Υπουργείο Μετανάστευσης: Με αυτοσχεδιασμούς επιχειρεί να αντιμετωπίσει τον καύσωνα στις δομές

Από περιοδεία του Νίκου Σοφιανού (Μέλος του Π.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ) στη Δομή Προσφύγων στον Ελαιώνα
Φώτο Αρχείου / Από περιοδεία του Νίκου Σοφιανού (Μέλος του Π.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ) στη Δομή Προσφύγων στον Ελαιώνα

Με επικίνδυνους αυτοσχεδιασμούς της τελευταίας στιγμής επιχειρεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να αντιμετωπίσει τον καύσωνα στις δομές αιτούντων άσυλο.

Εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Υποδοχής, μετά από έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη, προτρέπει ξεριζωμένους και εργαζόμενους να μένουν σε κλιματιζόμενους χώρους μέσα στις δομές και να πίνουν πολλά υγρά, δεν μεριμνά όμως για την προσωρινή μεταφορά των ευάλωτων σε χώρους όπου θα είναι προστατευμένοι.

Σε δομές όπως τα ΚΥΤ της Λέσβου, της Σάμου και στον Ελαιώνα, όπου πολλοί άνθρωποι μένουν σε σκηνές και αυτοσχέδια καταλύματα, προβλέπει να λειτουργούν όλο το 24ωρο κλιματιζόμενοι κοινόχρηστοι χώροι ή και οι χώροι της διοίκησης. Το ερώτημα είναι αν υφίστανται αρκετοί κλειστοί κοινόχρηστοι χώροι στις δομές, ή αν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι χώροι της διοίκησης σε ώρα εργασίας. Έτσι οι πρόσφυγες, εκτεθειμένοι, θα έχουν να διαλέξουν μεταξύ της αφόρητης ζέστης στη σκηνή τους ή στον συνωστισμό φορώντας συνέχεια μάσκα όλο το 24ωρο. Σε δομές όπως της Σιντικής Σερρών και του Κουτσόχερου στη Λάρισα κ.α., όπου δεν υπάρχουν αρκετοί χώροι σκίασης, αφού το υπουργείο δεν φρόντισε να τις δημιουργήσει, ζητά από τους πρόσφυγες να μένουν στα κλιματιζόμενα κοντέινερ από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Όσο για τα υγρά, ζητά να υπάρξει μέριμνα για πόσιμο νερό σε θερμοκρασία 10 – 15 βαθμούς. Ζητά επίσης να υπάρχει πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες όλο το 24ωρο και τις αργίες, να μεταδοθεί σύντομο ενημερωτικό μήνυμα στις πιο διαδεδομένες γλώσσες των προσφύγων και να σταματήσουν οι …αθλητικές δραστηριότητες τη μέρα, ενώ δίνει τη δυνατότητα αλλαγών στο μοίρασμα έτοιμου φαγητού για να αποφευχθούν μεγάλες ουρές το μεσημέρι.

Δείτε ακόμα...