Υπουργείο Εξωτερικών Τουρκίας: Η έκθεση για τη Τουρκία, αντικατοπτρίζει τις διακρίσεις μεταξύ χωρών και τις προκατειλημμένες προσεγγίσεις της ΕΕ

Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τον αστικό τύπο στην Τουρκία ήταν: Έκθεση της ΕΕ για τη Τουρκία, Ελληνοτουρκικά και ο Κορονοϊός.

Σε όλα τα ΜΜΕ

Υπουργείο Εξωτερικών: Η έκθεση για τη Τουρκία, αντικατοπτρίζει τις διακρίσεις μεταξύ χωρών και τις προκατειλημμένες προσεγγίσεις της ΕΕ

Σε γραπτή του δήλωση το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι ανακοινώθηκε το Έγγραφο Διεύρυνσης και Στρατηγικής της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2020 και η έκθεση για όλες τις υποψήφιες και πιθανές υποψήφιες χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.

Δήλωση του Υπουργείου:  “Η Έκθεση 2020 για την Τουρκία και φέτος αντικατοπτρίζει μία προσέγγιση από την ΕΕ με προκαταλήψεις, μη εποικοδομητική και με διακρίσεις μεταξύ χωρών. Σε αυτήν την έκθεση, ενώ η ΕΕ δεν αναφέρει τις ευθύνες και τις δεσμεύσεις που δεν έχει εκπληρώσει, επικρίνει τη χώρα μας με αβάσιμα επιχειρήματα. Ειδικά, οι προκατειλημμένες, άδικες και δυσανάλογες κριτικές για το σύστημα διακυβέρνησης μας, τις εκλογές, τα θεμελιώδη δικαιώματα, ορισμένες δικαστικές και διοικητικές αποφάσεις, τα νόμιμα μέτρα που ελήφθησαν κατά της τρομοκρατίας, καθώς και η εξωτερική πολιτική μας, η πολιτική ασφάλειας και οικονομίας δείχνουν πόσο μακριά βρίσκεται η έκθεση από την αντικειμενικότητα. Παρά τις προσπάθειες απομάκρυνσης ορισμένων κύκλων, η Τουρκία δεν απομακρύνθηκε από την ΕΕ και παρέμεινε αφοσιωμένη στη διαδικασία ένταξης”.

Ανατολική Μεσόγειος, Αιγαίο και Κύπρος

“Τα τμήματα της έκθεσης για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Κύπρου βασίζονται εξ ολοκλήρου σε ελληνικές και ελληνοκυπριακές θέσεις. Αυτή η κατάσταση αμαυρώνει την αμεροληψία της Επιτροπής. Απορρίπτουμε αυτή την προκατειλημμένη και παράνομη άποψη που δεν συμβάλλει ούτε στην επίλυση του Κυπριακού ούτε στη σταθερότητα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να προστατεύει τα δικαιώματα της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων”.

Πολιτικά κριτήρια, δικαιοσύνη και θεμελιώδη δικαιώματα

“Στην έκθεση, το κεφάλαιο για τη δικαιοσύνη,τα θεμελιώδη δικαιώματα για τα πολιτικά κριτήρια, διατυπώθηκε με μια προσέγγιση που δεν λαμβάνει υπόψη την απειλή των τρομοκρατικών οργανώσεων κατά της Τουρκίας. Για την πολιτική ανθρωπιστικής βοήθειας της Τουρκίας προς τους μετανάστες δεν αρκούν οι έπαινοι της ΕΕ αλλά αναμένουμε να εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της,τον επιμερισμό του βάρους και την τήρηση όλων των όρων του Μνημονίου της 18ης Μαρτίου”. 

Οικονομία και επίπεδο εναρμόνισης με την ΕΕ

“Η χώρα μας είναι ιδιαίτερα ενοποιημένη με την αγορά της ΕΕ τόσο από άποψη εμπορίου όσο και από επενδύσεις και επηρεάζεται άμεσα από τα οικονομικά προβλήματα στην ΕΕ και από τις διακυμάνσεις στις παγκόσμιες αγορές. Ωστόσο, η Τουρκία λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα και προσπαθεί να παρακάμψει αυτή την κατάσταση με την ελάχιστη ζημία. Από την άλλη πλευρά  η ΕΕ  ενώ δεν ξεκινά τις διαπραγματεύσεις για τη τελωνειακή ένωση είναι σημαντικό να  δηλώσουμε ότι υπάρχει οπισθοδρόμηση στους τομείς που σχετίζονται με αυτό το ζήτημα.

Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι σε 21 κεφάλαια η  ευθυγράμμιση της Τουρκίας είναι καλή και τον τελευταίο χρόνο υπήρξε πρόοδος σε 17 κεφάλαια”. Η δήλωση του Υπουργείου καταλήγει: “Η ειλικρινής μας επιθυμία είναι ως υποψήφια χώρα της ΕΕ  να αναπτυχθούν όλες οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ  σε μια θετική προοπτική”.


Yeni-Safak-Logo

Γενί Σαφάκ

Ελληνικό δικαστήριο: Το ακροδεξιό  Κόμμα “Χρυσή Αυγή” είναι εγκληματική οργάνωση.

Δήμος

Δείτε ακόμα...