Υπουργείο Εξωτερικών: Παραμένουν σε ισχύ οι κυρώσεις που επέβαλε η Ουκρανία κατά μελών του ΚΚΕ

Η ανάρτηση στοιχείων του Γ. Λαμπρούλη στη «μαύρη λίστα» της ιστοσελίδας «Myrotvorets»
Η ανάρτηση στοιχείων του Γ. Λαμπρούλη στη «μαύρη λίστα» της ουκρανικής ιστοσελίδας «Myrotvorets»

Παραμένουν σε ισχύ οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, με το ουκρανικό Προεδρικό Διάταγμα του 2015, κατά του Γιώργου Λαμπρούλη, βουλευτή του ΚΚΕ και αντιπροέδρου της Βουλής, Σωτήρη Ζαριανόπουλου, πρώην ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και του Γιώργου Μαγγανά, στέλεχους του ΚΚΕ, σύμφωνα με την έγγραφη απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Ερώτηση του ΚΚΕ σχετικά με την απαράδεκτη και επικίνδυνη «μαύρη λίστα» της  ουκρανικής ιστοσελίδας  «myrotvorets» και τη στοχοποίηση Ελλήνων κομμουνιστών.

Με έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 27 Μάη, ο Ν. Δένδιας με μια διεκπεραιωτικού χαρακτήρα απάντηση, ενημερώνει τους βουλευτές του ΚΚΕ ότι, μετά την Ερώτησή τους, το θέμα ετέθη στον Ουκρανό πρέσβη στην Αθήνα, K. Shutenko, ο οποίος όμως επιβεβαίωσε ότι οι επιβληθείσες το 2015 κυρώσεις παραμένουν σε ισχύ, επί τη βάσει νέου Προεδρικού Διατάγματος 184/2020, ομοίου περιεχομένου με το προηγούμενο και το οποίο περιλαμβάνει εκ νέου τους Γ. Λαμπρούλη, Σ. Ζαριανόπουλο και Γ. Μαγγανά. «Ο Ουκρανός πρέσβης απέρριψε κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο αναθεώρησης των κυρώσεων ή απόσυρσης του Προεδρικού Διατάγματος, ειδικά υπό την παρούσα συγκυρία», αναφέρει στην απάντησή του ο Νίκος Δένδιας, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται σε καμία ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να αρθούν οι κυρώσεις αυτές.

Νίπτοντας τα χείρας του, ο Νίκος Δένδιας λέει ότι μεταξύ των προσώπων στα οποία επιβλήθηκαν αυτές οι κυρώσεις, συμπεριλαμβάνονταν βουλευτές, πολιτικοί και δημοσιογράφοι από χώρες της ΕΕ. Όπως αναφέρει ο Ν. Δένδιας, η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Κίεβο, σε συνεργασία με την ελληνική και τις πρεσβείες των άλλων κοινοτικών χωρών, είχε απευθύνει επιστολή προς τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, P. Klimkin, με την οποία α) ζητούντο εξηγήσεις για τους λόγους της επιβολής των κυρώσεων κατά ενός εκάστου των συμπεριλαμβανομένων σε αυτές, β) ερωτάτο το ουκρανικό ΥΠΕΞ για τις υφιστάμενες δυνατότητες αμφισβήτησης των κυρώσεων από κάθε ενδιαφερόμενο ενώπιον κάποιας Αρχής ή Υπηρεσίας και γ) όπως και για τη δυνατότητα επανεξέτασης των κυρώσεων από ανεξάρτητο Όργανο ή Αρχή της χώρας. Σε αυτήν την επιστολή δεν εδόθη συνέχεια από ουκρανικής πλευράς, με τον Νίκο Δένδια να μην παίρνει καμία άλλη θέση για το γεγονός ότι Έλληνες κομμουνιστές, στοχοποιούνται ανοικτά από το ουκρανικό κράτος.

Δείτε ακόμα...