Υπόθεση Proton Bank: Ένοχοι για απιστία Λαυρεντιάδης και άλλοι 8 από τους 43 κατηγορούμενους

Την καταδίκη του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και άλλων 8 συγκατηγορουμένων του στην υπόθεση των δανειοδοτήσεων ποσών που υπερβαίνουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ που είχε χορηγήσει η Τράπεζα Proton Bank την περίοδο 2010-2012 σε εταιρίες συμφερόντων του επιχειρηματία, ο οποίος κατείχε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της τράπεζας, αποφάσισε σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Μετά από διαδικασία που ξεπέρασε τα τέσσερα χρόνια, οι δικαστές έκριναν ενόχους τον επιχειρηματία, 2 δικηγόρους και 6 τραπεζικούς υπαλλήλους – στελέχη της Τράπεζας, για το αδίκημα της απιστίας ενώ τους κήρυξε αθώους από τις κατηγορίες της απάτης, της υπεξαίρεσης, της εγκληματικής οργάνωσης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ξεπλύματος που τους βάρυναν.

Για τους 34 συγκατηγορουμένους των καταδικασθέντων, οι δικαστές αποφάσισαν την πλήρη απαλλαγή τους από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν.

Η απόφαση των δικαστών διαφοροποιήθηκε από την εισαγγελική πρόταση, που τον περασμένο Ιούλιο είχε εισηγηθεί την ενοχή συνολικά 27 από τους 43 κατηγορούμενους.

Με την ετυμηγορία του δικαστηρίου ο βασικός κατηγορούμενος Λαυρέντης Λαυρεντιάδης κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία στην απιστία των δύο δικηγόρων, των μελών του ΔΣ της Proton Bank και των υπαλλήλων των Επιτροπών Δανειοδοτήσεων που την επίμαχη τριετία ενέκριναν δάνεια ύψους 701 εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρείες που ελέγχονταν αμέσως ή εμμέσως από τον επιχειρηματία.

Το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του επί των ποινών στις 13 Γενάρη, αφού αποφανθεί επί των αιτημάτων για αναγνώριση ελαφρυντικών που υπέβαλαν ο επιχειρηματίας και οι 8 συγκατηγορούμενοι του που καταδικάστηκαν. Θα κρίνει επίσης αν και σε ποιους εκ των καταδικασθέντων θα χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...