Υπουργοί Ενέργειας ΕΕ: Απορρίφθηκε η πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο

EUROKINISSI

Χωρίς συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες η έκτακτη Συνόδου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. Οι ενδοαστικές αντιθέσεις και τα παζάρια για τα συμφέροντα κάθε αστικής τάξης δεν κατέληξαν προς το παρόν σε μια συμβιβαστική λύση σχετικά με τις προτάσεις της Κομισιόν για την «αντιμετώπιση» των υψηλών τιμών Ενέργειας, αλλά την ίδια ώρα υπάρχει πλήρης συμφωνία στο φόρτωμα του «λογαριασμού» της «εξοικονόμησης» στις πλάτες των λαών.

Οι 27 υπουργοί Ενέργειας της EE συζήτησαν τις πέντε προτάσεις που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία για το επίμαχο σημείο, την επιβολή ανώτατου ορίου (πλαφόν) στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου. Αντίθετα, συμφώνησαν στις προτάσεις για μέτρα υποχρεωτικής «εξοικονόμησης» ηλεκτρικής ενέργειας που θα βαθύνουν την ενεργειακή φτώχεια των εργατικών – λαϊκών νοικοκυριών, όπως και για νέα πακέτα για «διευκόλυνση της ρευστότητας» για τις εταιρείες Ενέργειας «κοινής ωφέλειας», για τα οποία μέσω φορολογίας και περικοπών ο λογαριασμός θα φορτωθεί και πάλι στις πλάτες των λαών.

Συμφωνία φαίνεται να καταγράφεται και στις προτάσεις για πλαφόν στα «υπερκέρδη» μονοπωλίων που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος (ΑΠΕ, λιγνίτης, πυρηνική ενέργεια) και στα «απροσδόκητα κέρδη» που αποκομίζουν εταιρείες ορυκτών καυσίμων (πετρελαίου και φυσικού αερίου), με διοχέτευση μέρους τους για τη στήριξη της «προσαρμογής Εταιρειών», «καθαρών πηγών Ενέργειας» και «ευάλωτων νοικοκυριών». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, «αυτό είναι σαφώς ένα μέτρο για να σωθεί η αγορά ως αγορά».

Οι υπουργοί απέρριψαν την πρόταση της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, ζητώντας άλλες λύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατέληξαν σε ένα σχέδιο τεσσάρων βασικών σημείων που διαβίβασαν στην Κομισιόν, αναμένοντας νέες προτάσεις.

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου, ο Τσέχος Υπουργός Ενέργειας, Ζοζέφ Σικέλα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί άλλο ένα έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας πριν το τέλος Σεπτεμβρίου, για να εγκριθούν συγκεκριμένα μέτρα για την μείωση των τιμών.

Εξάλλου, ερωτηθείσα αν η Κομισιόν θα εξετάσει το ενδεχόμενο ενός ευρύτερου πλαφόν στο φυσικό αέριο, η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, απάντησε ότι όλα είναι υπό συζήτηση. Υπενθύμισε ότι η πρόεδρος της Κομισιόν είναι υπέρ ενός πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγού, ενώ σχετικά με ένα ευρύτερο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που θα περιλαμβάνει και το LNG, η Επίτροπος Σίμσον είπε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...