Υπουργείο Ενέργειας: Δεσμεύσεις Υπουργού στον Πρέσβη των ΗΠΑ Πάιατ

Συνάντηση Υπουργού Ενέργειας Κ. Σρέκα με το Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ Πάιατ - 14-1-2021
Συνάντηση Υπουργού Ενέργειας Κ. Σρέκα με το Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ Πάιατ – 14-1-2021 / Πηγή: Eurokinissi

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζ. Πάιατ πέρασε και από το Υπουργείο Ενέργειας για να ακούσει και «δια ζώσης» τις δεσμεύσεις του νέου Υπουργού Σκρέκα στις αμερικανικές μπίζνες. Η συνάντηση ήταν ένα σαφές δείγμα της πρόθεσης και των δύο χωρών να διατηρηθεί αμείωτο το momentum.

Η περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ στον ενεργειακό τομέα, αποτέλεσε το βασικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση που είχαν το πρωί της Πέμπτης ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ.

Συζητήθηκαν τα σημαντικά έργα που είτε ολοκληρώνονται έχουν ήδη δρομολογηθεί, όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου IGB και Νέας Μεσημβρίας – Γευγελής, ο πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη. Όπως και τα σχέδια διασυνοριακών ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τις όμορες Βαλκανικές χώρες.

Πρόκειται για επενδύσεις που καταδεικνύουν το ρόλο «προμαχώνα» και «ντίλερ» που έχουν αναθέσει στην Ελλάδα οι ΗΠΑ για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ εξήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην προσπάθεια για τον ανασχεδιασμό του ενεργειακού χάρτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Αυτό που κάνει τα αμερικανικά μονοπώλια να ανησυχούν είναι μήπως οι ανταγωνιστές τους (Ρωσικά μονοπώλια) τούς πάρουν την μπουκιά από το στόμα. Μ’ άλλα λόγια ο νέος Υπουργός της ΝΔ σιγούρεψε τον Αμερικανό Πρέσβη για τη συνέχεια των προνομιακών ενεργειακών σχέσεων.

Ταυτόχρονα ο Πρέσβης των ΗΠΑ δεν ξέχασε να θυμίσει ότι και τα «πράσινα» μονοπώλια των ΗΠΑ προσβλέπουν στα ίδια προνόμια στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι προσβλέπει στην ενίσχυση της σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ για την προώθηση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας και των φιλικών προς το περιβάλλον ενεργειών. Άλλωστε η «σκυτάλη» αλλάζει στις ΗΠΑ και πρέπει να είναι έτοιμοι όλοι για νέες απαιτήσεις και νέους παίκτες στους ανταγωνισμούς.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...