Υπόθεση υποκλοπών: Ούτε «κιχ» για τη σαπίλα όπου είναι βουτηγμένοι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για την εξέταση της υπόθεσης των υποκλοπών
Πηγή: Eurokinissi

Τι είναι αυτό που αναγκάζει την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι οποιαδήποτε συζήτηση για το ποιος έστρωσε το έδαφος να γίνει ό,τι έγινε με τον ατέλειωτο βούρκο των υποκλοπών; Τι είναι αυτό που οδηγεί να έρχονται με μεγάλη ευκολία στη δημοσιότητα ονόματα και διευθύνσεις όλων όσοι παρακολουθούνταν και παρακολουθούσαν, αλλά την ίδια στιγμή δεν ακούγεται «κιχ» για το πλαίσιο πάνω στο οποίο ξεδιπλώνεται η σαπίλα που αποκαλύπτεται;

Πολύ απλά, γιατί και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει το χεράκι τους για να συνδιαμορφώσουν και να υλοποιήσουν το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ευδοκιμούν οι υποκλοπές και οι παρακολουθήσεις.

Ολοι τους συμφωνούν:

– Με την επαίσχυντη Οδηγία 2006/24/ΕΚ, με την οποία επιβάλλονται η διατήρηση, από τους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών, των «μεταδεδομένων» όλων των πολιτών σε κάθε κράτος – μέλος της ΕΕ, και η άμεση διάθεσή τους στις υπηρεσίες ασφαλείας. Αλλωστε, στην υπερψήφισή της τον Δεκέμβρη του 2005 στο Ευρωκοινοβούλιο είχε πρωτοστατήσει ο σημερινός υπουργός Εργασίας, τότε ευρωβουλευτής της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, ενώ στο Συμβούλιο της ΕΕ πέρασε και με την ψήφο της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

– Με τον Κανονισμό 2016/679, που γενικεύει την καταγραφή, συλλογή και χρήση από τα αστικά κράτη των προσωπικών δεδομένων με την επίκληση λόγων «ασφάλειας του κράτους», «εθνικής άμυνας», «δημόσιας ασφάλειας», «πρόληψης, διερεύνησης, δίωξης ποινικών αδικημάτων», «άλλων σημαντικών στόχων γενικού δημόσιου συμφέροντος της Ενωσης ή κράτους – μέλους».

– Με τον Κανονισμό 2016/794 για την ανταλλαγή δεδομένων των υπηρεσιών των κρατών – μελών με τη Europol, διευρύνοντας την «εντολή της», και με βάση τον οποίο μπορεί να διαβιβάζει προσωπικά δεδομένα ακόμα και σε ιδιώτες και υπηρεσίες τρίτων χωρών.

– Με τους νόμους της ΕΕ για τις Ψηφιακές Αγορές και Ψηφιακές Υπηρεσίες (DMA – DSA), που εγκρίθηκαν πρόσφατα από το Ευρωκοινοβούλιο, προωθούν την πλήρη εμπορευματοποίηση των προσωπικών δεδομένων, παραδίδοντάς τα για εμπορική χρήση στους ομίλους – κολοσσούς του διαδικτύου.

– Με τη συγκρότηση και διεύρυνση της λειτουργίας του EU – LISA, οργανισμού λειτουργικής διαχείρισης υπολογιστικών συστημάτων ευρείας κλίμακας του λεγόμενου «Χώρου Ελευθερίας – Ασφάλειας – Δικαιοσύνης» της ΕΕ, που επί της ουσίας συντονίζει όλους τους ευρωενωσιακούς οργανισμούς φακελώματος και παρακολούθησης, με τους Κανονισμούς 2011/1077 και 2018/1726.

– Με το πλαίσιο που διαμορφώθηκε από το 2020 για ειδική μονάδα για τις «νόμιμες συνακροάσεις – υποκλοπές», ώστε να μεγαλώσει ο συντονισμός των κρατών – μελών και να αντιμετωπιστούν και νέες προκλήσεις, όπως η διενέργεια των «νόμιμων» υποκλοπών με αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, που αντιστοιχούν στην «εποχή του 5G».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...