Υπουργείο Εξωτερικών: Ελλάδα και Αίγυπτος αμφισβητούν τη νομιμότητα της του τουρκιο-λιβυκού μνημονίου για τους υδρογονάνθρακες

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Φώτο Αρχείου / Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδας, Αθήνα / Πηγή: Eurokinissi

Σε μία πρώτη αντίδρασή του μετά την υπογραφή μνημονίου για τους υδρογονάνθρακες από την Τουρκία και την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αμφισβητεί τη νομιμότητά του, δηλώνοντας πως η λιβυκή κυβέρνηση δεν έχει την απαραίτητη νομιμοποίηση.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο twitter, το απόγευμα της Δευτέρας ο Νίκος Δένδιας ανέφερε: «Είχα τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ S. Shoukry για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη. Αμφισβητήσαμε τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης. Θα μεταβώ στο Κάιρο για διαβουλεύσεις την Κυριακή.»

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε σήμερα με τους πρέσβεις της Γαλλίας και των ΗΠΑ για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει συγκεκριμένα:

« Η Ελλάδα παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και ιδιαίτερα τη σημερινή υπογραφή “μνημονίου συνεργασίας” μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία, η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το τουρκο-λιβυκό “μνημόνιο” του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται.

Οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω “μνημονίου” θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητας της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενημερώνει τους εταίρους και συμμάχους της για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.

Εκφράζεται η ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Προέδρου, καθώς και της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφορικά με την ακυρότητα και έλλειψη νομιμότητας του μνημονίου που υπεγράφη σήμερα στην Τρίπολη».

Δείτε ακόμα...