Υπουργοί Εξωτερικών ΕΕ: Νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας

Δύναμη ταχείας επέμβασης της Ευρωπαϊκή Ένωσης
Φώτο αρχείου: Δύναμη ταχείας επέμβασης της Ευρωπαϊκή Ένωσης

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται σήμερα Δευτέρα να υιοθετήσουν νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας, καθώς κλιμακώνεται η γεωπολιτική αντιπαράθεση ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, στις πλάτες μεταναστών και προσφύγων, που είναι και οι ίδιοι θύματα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και επεμβάσεων.

Θα πρόκειται για το πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, μετά τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου του 2020.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο βασικός στόχος των κυρώσεων θα είναι η εταιρεία «Belavia», ο λευκορωσικός εθνικός αερομεταφορέας. Η εταιρεία θα μπει στο στόχαστρο για τον φερόμενο ρόλο της στη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στο Μινσκ, από όπου οδηγούνται στα σύνορα με την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία.

Εδώ και μήνες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες αυτοί έχουν γίνει «μπαλάκι» ανάμεσα στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς. «Διευκολύνονται» από τις λευκορωσικές αρχές να κατευθυνθούν στα σύνορα με Πολωνία, Λιθουανία και Λετονία, για να απωθηθούν ξανά από τους συνοριοφύλακες και τις δυνάμεις καταστολής των εν λόγω χωρών, οι οποίες προχωρούν στην ανέγερση φραχτών και σε άλλα μέτρα καταστολής με τις «ευλογίες» της ΕΕ.

Από τον Σεπτέμβρη χιλιάδες μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στη μεθόριο περιοχή μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας, σε πρόχειρους καταυλισμούς, μέσα στο κρύο, χωρίς επαρκή τροφή και ρουχισμό, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σύμφωνα με διάφορες οργανώσεις, τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ όπως αναφέρει ο ΠΟΥ το 60% των μεταναστών χρειάζονται «με τη μία ή την άλλη μορφή» ιατρική φροντίδα.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν κατασκηνώσει στη λευκορωσική πλευρά του φράχτη και περίπου 4.000 βρίσκονται στα γύρω δάση.

Επιβεβαιώνοντας τις ευρύτερες προεκτάσεις και τους συνολικότερους κινδύνους, στη λεγόμενη «συνοριακή κρίση» παρεμβαίνουν οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες των δύο πλευρών.

Λευκορωσία

Από την άλλη, η κυβέρνηση της Λευκορωσίας «παζαρεύει» διάφορα ανταλλάγματα με «όχημα» τους μετανάστες – πρόσφυγες.

Τον περασμένο Ιούνη ανακοίνωσε ότι σταματάει τη συνεργασία με την ΕΕ «για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης», ως αντίποινα για τις τότε νέες κυρώσεις της ΕΕ σε κορυφαία εξαγωγικά είδη της χώρας, όπως ποτάσα, προϊόντα πετρελαίου, βιομηχανία καπνού κ.ά. Είχαν προηγηθεί άλλες κυρώσεις, με απαγόρευση της λευκορωσικής αεροπορικής εταιρείας «Belavia» από τον εναέριο χώρο και τα αεροδρόμια της ΕΕ και παράκαμψη του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας από ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, μετά την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της «Ryanair» στο Μινσκ τον Μάη.

Τότε η λευκορωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί για να αναστείλει τη συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ, που είχε υπογραφεί το 2020 και υποχρέωνε τη Λευκορωσία να δέχεται πίσω μετανάστες που είχαν εισέλθει στην ΕΕ μέσω του εδάφους της.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...