Υπουργοί Άμυνας ΕΕ: Συζήτησαν για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης

Άτυπη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ οργάνωσε η σλοβενική προεδρία της ΕΕ, με φόντο τις πυκνές εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τις διεργασίες που αναζωπύρωσε στη λυκοσυμμαχία για την ανάγκη ενίσχυσης της «στρατηγικής αυτονομίας» της για «να αποκτήσουμε μεγαλύτερη ισχύ και επιρροή (…) να έχουμε μεγαλύτερο αντίκτυπο» αλλά και για «να δυναμώσουμε τις συμμαχίες μας» όπως τόνιζε προχτές ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ανακοίνωση που εξέδωσε η σλοβενική προεδρία μετά τη λήξη των εργασιών της συνάντησης σήμερα, αναφέρει ότι οι υπουργοί «έδωσαν έμφαση στο ότι η εμπειρία από το Αφγανιστάν αποκάλυψε την ανάγκη να επιταχυνθεί η οικοδόμηση των αμυντικών και στρατιωτικών ικανοτήτων της ΕΕ με στόχο να διασφαλιστεί η στρατηγική της αυτονομία. Αυτές οι προσπάθειες θα βασιστούν στην αναπτυσσόμενη Στρατηγική Πυξίδα, η οποία θα παράσχει επίσης κατευθύνσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας σε κρίσεις». Δηλαδή επεξεργασίες για «πυξίδα» στην αναμέτρηση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Με το βλέμμα στραμμένο σε επιχειρήσεις που η ΕΕ προτάσσει για την αναβάθμιση του γεωπολιτικού της ρόλου, οι υπουργοί συζήτησαν τις επιπτώσεις της κρίσης του Αφγανιστάν «στην άμυνα και την ασφάλεια, που θα μπορούσε να έχει άμεσο αντίκτυπο στην κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη και συμφώνησαν ότι πρέπει να εξαχθούν σημαντικά μαθήματα από αυτή, μεταξύ άλλων και για τη λειτουργία των επιχειρήσεων και αποστολών της ΕΕ σε Μάλι / Σαχέλ, Μοζαμβίκη, Λιβύη και Δυτικά Βαλκάνια».

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να διεξαχθεί στη Σλοβενία πιθανώς στα τέλη Οκτώβρη, ειδικό υπουργικό σεμινάριο «για να συζητηθούν θέματα που αφορούν τη Στρατηγική Πυξίδα».

Οι υπουργοί συζήτησαν και για τις «κοινές γεωστρατηγικές προκλήσεις και τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Εθνη, με τη συμμετοχή και του αναπληρωτή ΓΓ του ΝΑΤΟ Mircea Geoana αλλά και του αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιου για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις Ζαν-Πιερ Λακρουά» και κατέληξαν ότι υπάρχουν «ίδιες παγκόσμιες προκλήσεις» σε θέματα όπως «κλιματική αλλαγή» και «γυναικες, ειρήνη και ασφάλεια».

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι «μερικές φορές συμβαίνουν γεγονότα που λειτουργούν ως καταλύτης στην ιστορία και πιστεύω πως το Αφγανιστάν είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις (…) Η εμπειρία από το Αφγανιστάν έδειξε ότι έχει κόστος η ανικανότητά μας να αποκριθούμε. Γι αυτό και η ΕΕ πρέπει να δυναμώσει τη στρατηγική της αυτονομία δημιουργώντας την πρώτη δύναμή της εισόδου («entry force») που θα είναι ικανή να διασφαλίσει τη σταθερότητα στη γειτονιά της ΕΕ». Πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να αναζητήσει κάτι «περισσότερο λειτουργικό» από τους σχηματισμούς μάχης και ότι «η ανάγκη για περισσότερη, ισχυρότερη ευρωπαϊκή άμυνα είναι περισσότερο προφανής από ποτέ».

Ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ Κλαούντιο Γκρατσιάνο δήλωσε ότι «η κατάσταση στο Αφγανιστάν, τη Μέση Ανατολή και το Σαχέλ δείχνει ότι τώρα είναι η ώρα για να δράσουμε, αρχίζοντας με τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης, ικανής να δείξει τη βούληση της Ενωσης να δρα ως παγκόσμιος στρατηγικός εταίρος», καταλήγοντας με το ερώτημα «αν όχι τώρα, πότε;».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...