημαντικά για την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου του Διασυνδετηρίου με τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, διασυνδέσεις που μπορούν να υποστηρίξουν τόσο φυσικό αέριο όσο και Ανανεώσιμες Πηγές.

Να σημειωθεί ότι στις ερωτήσεις που του έκαναν οι γερουσιαστές, έβαλαν το θέμα της κινεζικής διείσδυσης στην Ελλάδα μέσω της επένδυσής τους στον Πειραιά, με τον Τσούνη να κατηγορεί το Πεκίνο για κακόβουλη επιρροή και διείσδυση, αναδεικνύοντας το ευρύτερο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...