Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ: Η Ινδία θα μπορούσε να παίξει ρόλο στη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο το TASS, την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις δήλωσε πως οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ινδία αλλά και άλλες χώρες που διατηρούν σχέσεις με τη Μόσχα και το Κίεβο θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

“Λάβαμε υπόψη τη δήλωση του Κρεμλίνου ότι είναι πρόθυμο να συμμετάσχει σε διάλογο, αλλά μόνο εάν αναγνωριστεί η νέα εδαφική πραγματικότητα. Αυτό είναι ένα σαφές σημάδι ότι η Μόσχα δεν έχει γνήσια όρεξη να συμμετάσχει σε διπλωματικό διάλογο που θα οδηγήσει σε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη. Επιδιώκουμε να αλλάξουμε αυτή τη λογική συνεχίζοντας να παρέχουμε στην Ουκρανία τη βοήθεια για την ασφάλειά της, που χρειάζεται”, δήλωσε ο εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου.

«Είμαστε σίγουροι ότι χώρες όπως η Ινδία μπορεί να διαδραματίσει έναν ιδιαίτερο ρόλο και το καλωσορίζουμε», είπε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι ΗΠΑ είναι σε «τακτική στενή επαφή με την Ινδία σχετικά με το τι μπορούμε να κάνουμε για να επιβάλουμε πρόσθετο κόστος στη Ρωσία» για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

Η Ουάσιγκτον και το Νέο Δελχί «μπορεί να μην μοιράζονται πάντα ακριβώς τις ίδιες προσεγγίσεις πολιτικής, αλλά και οι δύο μοιραζόμαστε τη δέσμευσή μας για τη διατήρηση μιας βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης που σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία που βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας στρατηγικής μας συνεργασίας με την Ινδία. Συμφωνούμε με την Ινδία ότι η αποκατάσταση μιας διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία είναι απαραίτητη», είπε.

Ο Πράις είπε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι «χώρες όπως η Ινδία, χώρες που έχουν σχέσεις με τη Ρωσία και την Ουκρανία, μπορεί να είναι σε θέση να οδηγήσουν σε διπλωματικό διάλογο που θα μπορούσε μια μέρα να βάλει τέλος στη σύγκρουση στην Ουκρανία».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...